• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Pirmais Investoru festivāls aizvadīts! Uzmanības centrā inflācija un nozares, kurās šobrīd ir vērts ieguldīt

    6. jūnijā aizvadīts Investoru Kluba organizētais pirmais Investoru festivāls, kas pulcēja vairāk nekā 130 dalībniekus un norisinājās vietā ar fantastisku skatu uz jūru - Hotel SPA Majoros. Likumsakarīgi, ka galvenās tēmas, kas bija pasākuma uzmanības centrā, bija inflācija un nenoteiktība tirgos, kā arī tika identificētas nozares, kurās šobrīd ir iespējams nopelnīt. Dalāmies ar dažām būtiskākajām atziņām!

    Kaspars Peisenieks, Investoru Kluba izpilddirektors un Investoru festivāla vadītājs un galvenais dzinējspēks, savā prezentācijā nedaudz nomierināja klātesošos. Raugoties vēsturiskos datus par augstas inflācijas apstākļiem, redzams, ka arī laikā, kad inflācija pārsniegusi 7.4% gadā, tomēr uz akcijām bija iespējams nopelnīt vairāk, nekā ir inflācijas līmenis.
    Viņš secinājis, ka akcijas sniedz pozitīvu reālo ienesīgumu 95% inflācijas režīmu, kā arī identificējis, ka vislabāko ienesīgumu augstas krīzes laikā sniedz enerģētikas sektors, bet pārējos sektoros tendence nav tik izteikta.
    Pauls Miklaševičs, BluOr Bank aktīvu pārvaldīšanas direktors savas prezentācijas sākumā citēja Vāclavu Smilu, kurš teicis: ‘’Enerģija ir vienīgā universālā valūta: viena no tās daudzajām formām ir jāpārveido citā, lai zvaigznes spīdētu, planētas grieztos, augi augtu un civilizācijas attīstītos.’’
    Enerģētikas sektors šobrīd ir perspektīvs ne tikai tāpēc, ka tas tā ir vēsturiski krīzes laikos, bet arī tāpēc, ka pieprasījums pēc naftas produktiem arvien palielinās, savukārt ieguldījumi jaunu naftas atradņu izveidē notiek mazākos apmēros nekā būtu nepieciešams, līdz ar to piedāvājums atpaliek no pieprasījuma, kas liek cenām kāpt.
    Interesanti bija dzirdēt arī Aleksandra Mežapuķes, Estateguru vadītāja Latvijā, prezentāciju par portfeļa diversifikatoru svārstīgos laikos – investīcijām aizdevumos ar nekustamā īpašuma nodrošinājumu.
    Estateguru platformā investoru vidējais ienesīgums ir bijis 11% gadā, līdz ar to, raugoties pat no šābrīža augstās inflācijas skatupunkta, redzams, ka ienesīgums šeit ir bijis augstāks.
    Viena no gaidītākajām festivālā noteikti bija INDEXO IPO prezentācija, kas pasākuma dalībniekiem deva ekskluzīvu iespēju klātienē redzēt un dzirdēt Valda Sikšņa, INDEXO valdes priekšsēdētāja pamatojumu, kāpēc, viņaprāt, uzņēmumam viss izdosies un kādi ir tā nākotnes plāni.
    To visu labi papildināja Matiasa Valandera (Mattias Wallander), Enligth Research dibinātāja un vadītāja, prezentētā analīze, kura apliecināja, ka uz INDEXO ir potenciāls nopelnīt.
    Otrajā fesitivāla daļā galvenais akcents bija uz investīcijām Baltijas akcijās. Gan paneļdiskusijā, gan investora Andra prezentācijā izkristalizējās populārākās un perspektīvākās Baltijas akcijas šobrīd, izskanēja tādi uzņēmumu nosaukumi kā Šiauļiu banka, Tallinna Kaubamaja Grupp, Merko Ehitus, Ignitis grupa, SAF tehnika.
    Ekspertu diskusijā viens no galvenajiem secinājumiem bija, ka šobrīd nevajadzētu krist panikā, taču ir īstais un beidzamais brīdis rūpīgi izvērtēt, kas atrodas investoru portfeļos. Tā kā Baltijas akcijas, jo īpaši Latvijas un Lietuvas, ir salīdzinoši lēti novērtētas, tad potenciālie kritumi varētu būt mazāk sāpīgi nekā citviet pasaulē.
    Dalībnieku domas par to, vai gaidāmi vēl lielāki kritumi nekā piedzīvojam šobrīd, dalījās, taču kopējais noskaņojums ir pozitīvs.
    Investoru Klubs saka lielu paldies pasākuma atbalstītājiem: Nasdaq, Estateguru, SIGNET bankai, Freedom Broker, kā arī ikvienam apmeklētājam. Uz tikšanos nākamajos kopīgajos pasākumos!
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība