• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Pateicoties karstuma vilnim, gāzes cena Eiropā iekaro jaunas virsotnes

    Foto: Reuters/Scanpix

    Dabasgāzes cena pieauga, jo karstā vasara Eiropā veicina augstāku nekā parasti pieprasījumu, padziļinot enerģētikas krīzi, kas draud nospiest lielākās ekonomikas.

    Karsts un sauss laiks izraisa strauju upju ūdens līmeņa pazemināšanos, kas apgrūtina enerģijas preču transportēšanu.
    "Šķietami neapturamais dabasgāzes pieaugums Eiropā turpinās," aģentūrai Bloomberg sacīja Deutsche Bank Research analītiķi. "Jaunais karstuma vilnis Eiropā, kas izsusināja upes un radīja problēmas ar degvielas transportēšanu, vēl vairāk saasinājis enerģijas problēmas šeit," viņi atzīst.
    Svarīgā punktā Reinā, Rietumeiropas nozīmīgākajā degvielas un citu rūpniecības preču transporta upē, ūdens līmenis šonedēļ ir noslīdējis līdz jaunam minimumam, apgrūtinot daudzu liellaivu caurbraukšanu. Enerģijas cenas Eiropā ir strauji pieaugušas kopš Krievija pārtrauca gāzes piegādi, tostarp pa galveno Nord Stream cauruļvadu, kas ir kaitējis reģiona ekonomikai.
    Gāzes cenas ir aptuveni 12 reizes augstākas par pēdējo 5 gadu sezonālo vidējo rādītāju.
    Sadursme starp Vāciju un Krieviju saistībā ar gāzesvada Nord Stream turbīnu turpinās, turbīnai iestrēgstot tranzītā pēc remontdarbiem Kanādā. Maskava pagājušajā mēnesī samazināja gāzes piegādi caur savienojumu par 20%, atsaucoties uz tehniskām problēmām. Vācijas ekonomikas ministrs Roberts Habeks (Robrt Habeck) pirmdien paziņoja, ka Krievija izmanto šo situāciju kā ieganstu, lai samazinātu piegādes Eiropai.
    Sašķidrinātā dabasgāze, kas ir palīdzējusi Eiropai aizpildīt uzglabāšanas vietas, kad Krievijas piegādes saruka, arī varētu būt dārgāk un problemātiskāk iegūstama, pieaugot konkurencei par kravām. Augsta temperatūra palielina pieprasījumu Āzijā, savukārt reģiona uzņēmumi palielina iepirkumus, lai uzkrātu krājumus ziemai.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība