• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Pēc Pauela runas ASV akciju tirgus piedzīvoja spēcīgu kāpumu

    Foto: Caro/Muhs/Scanpix

    Amerikas Savienoto Valstu (ASV) akciju tirgus trešdien pieauga par 2.6%, kad no Federālās rezervju sistēmas (FRS) vadītāja Džeroma Pauela (Jerome Powell) runas tika nolasīts, ka FRS agresīvo procentu likmju politiku atstājusi aiz muguras un procentu likmes, iespējams, tuvākajā nākotnē nepalielināsies.

    Plašais S&P 500 akciju indekss pieauga par 2.62% līdz 4023.61 punktam, sasniedzot mēneša augstāko līmeni. Dow Jones industriālais indekss pieauga par 1.37%, bet Nasdaq saliktais indekss pakāpās par 4.06% līdz 12 032.42 punktiem ar Microsoft, Alphabet un Meta Platforms atbalstu.
    Pirms FRS priekšsēdētāja preses konferences akciju tirgus pieauga par 1.3%, pateicoties Google mātes uzņēmuma Alphabet un Microsoft rezultātiem, kas nedaudz atpalika no gaidītā, taču tirgi vājākus rezultātus. Microsoft gadījumā pozitīvs pārsteigums bija spēcīga prognoze visam 2023. finanšu gadam.
    FRS nolēma palielināt procentu likmi par 0.75 procentpunktiem līdz 2.25 - 2.5% robežai, kas arī attaisnoja tirgus dalībnieku vispārējās cerības. Preses konferencē pēc lēmuma Pauels sacīja, ka šobrīd nevēlas izteikt tālākas prognozes par procentu likmju celšanu un minēja, ka procentu likmes šobrīd sasniegušas neitrālu līmeni.
    Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, Pauels norādīja, ka lēmums par procentu likmju paaugstināšanu varētu tikt pieņemts arī septembra sanāksmē, taču tas būs atkarīgs no turpmākajiem ekonomiskajiem rādītājiem, īpaši tiem, kas saistīti ar inflāciju un darba tirgu. Pauels sacīja: "Mēs uzskatām, ka ir jāpalēnina likmju paaugstināšana, bet mēs varētu arī veikt vēl vienu lielu likmju paaugstināšanu."
    Pauels atzina, ka, viņaprāt, šobrīd nav lejupslīdes, jo darba tirgus tam ir pārāk spēcīgs. Tomēr FRS uzdevums nav novērtēt, vai ekonomika ir lejupslīdē vai nē. Provizoriskie ASV iekšzemes kopprodukta skaitļi par 2. ceturksni tiks publiskoti ceturtdien.
    Valsts obligāciju procentu likmes kritās, īpaši obligācijām ar īsāku termiņu, tāpēc 2 gadu obligāciju likme samazinājās par 8.5 bāzes punktiem līdz 2.967%, bet 10 gadu samazinājās par 3.6 procentpunktiem līdz 2.768%.
    ASV akciju tirgu trešdien visvairāk ietekmēja Microsoft un Alphabet, kas pēc ekonomikas rezultātiem pieauga attiecīgi par 6.7% un 7.7%. Meta Platforms trešdienas otrreizējā tirgū pieauga par 6.55%, bet Apple pakāpās par 3.4%. No lielākajiem uzņēmumiem ir vērts atzīmēt Amazon akciju pieaugumu par 5.4%, Tesla par 6.2% un Nvidia par 7.4%. Pie visiem šiem pieaugošajiem procentiem jāatceras, ka dienu iepriekš vairāku šo uzņēmumu akcijas kritās par 3-4%.
    Arī mazumtirdzniecības giganta Walmart akcijas trešdien pieauga par 3.8%, pēc tam, kad otrdien pēc peļņas prognozes pazemināšanas akciju cena kritās par teju 8%.
    Trešdien S&P 500 indeksā lielākie kāpēji pēc rezultātiem bija Enphase Energy, kas ražo un pārdod saules enerģijas ražošanas iekārtas, ar kāpumu par 17.9%, un ātrās ēdināšanas ķēde Chipotle Mexican Grill ar 14.7% kāpumu. Paypal akcijas pieauga par 12.8% pēc tam, kad tika paziņots, ka aktīvu pārvaldīšanas uzņēmums Elliott Management ir iegādājies ievērojamu uzņēmuma daļu.
    Facebook un Instagram mātes uzņēmums Meta Platforms nāca klajā ar rezultātiem, kas peļņas un apgrozījuma ziņā nedaudz atpalika no gaidītā, un arī 3. ceturkšņa prognozes bija sliktākas nekā gaidīts. Meta akcijas kritās par 4.5% līdz 162 dolāriem pēc pirmās rezultātu publiskošanas stundas.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība