• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Obligāciju burbuļsāpe; bankrotu un banku caurumu riski

    Valdības, uzņēmumi, ekonomisti un investori varēja ilgi runāt par jauno normālo un ignorēt deficītus, kad inflācija un procentu likmes bija zemas. Tagad jāatgriežas realitātē, kad tam tomēr ir nozīme, kas sāk radīt zināmas neērtības. Tas noteikti arī jāņem vērā valdībām (un uzņēmumiem) ar saviem fiskālajiem plāniem – sevišķi grandiozākiem.Foto: Juan Martín Otero, Scanpix

    Oktobra sākums pasaulē lielā mērā pagājis obligāciju tirgus zīmē. To ienesīgumi traucas augstāk, kas finanšu tirgus dalībnieku vidū liek virmuļot jau visdažādākajiem prātuļojumiem. Kopumā ir jūtams zināms stress par to, ka augstās likmes var atnest recesiju, un dažu vēl nesen lolotā ideja par ekonomiku mīksto piezemēšanos izčākstē gaisā.

    Virziens pamatā uz leju jau kopš jūlija beigām ir ASV akciju tirgū. Oktobra pirmajā nedēļā spēji atkāpās arī naftas cena. Šajos tirgos gan lielas svārstības nav nekas neparasts. Tas, kas duras acīs, ir spējš etalona obligāciju ienesīguma kāpums un to cenu kritums. Piemēram, Bloomberg pagājušās nedēļas otrajā pusē rēķināja, ka tādu ASV obligāciju cena, kuru termiņš iztek pēc 10 gadiem un ilgāk, kopš savā 2020. gada marta pīķa ir samazinājusies par 46%! Tas ir milzīgs kritums. Ne velti tagad ir salīdzinājumi, ka šajā tirgū situācija ir pielīdzināma šīs tūkstošgades sākuma interneta akciju burbuļa plīšanai. ASV 30-gadīgo obligāciju cenu kritums šajā (minētajā) termiņā pārsniedzis 50%. Bloomberg ziņo, ka tie ASV 30 gadu termiņa parāda papīri, kas tika pārdoti 2020. gada maijā, tagad tiek tirgoti par 45 ASV dolāra centiem uz agrāko vienu ASV dolāru. Tādējādi nevar apskaust visus tos, kam portfeļos agrāk bija sapirkti šādi ļoti gara termiņa parādi ar faktiski neesošu vai pat negatīvu ienesīgumu.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība