• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    7 kiberdrošības akcijas, kas nākotnē nesīs peļņu

    Foto: Veiko Tõkman

    Kiberuzbrukumi uzņēmumiem un valsts aģentūrām pēdējos gados ir pieauguši satraucošā ātrumā, un pieprasījums pēc kiberdrošības ir ievērojami palielinājies.

    Saskaņā ar Cybersecurity Ventures datiem, kopējie kibernoziedzības zaudējumi 2021. gadā pārsniedza 6 trilj. dolāru. Uzņēmums prognozē, ka šogad šis skaits pieaugs par 15%. Pērn kibernoziegumu skaits pieauga pat par 68%, salīdzinot ar 2020. gadu.
    Par kiberhigiēnu un hakeru nodarīto kaitējumu esam sākuši domāt vairāk pēdējos gados, kad reāli postījumi ir paralizējuši dažu mūsu pašmāju uzņēmumu darbību.
    Šķiet, ka pirms desmit gadiem tapušās zinātniskās fantastikas filmas par mākslīgā intelekta triumfu piepildās, un mūsu identitāte un reālas privātuma iespējas ir tikai šķietamas. Tehnoloģijas mūs pavada ikdienā, un nemitīgi tiek pievienoti jauni spēlētāji. Saistībā ar to arī potenciālie drošības robi sistēmās.
    Kiberdrošība ir jauna karstā investīciju niša
    Tā kā mākoņdatošana strauji kļūst par nozīmīgu nozari, nav jābrīnās, ka globālie kiberdrošības izdevumi 2022. gadā pārsniegs 170 mljrd. dolāru jeb par aptuveni 13% vairāk nekā 2021. gadā, un, visticamāk, tā būs strauji augoša nozare gadiem ilgi.
    Kiberdrošības akcijas ir karsta niša, tāpēc investīcijas tajās nākamajā desmitgadē varētu dot lielu peļņu.
    Tirgus ir nestabils, un tehnoloģiju akcijas šogad ir piedzīvojušas ievērojamu kritumu. Līdztekus plašākiem tirgiem smagi cietusi arī kiberdrošības nozare, jo galvenie spēlētāji ir krietni zem 2021. gada maksimuma.
    Lielākā daļa šīs jomas uzņēmumu ir dibināti šajā tūkstošgadē, un lielākā daļa no tiem biržā nonāca pēdējo piecu gadu laikā. Tā kā manā pastkastītē ir parādījušies dažādi investīciju piedāvājumi ar lielisku atdevi un arī hakeri ir pārbaudījuši manas vietnes izturību, es pat jūtu nepieciešamību šādiem uzņēmumiem augt, un kāpēc gan nepapētīt, vai varētu būt kāds interesants uzņēmums, kas iekrīt man acīs.
    Vecie spēlētāji
    Palo Alto Networks nāk no laikmeta pirms mākoņtehnoloģijas un specializējas ugunsmūros — ierīcēs, kas aizsargā datu plūsmu uz un no fiziskām vietām, piemēram, birojiem un datu centriem. Lai gan šis pakalpojums joprojām ir ļoti pieprasīts, tā reālā izaugsme ir saistīta ar mākoņpakalpojumiem, pateicoties attālinātā darba pieaugumam.
    Uzņēmuma ļoti ienesīgā platforma pēdējos gados ir palīdzējusi tam iegādāties vairāk nekā duci mazāku mākoņdatošanas uzņēmumu, un rezultātā Palo Alto Networks ir nopietni pārveidojis savas drošības darbības. Tam vajadzētu arī izskaidrot, kāpēc uzņēmums joprojām nav pastāvīgi rentabls. Pēc vadības domām, jaunu uzņēmumu iegādes plūsma šobrīd ir noslēgusies, un turpmākajos gados tiek prognozēts divciparu procentuālais ieņēmumu pieaugums.
    Paredzamā stabilā izaugsme un tirgus līdera statuss ar tirgus maksimālo apjomu 51.4 mljrd. dolāru apmērā ir palīdzējis akcijai kļūt par vienu no labākajām kiberdrošības jomā 2022. gadā, un arī Morgan Stanley martā to novērtēja kā nozares pirmo izvēli.
    Fortinet ir arī lielākais ugunsmūra ražotājs un otrs lielākais valis kiberdrošības pasaulē. Pēdējos 12 mēnešos uzņēmums guvis 638 milj. peļņu, apgrozot 3.5 mljrd. dolāru, un tā pašu kapitāla atdeve (ROE) pēdējo 12 mēnešu laikā bija spēcīgākā nozarē - 105.07%.
    Tāpat kā tā līdzinieks Palo Alto Networks, tas ir saglabājis divciparu pieaugumu, par ko liecina 34.4% pieaugums. Taču atšķirībā no Palo Alto Networks, Fortinet ir izvēlējies investēt mākoņdrošības organiskā attīstībā, lai saglabātu konkurētspēju.
    Qualys piedāvā uz mākoņpakalpojumu balstītus IT, drošības un atbilstības risinājumus, kas ļauj organizācijām identificēt drošības riskus savā IT infrastruktūrā. Lai gan šī uzņēmuma izaugsmes rādītāji ir pieticīgākie no iepriekšminētajiem, Qualys joprojām ir vairāk nekā 10 tūkst. lojālu klientu vairāk nekā 130 pasaules valstīs. Tā tirgus kapitalizācija ir 5 mljrd. dolāru. Nesen The Multipoint Group, vadošais Eiropas kiberdrošības risinājumu izplatītājs, paziņoja, ka ir paplašinājis sadarbību ar Qualys. Sadarbība attiecas uz ilgtermiņa stratēģiju ar ģeogrāfisko paplašināšanos tādās valstīs kā Grieķija, Kipra, Rumānija un Bulgārija.
    Tēmas aktualitāte nemitīgi ienes jaunumus
    CrowdStrike Holdings, kas dibināts 2011. gadā, ar tirgus kapitalizāciju 43 mljrd. dolāru apmērā, ir salīdzinoši jauns šajā nozarē un ir publiski tirgots tikai kopš 2019. gada. Uzņēmums piedāvā aizsardzību klēpjdatoriem un personālajiem datoriem, serveriem un citām tīklam pievienotajām ierīcēm.
    CrowdStrike programmatūra izmanto mašīnmācīšanos, lai atklātu drošības pārkāpumus un meklētu draudus. Uzņēmums ir nepārtraukti palielinājis moduļu skaitu savā platformā, lai palīdzētu saviem klientiem, un tam ir jauni integrācijas līgumi ar citiem tehnoloģiju uzņēmumiem. 2022. gada pirmajā pusē diezgan augstas cenas akcijas ir piedzīvojušas zināmas neveiksmes, taču CrowdStrike produktu pārdošanas apjomi tomēr ir uzplaukuši, ceturkšņa ieņēmumiem pieaugot par vairāk nekā 61%.
    Zscaler, tāpat kā CrowdStrike, ir jauns mākoņdatošanas uzņēmums, kas darbību uzsāka 2008. gadā un biržā kotējas no 2018. gada. Tā tirgus vērtība ir gandrīz uz pusi mazāka nekā CrowdStrike, nedaudz pārsniedzot 23 mljrd. dolāru atzīmi, un kopš 2022. gada arī uzņēmuma akciju cena ir zaudējusi gandrīz pusi no savas vērtības, taču tas spējis uzrādīt tikpat lielu ceturkšņa pieaugumu kā CrowdStrike.
    Zscaler ir vairāk nišas spēlētājs un koncentrējas uz to, lai visi tiešsaistes lietotāji varētu droši pārlūkot tīmekli un piekļūt lietojumprogrammām neatkarīgi no tā, kurā ierīcē viņi atrodas vai kādā lokācijā viņi atrodas. Zscaler ir arī paziņojis par sadarbības paplašināšanu ar Amazon Web Services.
    Okta ir identitātes un piekļuves pārvaldības pionieris, kura tirgus vērtība ir gandrīz 16 mljrd. dolāru. Uzņēmums piekopj tradicionālus drošības risinājumus, izmantojot tā saukto nulles uzticības arhitektūru. Šāda veida identitātes pārvaldībai pastāvīgi nepieciešama lietotāja verifikācija, pirms tiek atļauta piekļuve datiem un lietojumprogrammām. Turklāt Okta ļauj izstrādātājiem izveidot identitātes pārbaudes uzņēmumu vietnēs, patentētās lietojumprogrammās un ierīcēs.
    2022. gada janvāra kiberuzbrukums būtiski ietekmēja divus viņa klientus, palīdzot paātrināt akciju kritumu lāču tirgū, noslīdot vairāk nekā par 55% līdz šim brīdim. Tajā pašā laikā spēcīgus rezultātus uzrādīja uzņēmuma ceturksnis, kas noslēdzās 30. aprīlī, kur ieņēmumu pieaugums bija virs 65%, un gada griezumā tiek prognozēts gandrīz 1.8 mljrd. dolāru apgrozījums.
    SentinelOne, kas pagājušā gada jūnijā IPO piesaistīja 1.2 mljrd. dolāru un kura tirgus vērtība tobrīd pārsniedza 10 mljrd. dolāru, šogad ir zaudējis vairāk nekā 45% no savas akciju cenas un nokritis krietni zem savas IPO cenas. Uzņēmums ir izstrādājis uzlabotu atklāšanas un reaģēšanas platformu, kas nodrošina aizsardzību pret dažāda veida kiberuzbrukumiem. Biržas jaunpienācējs jau tagad piedāvā spēcīgu konkurenci CrowdStrike, apgrozījuma pieaugumā to apsteidzot divas reizes, taču tirgus vērtības atšķirība joprojām ir gandrīz sešas reizes.
    Kāpēc vispār investēt kiberdrošības sektorā?
    Lai gan gandrīz visiem uzņēmumiem kapitāla atdeve ir zema, un tikai vēsturiskie uzņēmumi Fortinet un Qualys uzrāda pozitīvus rezultātus, aptaujā, kurā piedalījās vairāk nekā 500 globālo operāciju tehnoloģiju profesionāļu, atklājās, ka 93% organizāciju pēdējo 12 mēnešu laikā ir piedzīvojušas kiberielaušanos, tāpēc nozares izaugsmes potenciālam jābūt milzīgam.
    Organizācijas saskaras ar jauniem drošības izaicinājumiem, jo mākoņdatošana un attālinātais darbs arvien vairāk kļūst par jaunu normu, kā rezultātā arvien vairāk naudas tiek tērēts aizsardzībai pret pieaugošajiem kiberuzbrukumu draudiem. Pieprasījumu pēc kiberdrošības risinājumiem veicina arī Covid pandēmija un kara situācija.
    Fortune Business Insights ziņojumā teikts, ka globālais kiberdrošības tirgus līdz 2029. gadam sasniegs 376.32 mljrd. dolāru apmēru.
    Ja valsts iestādes un lielie uzņēmumi vienmēr ir bijuši hakeru mērķis, tagad viņu radarā ir arī mazākas organizācijas ar zemākiem drošības standartiem, tiešsaistes uzbrukumu upuri ir ne tikai uzņēmumi, bet arī skolas, slimnīcas un citas organizācijas.
    5G parādīšanās ļaus arī citām ierīcēm izveidot savienojumu ar internetu, tādējādi paplašinot lietiskā interneta (IoT) un mākslīgā intelekta (AI) sasniedzamību. Kaut arī lietiskais internets un mākslīgais intelekts padaru daudz ko vieglāku, tie arī pastiprina kibernoziedzības līmeni, jo ir lielāka paļaušanās uz tehnoloģijām.
    Ņemot vērā iepriekš minētos faktorus, kiberdrošības akcijas ir tās, kurām, iespējams, vajadzētu pievērst uzmanību drosmīgākam investoram - galu galā tā ir izaugsmes nozare, kurā riska līmenis ir augstāks par vidējo.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība