• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Akciju iegādes ideja: Nvidia pret TSMC

    Foto: Scanpix

    Ja vēlaties ieguldīt mākslīgā intelekta (AI) izpētē, viens no virzieniem, kurā lūkoties, ir pusvadītāji. Pusvadītāji ir mākslīgā intelekta lietojumprogrammu pamatelementi, tāpēc, pieaugot mākslīgā intelekta ieviešanai, pieaug arī pieprasījums pēc pusvadītājiem.

    Divas no galvenajām pusvadītāju akcijām ir Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) un Nvidia. Abi uzņēmumi ir gana vilinoši investīciju objekti, bet kuram tomēr dot priekšroku?
    Biznesa modeļa apskats
    TSMC ražo, testē un pārdod pusvadītājus jeb mikroshēmas klientiem visā pasaulē. Tā produkti tiek izmantoti spēļu konsolēs, datoros, viedtālruņos un augstas veiktspējas skaitļošanas lietojumprogrammās, autonomās braukšanas un AI tirgos.
    2022. gadā uzņēmums saražoja vairāk nekā 15 milj. 12 collu elektronisko vafeļu ekvivalentu (vafele ir plāna pusvadītāja šķēle). Uzņēmumam ir ražošanas iekārtas Taivānā, Ķīnā un ASV, kā arī klientu apkalpošanas vietas Ziemeļamerikā, Eiropā, Japānā, Ķīnā un Dienvidkorejā.
    TSMC ir pasaulē lielākais "pure play" mikroshēmu ražotājs. Tas nozīmē, ka TSMC saviem klientiem ražo mikroshēmas tikai saskaņā ar līgumu. Šie klienti galvenokārt ir mikroshēmu dizaineri un elektronikas zīmoli, kas savos produktos izmanto pusvadītājus. Nosaukumi šajā sarakstā ietver Apple, Advanced Micro Devices, Broadcom un arī Nvidia. TSMC neražo mikroshēmas savām vajadzībām vai ar savu zīmolu.
    Statistika rāda, ka TSMC tirgus daļa ir 58.5%. Nākamā tuvākā konkurenta Samsung Electronics tirgus daļa ir 15.8%.
    Nvidia ir pilnīgi atšķirīgs biznesa modelis. Nvidia ir “fabless” mikroshēmu ražotājs, kas nozīmē, ka tas izstrādā specializētas mikroshēmas un nodod ražošanu tālāk, piemēram, TSMC un Samsung. Tātad TSMC un Nvidia nav konkurenti - drīzāk partneri.
    Nvidia bija GPU pionieris 90. gadu beigās. GPU ir lieljaudas mikroshēmas, kas paredzētas, lai ātri atveidotu reālistisku ekrāna grafiku. Ar šo mikroshēmu palīdzību 2000. gadu sākumā un pēc tam ievērojami uzlabojās video spēļu kvalitāte.
    Rezultātā Nvidia ātri ieguva stabilu vietu spēļu jomā, kas turpinās arī šodien. Kopš tā laika uzņēmums ir ieviesis savu tehnoloģiju datu centros, autonomos transportlīdzekļos un AI lietojumprogrammās.
    Pusvadītāju tirgus perspektīva
    McKinsey & Company 2021. gadā novērtēja pasaules pusvadītāju tirgu 600 mljrd. dolāru apmērā. Tajā pašā ziņojumā tiek prognozēts, ka turpmākajos gados tirgus pieaugs no 6% līdz 8%. Ar šādu prognozi nozare līdz 2030. gadam sasniegs 1 trlj. dolāru slieksni.
    Neprātīgā interese par AI tehnoloģijas priekšrocībām veicinās šo izaugsmi. Citas pozitīvas tendences ietver plašāku attālinātā darba ieviešanu, autonomās braukšanas inovācijas un pastāvīgo pieprasījumu pēc viedtālruņiem un mākoņdatošanas pakalpojumiem.
    Šīs tendences neapšaubāmi dos labumu TSMC, kam nav cienīgu konkurentu mēroga un efektivitātes ziņā. Nvidia arī gūs atlīdzību, ja turpinās sekmīgi koncentrēt uzmanību uz inovācijām.
    Kopējās atdeves vēsture
    Šajā tabulā ir parādīta kopējā TSMC un Nvidia peļņa.
    Foto: Morningstar
    Kā redzat, Nvidia ir ievērojami pārspējis TSMC, taču šī veiktspēja ir bijusi nepastāvīgāka. Izņemot pēdējo gadu, TSMC kopējā atdeve ir bijusi diezgan nemainīga. Šo konsekvenci daļēji veicina uzņēmuma stabilās dividendes.
    TSMC gada dividendes 1.82 dolāru apmērā par akciju atbilst 2.1% ienesīgumam. Nvidia arī maksā dividendes, taču tās ir niecīgas - 0.16 dolāri -, kas veido ienesīgumu 0.07% apmērā.
    Vērtēšana
    Morningstar ziņo, ka TSMC piecu gadu vidējais P/E rādītājs ir 23.1. Šobrīd P/E ir krietni zem piecu gadu vidējā rādītāja - 13.7.
    Nvidia P/E attēls izskatās pavisam citādāk. Uzņēmums tirgojas ar 132.98 cenas un peļnas attiecību, kas ir vismaz divas reizes vairāk nekā piecu gadu P/E vidējais rādītājs 60.4.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība