• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Ieguldāmā šampanieša burbulīši nolaiduši gaisu

    Foto: Līga Gredzena/LETA

    Pienākot Jaunajam gadam, šo brīdi bieži vien ir ierasts atzīmēt patīkamas šampanieša vai dzirkstošā vīna piepildītu gāžu šķindoņas pavadījumā. Jāsaka, ka ar ekskluzīvākajiem no šiem reibinošajiem dzērieniem var saistīt arī ieguldīšanu. Savukārt šeit - ja tieši pirms gada varēja deklamēt, ka akcijām pogas ir izgriezis tieši šāds augstas klases vīns, tad 2023. gadā situācija jau bija pilnīgi citādāka.

    Proti, London International Vintners Exchange (Liv-ex) Fine Wine 100 cenu indeksa vērtība gada laikā ir samazinājusies par 13.4%,liecina pieejamā informācija. Vēl neveiksmīgāki iepriekšējie 12 mēneši ir bijuši luksusa klases šampanietim, kur tā paša Liv-ex apkopotā Champagne 50 cenu indeksa vērtība šajā termiņa ir sabrukusi par veseliem 19%. Akciju cena, ja vērtē ASV S&P 500 indeksa izmaiņu, savukārt 2023. gadā izrādījās pieaugusi par vareniem 24%.
    Faktiski grūti ieraudzīt tādu ieguldāmo luksusa klases vīnu kategoriju, kurai iepriekšējos mēnešos cenu ziņā būtu klājies labi. Mīnusi ir lieli un vēl lielāki - Liv-ex Bordeaux 500 vīnu cenu indeksa vērtība 12 mēnešos ir samazinājusies par 10.3%, California 50 – par 12.2%, Burgundy 150 – par 16.2%, Rhone 100 - par visiem 20.5% un Italy 100 – par 7%.
    Liv-ex 100 indeksa vērtība, kas apkopo pasaulē 100 labāko vīnu cenu izmaiņas otrreizējā tirgū, 2022. gadā pieauga aptuveni par 7%. Savukārt akcijām 2022. gads bija ļoti vājš, kur to cena, ja vērtē ASV S&P 500 indeksa izmaiņu, samazinājās par piekto daļu.
    Jau ziņots, ka interesantu ieguldījumu stāstu, ja par to ir attiecīga interese un tam ir arī pienācīga rocība, piedāvā dažādas alternatīvas luksusa priekšmetu investīcijas, kuru vidū var būt augstas klases vīns, pulksteņi, mākslas darbi, kādas kolekcionējamas lietas, vecas automašīnas un pat augstas klases rokassomiņas. Šajā ziņā vispopulārākās ir investīcijas tieši augstas klases vīnā, kam ir izveidojies savs paliels tirgus. Tas nozīmē, ka var tikt nopirkta viena vai vairākas pudeles ar ļoti kvalitatīvu vīnu, kuras tiek uzglabātas ar domu, ka to vērtība, laikam ejot, palielināsies, un galu galā tās tiks pārdotas jau par augstāku cenu.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība