• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Francija Google un Facebook kopā uzliek 210 miljonu sodu

    Lielākā daļa no Francijas Nacionālās informācijas tehnoloģiju un brīvības komisijas (CNIL) soda – 150 miljoni eiro – tikuši Google.Foto: AFP/Scanpix

    Francijas regulatori Google un Facebook par to pārkāpumiem saistībā ar interneta sīkdatnēm (tā saucamajiem “cookies”, kas seko interneta lietotāju aktivitātei) ir uzlikuši kopējo sodu 210 miljonu eiro apmērā, ziņojušas attiecīgās varas autoritātes.

    Lielākā daļa no Francijas Nacionālās informācijas tehnoloģiju un brīvības komisijas (CNIL) soda – 150 miljoni eiro – tikuši Google. Savukārt Facebook šī soda summa noteikta 60 miljoni eiro apmērā.
    “CNIL ir secinājusi, ka vietnes facebook.com, google.fr un youtube.com neļauj lietotājiem atteikties no sīkdatņu izmantošanas. Tiem vienkārši tās ir jāpieņem," sacījis regulators.
    Abām platformām ir trīs mēnešu laikā šāda sava prakse jāmaina. Pēc tam Francija tām sola uzlikt sodu – 100 000 eiro dienā.
    Google AFP ziņojusi, ka pēc šī sprieduma, tā savu praksi mainīs.“Saskaņā ar interneta lietotāju gaidām, mēs esam apņēmušies ieviest jaunas izmaiņas, kā arī aktīvi sadarboties ar CNIL, reaģējot uz tās lēmumu,” teikts ASV uzņēmuma paziņojumā.
    Sīkfaili ir nelielu datu kopums, kas tiek iestatīti lietotāju datoros pēc tam, kad tie apmeklē kādu interneta vietni. Tas ļaut tīmekļa pārlūkprogrammām saglabāt informāciju par viņu šādu interneta sesiju.
    Tie ir ļoti vērtīgi tādiem uzņēmumam kā Google un Facebook (un ne tikai), jo ļauj personalizēt, piemēram, reklāmu, kas ir galvenais to ieņēmumu avots.
    2018. gadā pieņemtais Eiropas Savienības likums noteicis stingrus noteikumus interneta uzņēmumiem, uzliekot tiem pienākumu saņemt tiešu lietotāju piekrišanu pirms šādas sīkfailu instalēšanas savos datoros.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība