• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Skaidrs, ka no Bitcoin ETF nopelnīs starpnieki; ir liels jautājums par investoriem

    Katram laikmetam ir savas apmātības un šādi aktīvi, kuri bieži piedāvājuši cilvēku masai kaut ko jaunu un nosacīti perspektīvu, lai gan patiesībā šis piedāvājums paliek vecā labā lieliskā iespēja zaudēt naudu.Foto: DADO RUVIC

    Risks ir, ka mazie ierindas investori nu izreklamētos nākamā karstā aktīva fondus, braši soļojot iekšā tirgū, sapērkas iespējami pie dārgākās to cenas.

    ASV regulatori nupat devuši zaļo gaismu Bitcoin cenas izmaiņu kopējošo biržā tirgoto fondu (ETF) tirdzniecībai. Tas nozīmē, ka šādi Bitcoin produkti būs būtiski pieejamāki ierindas investoram – agrāk vai vēlāk arī Eiropā un Latvijā.
    Bieži vien, skatoties finanšu lapu ziņas, ar šādu ETF tirdzniecību saistītas lielas cerības. Ierindas investoram gan būtu izšķirīgi atcerēties, ka šie pēc būtības ir ļoti riskanti instrumenti, ar kuru starpniecību lielākā daļa, visticamāk, galu galā zaudēs naudu.
    Vismaz 2022. gada beigās Barron's izcēla Starptautiskās norēķinu bankas informāciju, ka aptuveni trīs ceturtās daļas no cilvēkiem, kas iegādājušies Bitcoin 95 valstīs laika posmā no 2015. gada līdz 2022. gadam, zaudējuši naudu. Tas noticis, neskatoties uz to, ka bieži vien virtuālo valūtu ziņā šajā periodā atmiņā (un ziņu virsrakstos) nosēdušies kādi žilbinoši cenu rekordi. Būtībā tā ir ļoti spekulatīva joma, kas kādam, protams, var ļaut no citiem nopelnīt un var pastrīdēties, vai tā vispār ir uzskatāma par investīciju. Bet tad arī investoram būtu skaidri jāapzinās, ka tā ir spekulācija.
    No šī arī izriet visai pelēcīgā Bitcoin ETF pusē. Šiem ETF kļūstot sasniedzamākiem, spekulāciju pasaule pietuvosies daudziem jo daudziem cilvēkiem, kuri pretējā gadījumā būtu no tās pasargātāki. No otras puses, katram laikmetam ir savas apmātības un šādi aktīvi, kuri bieži piedāvājuši cilvēku masai kaut ko jaunu un nosacīti perspektīvu, lai gan patiesībā šis piedāvājums paliek vecā labā lieliskā iespēja zaudēt naudu. Tādējādi kaut kāda vēl ilgāka pretošanās Bitcoin ETF arī būtu dīvaina. Ja tas tiek tirgots, tad labāk to darīt ar “normālu” produktu starpniecību nevis kaut kur pa malām zem letes. Cerība var būt, ka tas visu šo tirgu pavelk uz gaismas pusi.
    Skaidrs gan ir tas, ka lielākie ieguvēji no šādu fondu palaišanas plašākā sabiedrībā būs starpnieki, kas garantēti varēs ievākt savas komisijas. Būtībā – Volstrītai visvārīgākais ir tas, ka cilvēki tirgojas un to dara ļoti aktīvi. Savukārt visvairāk tie mēdz tirgoties ar jaunajām, karstajām un modīgajām nebeidzamo peļņu sološajām lietām.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība