• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Pauels: Apsvērsim agresīvākus soļus, ja nebūs skaidru pierādījumu, ka inflācija samazinās

    ASV Federālās rezervju sistēmas vadītājs Džeroms Pauels Foto: Xinhua/Scanpix

    Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Centrālā banka turpinās stingrāku monetāro politiku, līdz būs redzami "skaidri un pārliecinoši" pierādījumi, ka inflācija atgriežas pie sava ilgtermiņa mērķa 2% apmērā, paziņojis ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) vadītājs Džeroms Pauels (Jerome H. Powell).

    Pasaules lielākā ekonomika pašlaik saskaras ar augstāko inflāciju pēdējo četru gadu desmitu laikā, liekot FRS veikt pasākumus, lai mazinātu cenu spiedienu. Pauels sacīja, ka monetārās politikas veidotāji vienojušies, ka vēl viena agresīva likmju paaugstināšana tiks izskatīta jūnijā un jūlijā.
    Centrālās bankas amatpersonām ir jāredz "skaidri un pārliecinoši pierādījumi tam, ka inflācijas spiediens atkāpjas un inflācija samazinās. Un, ja mēs to neredzam, tad mums būs jāapsver agresīvāki soļi", Pauels sacīja.
    Viņaprāt, ekonomikas attīstības perspektīvas ir ārkārtīgi neskaidras, jo ekonomika vienlaikus saskaras ar vairākiem bezprecedenta izaicinājumiem, tostarp pandēmijas sekām, nepārtrauktām problēmām piegādes ķēdēs, karu Ukrainā, cīņu par cenām un izejvielām, kā arī negaidītu darbaspēka trūkumu.
    "Mēs nezinām, kādu ceļu ies ekonomika. Pasaulē notiek daudz kas tāds, ko mēs nespējam kontrolēt un kas var ietekmēt ekonomiku," sacīja Pauels.
    Sākoties pandēmijai, FRS 2020. gada martā pazemināja savu bāzes procentu likmi līdz nullei un iepludināja finanšu sistēmā milzīgas naudas summas, lai novērstu lielu recesiju. Strauji atgūstoties ekonomikai, tostarp pateicoties valdības vērienīgajiem stimulēšanas pasākumiem, Centrālā banka šogad sākusi stingrāku monetāro politiku un jau divas reizes paaugstinājusi procentu likmes.
    ASV iekšzemes kopprodukts (IKP) strauji kritās 2020. gada otrajā ceturksnī, bet pēc tam sāka atgūties, pērn pieaugot par 5.7%. Šā gada pirmajā ceturksnī valsts IKP kritās, un gada inflācija martā sasniedza 8.5%.
    Lēmums par likmju celšanas palēnināšanu tiks pieņemts, pamatojoties uz datiem, kas tiks iegūti tuvāko mēnešu laikā, sacīja Pauels, uzsverot, ka uzdevums samazināt inflāciju ir izšķirošs, jo cenu stabilitāte ir ekonomikas mugurkauls.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība