• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Iedvesmas stāsts no Igaunijas: Investore nakts vidū nolemj pamest darbu, nepilnu 10 gadu laikā kļūst par miljonāri

    Foto: Kristin Juurmaa

    Iedvesmojošs stāsts izskanējis Igaunijas Investoru festivālā, kas aizvadītajā nedēļas nogalē norisinājās Tallinā. Tur Kadri Mäsak dalījusies savā pieredzē, kā izveidot investīciju portfeli, kas ļauj justies finansiāli brīvai.

    Viss sācies pirms 10 gadiem, kad Kadri sev izvirzījusi mērķi kļūt finansiāli brīvai. Viņa bija veikusi aprēķinus, ka viņas finansiālās brīvības cena ir 1 milj. eiro. Joprojām spilgtā Kadri atmiņā esot nakts, kurā tika pieņemts svarīgais lēmums – tas noticis 2013. gada jūlijā.
    “Tā bija nakts, kad nevarēju iemigt, biju pārgurusi. Pa galvu nemitīgi maisījās domas par darbi, jautāju pati sev, ko es daru un ko gribu darīt. Tobrīd man bija pusotru mēnesi ilgs atvaļinājums, taču tas nenozīmēja, ka varu nestrādāt. Ap pusnakti savam vīram paziņoju, ka viss, es vairs nestrādāšu algotu darbu,” stāsta Kadri.
    Savā darbā viņa sapratusi, ka viņai labi padodas uzņēmumu finanšu konsultēšana. Tas esot bijis pamatīgs azarts saprast, ko vajag mainīt, lai uzņēmumā finanšu situācija uzlabotos. Tā izveidots savs finanšu konsultāciju uzņēmums. Tobrīd viņa bija 29 gadus veca, taču sev uzlika mērķi līdz 40 gadu vecumam kļūt finansiāli neatkarīga.
    Zinot, ka mērķi ir jādefinē precīzi, sieviete veikusi aprēķinus, cik tad maksā viņas finansiālā brīvība. Kādā grāmatā atrasti ieteikumi, kā to aprēķināt. Savs vecums esot jāsareizina ar gada ienākumiem pirms nodokļu nomaksas un jāizdala ar 10. Drošības labad gan viņa nolēmusi mērķi vēl sareizināt ar 2.
    Investore norāda, ka svarīgi ir novērtēt neto aktīvus, jo liela māja, dārgas drēbes, pulkstenis vai automašīna nenorāda uz personas bagātību. Nekad nevar zināt, cik liels ir šī cilvēka kredīta maksājums. Lai aprēķinātu neto aktīvus, saistības ir jāatņem no aktīviem.
    Tāpat investore atgādina, ka, aprēķinot savas finansiālās brīvības cena, noteikti jāņem vērā arī inflācija. Brīvība ar katru gadu izmaksā dārgāk.
    Ņemot vērā to visu, Kadri aprēķināja, ka viņas finansiālā brīvība maksā 1 milj. eiro, kā arī uzlika sev mērķi to sasniegt 10 gadu laikā. Tika uzzīmēts laika grafiks, kas palīdzējis sevi motivēt grūtos brīžos.
    “Dažkārt man priekšā bija atvērti trīs ekrāni – vienā no tiem bija vaļā grafiks. Katru reizi, kad man nebija noskaņojuma, es skatījos tajā un pie sevis domāju: “Es to varu! Es to paveikšu!” un tā arī notika,” atceras investore. Tāpat nemitīga sekošana līdzi finanšu datiem palīdzēja saprast, kuras aktīvu klases nevairo peļņu pietiekami ātri.
    Piemēram, Kadri daudz laika veltīja kolektīvās finansēšanas ieguldījumiem, taču tur ieguldīja maz līdzekļu, lai izvairītos no riskiem. Līdz ar to arī aktīvu palielināšanās te notika lēnu.
    Daudz labākus panākumus nesa investīcijas nekustamajā īpašumā. Tika paņemti kredīti bankās ar labākajiem iespējamajiem nosacījumiem.
    Neilgi pirms savas 40 gadu dzimšanas dienas investore mērķi ir sasniegusi, un viņas portfelī ir 1 milj. eiro. Pagaidām gan no darba finanšu konsultāciju jomā viņa nav atteikusies, jo šis darbs viņai sagādājot prieku. Taču tagad ir lieliska iespēja pašai izvēlēties, ko un cik daudz viņa vēlas darīt.
    “Man patīk no rīta pamosties un harmoniski veikt pienākumus, kurus ar prieku esmu uzņēmusies,” saka investore. Viņa gan arī atzīst, ka pēc tik neatlaidīga darba pēdējos 10 gadus šobrīd nemaz neesot viegli palēnināties un mainīt domāšanu.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība