• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Viršu akcijas kļūst dārgākas

    Foto: AS Virši-A

    Iznākuši ir jaunākie Viršu finanšu rezultāti – šoreiz par 2023.gadu. Tas nozīmē, ka kā kārtīgam investoram arī man ir jāieskatās šajos rezultātos un jāmēģina saprast, vai iet uz labo pusi vai pretēji.

    Ja virsraksts Tevi samulsināja, redzot to, ka akcijas cena biržā nepieaug, tad vēlos vērst uzmanību, ka uzņēmuma valuācija jeb tas, cik dārgi vai lēti ir novērtētas akcijas, ir mainījies un šoreiz maiņa ir notikusi uz dārdzības pusi jeb akcijas ir kļuvušas mazāk pievilcīgas investoriem.
    Sāksim ar pozitīvo
    Pozitīvi ir vairāki faktori. Lai neatkārtotu uzņēmuma paziņojumā biržā rakstīto, tad lielajiem izziņotajiem rādītājiem pievērsīšu mazāku uzmanību.
    Viens no pašiem pozitīvākajiem faktoriem ir atrodams pārskata pielikumos jeb šajā gadījumā tieši segmentu informācijā – visos darbības segmentos uzņēmums 2023.gadā ir spējis uzlabot bruto peļņas maržu, salīdzinot ar 2022.gadu.
    Jā, apgrozījums ne visos segmentos ir audzis, jo degvielas un enerģētikas segmentiem apgrozījums lielā mērā ir saistīts ar šo resursu kopējām cenām tirgū. 2022.gadā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā cenas bija būtiski pakāpušās, savukārt 2023.gadā šie līmeņi jau bija krietni mērenāki, attiecīgi arī apgrozījums šajos segmentos nav audzis.
    Vēl arī pie pozitīvā var minēt, ka enerģētikas segments acīmredzami būtiski uzņem apgriezienus. Bruto peļņas īpatsvars ir pieaudzis no 1.2% 2022.gadā līdz 6.3% 2023.gadā. Arī absolūtos skaitļos jeb bruto peļņā mērītā eiro vienībās ir vērā ņemams pieaugums no 407 tūkstošiem eiro 2022.gadā līdz 2.35 miljoniem eiro 2023.gadā.
    Un, protams, čempions starp segmentiem 2023.gadā ir veikalu segments. Ir pieaugusi ne vien peļņas marža, bet arī bruto peļņa no šī segmenta jau pārsniedz bruto peļņu no degvielas tirdzniecības.
    Šeit ir pamats lielām cerībām arī uz nākotni. Enerģētikas un veikalu segmenti šķiet, ka būs tie, kuri spēs audzēt gan peļņas apmērus, gan arī noturēt pievilcīgas peļņas maržas.
    Ne tas pozitīvākais
    Būtu gribējies redzēt kopējo apgrozījuma pieaugumu. Jā, saprotams, ka degvielas cenas un arī enerģētikas segmenta cenas 2023.gadā bija zemākas, taču tas būtu bijis patīkami. Bet labi, tas pats par sevi vēl nav nekas īpaši negatīvs.
    Ja skatāmies pamatdarbības rezultātus, ko pats uzņēmums publicēt pārskatā, tad 2023.gada rezultāts ir 8.67 miljoni eiro pretstatā 7.88 miljoniem eiro 2022.gadā jeb pieaugums par 10%.
    Tomēr ejot tālāk pa nākamajām rindām ienākumu pārskatā redzam, ka gan 2022.gadā, gan arī 2023.gadā būtiski ietekmi uz gala rezultāti ir atstājušas vērtības izmaiņas finanšu instrumentu patiesajā vērtībā.
    2022.gadā vērtības pieaugums ļāva sasniegt lielāku peļņu, bet 2023.gadā kritums atstāja negatīvu ietekmi uz peļņu un attiecīgi tā bija zemāka.
    Te arī nonākam pie gala rezultāta, kas nav iepriecinošs. Pārskata gada peļņa 2023.gadā bija 5.09 miljoni eiro pretstatā 10.37 miljoniem eiro 2022.gadā jeb gada peļņa ir samazinājusies uz vairāk nekā pusi.
    Protams, var jau teikt, ka uzņēmums jāskata pēc pamatdarbības vai bruto peļņas rādītājiem, tomēr šo finanšu instrumentu vērtību izmaiņu ietekme ir īsta – beigās norēķins tāpat notiek naudā.
    Valuācija
    Peļņa uz vienu akciju 2023.gadā ir 0.34 eiro. Pret šodienas cenu 4.3 eiro P/E jeb cenas un peļņas attiecības rādītājs sanāk 12.64. Tas galīgi vairs nav uzskatāms par zemu un lētu līmeni.
    Vēl 2022.gadā peļņa uz vienu akciju bija 0.69 un P/E rādītājs sanāca var teikt uz pusi mazāks. Tajā brīdī akcijas šķita pievilcīgi novērtētas.
    Tāpēc arī tāds virsraksts manam komentāram, jo faktiski akcijas ir kļuvušas dārgāk novērtētas jeb mazāk pievilcīgas.
    Dividendes
    Arī no dividenžu aspekta pievilcīgums mazinās. Uzņēmums savā dividenžu politikā ir apņēmies dividendēs izmaksāt 20% no gada rezultāta. Tā kā 2023.gadā peļņa ir 2 reizes mazāka nekā 2022.gadā, tad arī dividendēs tiks izmaksāts attiecīgi divas reizes mazāk.
    Dividendēs tiek piedāvāts izmaksāt 1 019 761 eiro, kas sanāk 6.74 eiro centi uz vienu akciju.
    Dividenžu ienesīgums pret šodienas akcijas cenu sanāk 1.56%.
    Ar skatu nākotnē
    Tomēr gala rezultātā es uz Viršu akciju potenciālu skatos cerīgi. Uzņēmums iepriekšējos 2 gados ir daudz ieguldījis attīstībā – ir būvētas jaunas degvielas uzpildes stacijas un vēl šobrīd tiek būvētas, kā arī ir uzsākta darbība enerģētikas tirdzniecības jomā.
    Šie ieguldītie līdzekļi, visticamāk, būtisku ietekmi uz finanšu rezultāti nesīs jau šogad. Tā domāju gan es, gan arī savos mērķos ir ziņojis pats uzņēmums.
    Saskaņā ar valdes ziņojumu pērnā gada akcionāru sapulcē neto peļņa 2024.gadam tiek prognozēta 9 miljonu eiro apmērā. Attiecīgi, ja skatāmies uz priekšu, tad akcijas ir novērtētas relatīvi pievilcīgi.
    Savas akcijas turpināšu turēt, jo nekas slikts pašā uzņēmumā noticis nav. Tas turpina uzņemto attīstības stratēģiju. Papildus tam Virši arī ir spēruši jau pirmos soļus ārpus Latvijas, būvējot uzpildes stacijas Lietuvā.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība