• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Anglijas Banka palielināja bāzes procentu likmi par 0.75 procentpunktiem

    Foto: AFP/Scanpix

    Anglijas Banka ceturtdien paziņoja par lielāko procentu likmju paaugstināšanu kopš 1989. gada, lai cīnītos pret strauji augošo inflāciju, vienlaikus brīdinot, ka Apvienotā Karaliste saskaras ar recesiju, kas ilgs līdz 2024. gada vidum.

    Pēc monetārās politikas veidotāju sanāksmes centrālā banka paziņoja, ka tā palielināja aizņēmumu izmaksas līdz 3%. Tas ir augstākais līmenis kopš 2008. gada.
    Gada inflācija Apvienotajā Karalistē pašlaik ir augstākajā līmenī pēdējo četru gadu desmitu laikā, pārsniedzot 10%.
    Jaunākais likmju paaugstinājums atspoguļo citu centrālo banku agresīvo likmju paaugstināšanu visā pasaulē, jo ekonomikas visā pasaulē saskaras ar pēdējo desmitgažu lielāko likmju paaugstināšanu.
    ASV Federālā rezervju sistēma trešdien, kā jau tika gaidīts, atkal paaugstināja savu bāzes procentu likmi par 0.75 procentpunktiem, cenšoties atdzesēt inflāciju. Nedēļu iepriekš tādu pašu soli veica arī Eiropas Centrālā banka.
    Anglijas Banka lēš, ka Apvienotās Karalistes gada inflācija šogad sasniegs 10.9%.
    Bankas sēdes protokolā teikts, ka ekonomika, iespējams, slīgst lejupslīdē.
    Amatpersonas piebilda: "Svarīgi, ka liela daļa no monetārās politikas stingrākas ietekmes pēdējā gada laikā vēl nav jūtama reālajā ekonomikā."
    Anglijas Bankas lēmums paaugstināt procentu likmes var vēl vairāk sarežģīt situāciju miljoniem britu, jo mazumtirdzniecības aizdevēji, reaģējot uz to, paaugstinās savas aizdevumu likmes.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība