• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Finanšu tirgi 30.03.2022. – šaubu ietekmē akcijas krīt un nafta aug

    Foto: Reuters/Scanpix

    Vakar no rīta rakstīju, ka man nav pārāk liela optimisma par miera sarunu progresu. Šķiet, ka vakar pie līdzīgiem secinājumiem nonāca arī finanšu tirgi.

    Pieaugot šaubu līmenim un neticībai Krievijas paziņojumiem, ASV un Eiropas akciju indeksi dienu noslēdza zemāk.

    Lai saņemtu jaunākos Investoru Kluba rakstus e-pastā, pieraksties saņemt jaunumu vēstuli ŠEIT

    Kā ierasts, tad mazāka kustība bija vērojama Dow Jones Industrials indeksā, kurš nokritās vien par 0.19%. Par 0.63% nokritās S&P 500 indekss, savukārt straujāk krita uz tehnoloģijām orientētais NASDAQ Composite indekss, samazinoties par 1.21%.
    Kā parasti, kāpjot naftas cenai, kāpj arī enerģijas sektora akcijas, sektors kopā pieauga par 1.16%. Tikmēr straujākie kritumi bija tehnoloģiju un plaša patēriņa sektoros, kuri attiecīgi nokritās par 1.33% un 1.52%.
    Eiropu aptverošais indekss Stoxx 600 vakar nokritās par 0.4%. Straujāk par to krita Vācijas DAX indekss, samazinoties par 1.45%, tam sekoja Spānijas IBEX 35 ar 0.86% kritumu un Francijas CAC 40 ar 0.74% samazinājumu. Tajā pašā laikā Lielbritānijas FTSE 100 pieauga par 0.55%.
    ASV naftas rezerves
    Tikmēr rītu mēs esam iesākuši ar jaunām ziņām par naftu, kas ir likušas naftas cenai atkal jūtami kristies.
    Svārstīgums naftas cenās šobrīd ir tik liels, ka katrs paziņojums dzen cenas uz vienu vai otru pusi par vairākiem procentiem.
    Tiek ziņots, ka ASV plāno laist apgrozībā naftu no savām stratēģiskajām rezervēm. Apjoms varētu sasniegt pat 1 miljonu barelu dienā uz pus gadu jeb kopā 180 miljoni barelu.
    Mērķis ir mazināt naftas tirgus satricinājumus pēc daļējas Krievijas naftas piegāžu izslēgšanas no tirgus.
    Īstermiņā tik tiešām šāds solis var mazliet palīdzēt, taču man tiešām nav saprotams, kāds ir ilgtermiņa plāns.
    Palielinot piedāvājumu, tiek spiesta lejā naftas cena. Lai motivētu visus vairāk iegūt naftu, ir jābūt augstākai naftas cenai. Naftas ieguvēji redz, ka valdības ar visām varēm cenšas noturēt lejā naftas cenu. Tad kāpēc pūlēties, ieguldīt kapitālu un rezultātā tāpat nespēt saņemt augstāku cenu?
    Manuprāt, rezervju atbrīvošana nedos vēlamo efektu vidējā termiņā. Pēc tam nāksies rezerves atkal papildināt, radot vēl lielāku deficītu tirgū, jau par krietni augstākām cenām.
    Jo dienas iet uz priekšu, jo vairāk pieaug pārliecība, ka šogad ieraudzīsim naftas cenu 200 dolāru apmērā par barelu.
    Tas turpinās uzturēt augstu inflāciju, būs spiediens likmju kāpumam un likmes kāps, nekas labs tas finanšu tirgiem nav. Nebūs viegli, taču būs interesanti.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība