• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Pieci triki, kā nopelnīt labu naudu ar akcijām

    Investors un akciju tirgotājs Karls TītsFoto: Raul Mee

    Investors un akciju tirgotājs Karls Tīts, kurš strādā par akciju tirgus analītiķi LHV Varahaldus, atklāja piecas svarīgas lietas, ko katrs investors var darīt, lai uzlabotu savu sniegumu.

    Akciju darījumu piemēri un ko no tiem mācīties:
    Halliburton
    Tas ir Amerikas Savienoto Valstu naftas atradņu uzņēmums. Pirms desmit gadiem šādiem uzņēmumiem bija ļoti liela peļņa, bet vienā brīdi tika radīts milzīgs naftas piedāvājums un naftas cena kritās. 2018. gada nogalē Tīts sāka just, ka šī nozare pamazām normalizējas.
    "Es nopirku akcijas cerībā uz tendences maiņu, taču biju par agru. Akcijas cena turpināja kristies, bet man tika izsniegts stop-loss orderis, kas bloķēja darījumu. Es zaudēju 30% un guvu sāpīgu mācību," viņš teica.
    Mācība #1: Ja jūs gaidāt galveno makro tendenču maiņu un vēlaties sasniegt tirgus apakšējo punktu, esiet piesardzīgs, veiciet tikai nelielu likmi, jo makro tendenču izmaiņas bieži vien aizņem ilgāku laiku nekā gaidīts. Nav par ko kaunēties, saskaroties ar zaudējumiem. Jums ir jāaizsargā savs kapitāls.
    Barrick gold
    Uzņēmuma darbības joma ir zelta ieguve. "Es iegādājos akcijas Covid krīzes apakšpunktā, taču biju pārāk iemīlējies uzņēmumā un turpināju pirkt vairāk pie katra krituma. Līdz ar to galu galā šī pozīcija kļuva pārāk liela, kas palielināja risku," sacīja. Tiit.
    Mācība #2: Izveidojiet plānu un saprotiet, kāpēc pērkat šo uzņēmumu, ko domājāt pirkuma brīdī, ar kādiem nosacījumiem plānojat pirkt vairāk vai ar kādiem nosacījumiem pārdot. Un sekojiet šim plānam!
    Getinge
    Tas ir Zviedrijas medicīnas iekārtu ražotājs ar plašu produktu portfeli. Uzņēmums ražo arī ventilatorus, un Covid laikā visas pasaules slimnīcas vēlējās tos iegādāties. LHV fondi to pirmo reizi iegādājās Covid krīzes apakšpunktā.
    "Sāku tam sekot un vairākkārt zvanīju uzņēmuma vadībai, pārliecinoties, ka tas ir ļoti labi vadīts. Viņi varēja ļoti ātri pārveidot savas rūpnīcas, lai apmierinātu pieprasījumu pēc respiratoriem. Nolēmu iegādāties vairāk akciju, taču tas nebija lēts gājiens, jo akciju cena pamatīgi cēlās," sacīja Tīts. LHV pensiju fonds no šī uzņēmuma guva 145% atdevi jeb 2 milj. eiro.
    Mācība #3: ja atrodat ļoti spēcīgas, augstas kvalitātes akcijas, iegādājieties tās vairāk. Akcijas pieaug kāda iemesla dēļ, un labas lietas ir dārgākas nekā citas.
    Eneti
    Tas ir pasaulē lielākais kuģniecības uzņēmums. Eneti uzpirka kuģus, un tajā pašā laikā sektora peļņa sāka kristies. Stāsts kļuva interesants, jo tika uzsākta uzņēmuma restrukturizācija un pieņemts jauns nosaukums. Uzņēmums pārdeva savus vecos kuģus, lai iegādātos jaunu vēja turbīnu uzstādīšanas kuģi, ko izmanto jūras vēja parku celtniecībai. Šāds kuģis ir tā sauktais nišas kuģis – tādi visā pasaulē bija tikai pieci. Tajā pašā laikā zaļā revolūcija Covid krīzes apstākļos uzņēma apgriezienus.
    "Man likās, ka tas ir ļoti labs bizness, taču kļūdījos. Divus gadus nebija biznesa aktivitātes, jo jaunie kuģi gaidīja pabeigšanu. Tikmēr vadība turpināja maksāt algas, un, kad pienāca laiks, nebija pietiekami daudz naudas un akcijas kritās.
    Mācība #4: slikti vadītāji investoriem maksā dārgi. Pievērsiet uzmanību vadības kvalitātei un nepērciet uzņēmumu akcijas ar sliktu pārvaldību.
    Stryker un Smith & Nephew
    Šie ir divi līdzīgi uzņēmumi, kas ražo medicīnisko aprīkojumu un implantus, piemēram, gūžas locītavas. Stryker pagājušajā gadā pieauga par 100%, bet Smith & Nephew vispār ir pazudis. Kāpēc? Jo pirmajā uzņēmumā vadības kvalitāte ir labāka nekā otrajā. Pēc investora domām, Stryker ir labs kvalitatīvas vadības piemērs.
    "Mūsu kā investoru uzdevums ir atrast dārgakmeņus katrā nozarē,” pauž Tīts.
    Mācība #5: Ja savā portfelī atradāt dārgakmeni, nepalaidiet to viegli, jo uzvarētāji turpina uzvarēt, t.i., uzvarētāji gūst labus ienākumus daudzus gadus pēc kārtas.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība