• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Mikroshēmu sektorā ir vērts ieguldīt, bet ne šobrīd

    Foto: AFP/Scanpix

    Lai gan šobrīd nav īstais brīdis investīcijām mikroshēmu sektorā, ir vērts sekot līdzi uzņēmumiem, kas darbojas šajā nozarē.

    2020. un 2021. gads bija zelta laikmets mikroshēmu dizaineriem un ražotājiem. Tirgū bija liels pieprasījums pēc mikroshēmām, ko bija ievērojami palielinājuši elektromobiļu ražotāji un izstrādātāji. Galu galā katrā elektriskajā automašīnā ir vairāk elektronikas nekā tā konkurentam ar iekšdedzes dzinēju. Taču vienā brīdī pieprasījums pārsniedza piedāvājumu. Īpaši to varēja just, sākoties Covid pandēmijai.
    Pirmkārt, problēmas piegādes ķēdēs. Otrkārt, ilgstošs sausuma periods Taivānā, kas neļāva rūpnīcām strādāt ar pilnu jaudu mikroshēmu ražošanai. Treškārt, kriptovalūtu bums, kas video karšu un citu kriptovalūtas ieguvei nepieciešamo iekārtu cenas "iedzina" griestos.
    Līdz ar cenu pieaugumu nozares uzņēmumu akcijas krietni pakāpās. Piemēram, AMD akciju cena no 2020. gada janvāra līdz 2021. gada novembrim četrkāršojās, Nvidia akcijas pieauga piecas reizes, Taiwan Semiconductor akcijas trīskāršojās, bet Qualcomm akcijas pieauga divarpus reizes.
    Bums nebija ilgs
    Protams, šādi uzplaukumi nav ilgi. Taivānas rūpnīcas atkal strādā ar pilnu jaudu, piegādes ķēde lielā mērā ir atjaunota, un, tā kā cenas kriptovalūtu tirgū ir samazinājušās, pieprasījums pēc augstākās klases videokartēm ir izmiris, to aizstājot ar lielu lietotu video karšu piedāvājumu.
    Turklāt daudzi mikroshēmu uzņēmumi uzplaukuma sākuma stadijā izveidoja lielus mikroshēmu krājumus, baidoties no ļaunākā.
    Nozares uzņēmumu akcijas, protams, uz buma beigām reaģēja ar kritumu. Qualcomm pašlaik ir nokrities par 25%, Taiwan Semiconductor par 40%, Nvidia par 55%. Tik liels kritums var radīt kārdinājumu "makšķerēt no grunts", bet, manuprāt, ir pāragri to darīt.
    Jaunās mikroshēmu rūpnīcas saņem palīdzību
    Sausuma laikā gan Amerikas Savienotās Valstis (ASV), gan Eiropas Savienība (ES) nolēma atbalstīt uzņēmumus jaunu rūpnīcu būvniecībā. Viens no iemesliem šādam atbalstam bija ģeopolitisks: Taivānā koncentrētā mikroshēmu ražošana faktiski rada drošības risku. Vēl viena ideja, protams, bija mazināt sausumu ASV un ES tirgū.
    ES savu 43 mljrd. eiro atbalsta fondu ieguva vēl pirms ASV ieguva savus 52 mljrd. dolāru, kas ir nedaudz negaidīti: parasti ASV ātrāk ievieš biznesa subsīdijas. Bet nu arī ASV ir pabeigusi savu atbalsta paketi, tagad to jāapstiprina Kongresam.
    Komentētāji vietnē Twitter jau norādīja, ka vadošās demokrātes Aleksandrijas Okasio-Kortesas (Alexandria Ocasio-Cortez) portfelī ir Nvidia akcijas 5 milj. dolāru vērtībā, tāpēc ir maza iespēja, ka likumprojekts netiks pieņemts. Tiek ziņots, ka arī ASV Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi (Nancy Pelosi) vīram Polam ir pilns portfelis ar Nvidia akcijām.
    Pagājušajā nedēļā ASV Senāts apstiprināja likumprojektu mikroshēmu rūpnīcu atbalstam (CHIPS-Act), tagad tas jādara tikai Pārstāvju palātai. Dažu dienu laikā, kopš likumprojekts ir izpelnījies komentārus ASV, Nvidia akcijas ir pieaugušas par 18%, AMD akcijas par 17%, bet Intel – par 14%. Tiem, kas piedalījās šajā rallijā, droši vien būtu prātīgi "paņemt naudu no galda" un doties prom, jo, iespējams, tiklīdz parakstu tinte likumīgi nožūs, akcijas atgriezīsies pie vecajām cenām.
    Ar atbalstu jau tiek veidotas jaunas rūpnīcas, piemēram, Intel martā paziņoja par 19 mljrd. eiro vērtas rūpnīcas plāniem Vācijā. Intel plāno otro 20 mljrd. dolāru rūpnīcu Ohaio štatā, un Taiwan Semiconductors plāno 12 mljrd. dolāru rūpnīcu Arizonā.
    Subsīdijas vien neglābs
    Taču subsīdijas vien neglābs. Neraugoties uz to, ka mikroshēmu sektorā ir acīmredzama nepieciešamība investīcijām, ražotāji sāk samazināt vai atcelt investīcijas, kad ekonomika piedzīvo sarežģītus laikus un centrālās bankas sadārdzina aizņemšanos, paaugstinot bāzes procentu likmes. Arī mikroshēmu nozare nav izturīga pret krīzēm. Tā ir pakļauta tirgus spēkiem.
    Tādējādi Taiwan Semiconductor šogad plāno samazināt savu investīciju plānu no 44 mljrd. līdz 40 mljrd. dolāru. Var piebilst, ka samazinājums nav īpaši liels, bet tas nozīmē veselu ražošanas līniju un iespējamu samazinājumu vēl turpmāk.
    Turklāt uzņēmums nav vienīgais, kas samazina. Piemēram, mikroshēmu ražotājs Hynix vēlas par ceturtdaļu samazināt investīcijas nākamajam gadam. Intel gan tomēr izstrādā plānus vērienīgai Ohaio rūpnīcai.
    Investīciju plānu mainīšana, pirmkārt, samazina uzņēmumu nākotnes peļņas gūšanas spēju un, otrkārt, signalizē par "treknāku" naudas spilvenu uzkrāšanos, lai pārdzīvotu grūtos laikus. Šādi sagatavošanās darbi nedod cerības uz īpaši lielu akciju kāpumu tuvākajā laikā.
    Kopumā uzskatu, ka ir jēga investēt šajā nozarē. Vienkārši tagad laikam nav īstais brīdis. Šobrīd drīzāk ir vērts uzraudzīt sektoru. Vai arī, sliktākajā gadījumā, sekojiet Okasio-Kortesas un Pelosi piemēram un veiciet ātru Nvidia akciju tirdzniecību, gūstot peļņu no īstermiņa nelielas augšupejas.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība