• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Mungera nāve iezīmē veselas ēras beigu sākumu

    Protams, grūti izvērtēt to, kā Berkshire un Vorenam Bafetam būtu klājies bez šonedēļ mūžībā aizgājušā Mungera kunga un otrādāk. Droši vien gan Bafets, gan Mungers tāpat būtu bijuši ļoti veiksmīgi. Tiesa gan, iespējams, pašu augstāko iespējamo līmeni, ievērojami paceļot to vietu, kur vispār atradusies latiņa, viņi vien bez otra sasnieguši nebūtu.Foto: Nati Harnik, Scanpix

    Nekas nav mūžīgs - šonedēļ 99 gadu vecumā miris viens no pasaules pašiem slavenākajiem investoriem Čārlijs Mugers (Charlie Munger).

    Viņš ilgstoši ir bijis ieguldījumu pasaules pašas lielākās leģendas Berkshire Hathaway vadītāja Vorena Bafeta (Warren Buffett) biznesa partneris un minētās kompānijas viceprezidents.
    Ņemot vērā to, ka viņa nāve ieskicē veselas ēras beigu sākumu, kad no skatuves sākt nokāpt pašas lielākās gudrās prezentācijās un publikācijās citētās investīciju leģendas, šim notikumam arī Investoru klubā gribētos veltīt papildu vārdus. Galu galā viņa sadarbību ar Bafetu var uzskatīt par pašu veiksmīgāko ilgtermiņā uzturēto ieguldījumu panākumu vēsturē. Kopš 1965. gada līdz šim gadam Berkshire akcija vidēji gadā ir palielinājusies par fenomenāliem 20%. Tas, rupji rēķinot, ir bijis divreiz ātrāks skrējiens nekā kopējam Standard & Poor's 500 akciju indeksam. Attiecīgi šis ir iecementējis gan Bafeta, gan Mungera slavu.
    Pats Mungers nekad nav kautrējies bez kādiem dižiem filtriem un uztraukšanās par sekām paust savu viedokli. Viņš bijis pazīstams ar saviem atklātajiem, asprātīgajiem un dažkārt asajiem, neērtajiem un, pat, kā nu tiek teikts, patoloģiski tiešajiem un strupajiem komentāriem par dažādu lietu kārtību pasaulē un, protams, ieguldījumu lauciņā. Ne velti bieži viņa nosacīti vienkārši, skaidri un lakoniski noprezentētie komentāri, kas precīzi apraksta arī sarežģītus biznesa konceptus, atrodami dažnedažādās vispārēji atzītās finanšu pasaules grāmatās.
    Pasaules finanšu mediji līdz ar Mugera nāvi steiguši apkopot kaut vai nelielu daļu no viņa teicieniem par investēšanu un dzīves vērtībām kā tādām. Var vien lēst, kādā šāda lavīna būs tad, kad kādā brīdī mūžībā aizies pats Bafets.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība