• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Aleksandrs Elders: Krājiet naudu un gaidiet lāču tirgus norietu

    Aleksandrs EldersFoto: Andras Kralla

    Lāču tirgū esam antitrendu rallija dziļā fāzē, šī rallija noslēgumā redzēsim lieliskas iepirkšanās vietas, raksta pasaulslavenais tirgotājs ar igauņu saknēm Aleksandrs Elders (Alexander Elder).

    Uz brīdi attālināsimies no pretrunīgiem grafikiem un apskatīsim galvenos pamatprincipus. Jau janvārī sāku rakstīt, ka esam lāču tirgus sākumā. Federālā rezervju sistēma (FRS) ir uzņēmusies ārkārtīgi nopietnu cīņu pret inflāciju – un jūs jau redzējāt, ko dara procentu likmju paaugstināšana akciju tirgū.
    Procentu kāpums nebūt nav beidzies, un pagājušajā nedēļā tika paziņots, ka 15. jūnijā tiks pielietots vēl viens spēcīgs instruments - nauda tiks izsūkta no ekonomikas.
    FRS var brīvi radīt naudu. Viņi to dara elektroniski un izmanto to, lai no bankām iegādātos procentus nesošus vērtspapīrus. Pirms pandēmijas šī "smieklīgā nauda" bija apgrozībā par aptuveni 4 trilj. dolāru, bet tagad tā ir aptuveni 9 trilj. dolāru. Ja beidzas procentus nesošo parādzīmju derīguma termiņš, bankām, kuras ir samaksājušas FRS minimālos procentus, ir jāatgriež pamatsumma. FRS nekavējoties ieguldīja šos maksājumus jaunos vērtspapīros, bet tagad tie beidzas un nauda vienkārši pazūd.
    Padomājiet par to: nauda ekonomikā ir sūknēta gandrīz divus gadus, un rezultātā akciju tirgi ir uzskrējuši uz augšu. Tagad tā nauda atkal tiek izsūkta. Un uzminiet, ko šis akciju tirgus, visticamāk, darīs?
    Biržas uzņēmumi nespēj samaksāt procentus par parādu
    Vēl viens fundamentāls fakts. 31. maijā Bloomberg sacīja, ka Amerikas nedzīvajiem uzņēmumiem, kas negūst pietiekamus ienākumus, lai maksātu procentus, nemaz nerunājot par peļņas gūšanu, pietrūkst laika. Šādi uzņēmumi veido apmēram piekto daļu no 3000 lielākajiem Amerikas Savienoto Valstu biržas sarakstā iekļautajiem uzņēmumiem, tie ir parādā aptuveni 900 mljrd. dolāru. Tas palielina ilgtermiņa bankrota viļņa risku.
    Foto: Kerry Lovvorn
    Lai gan domāju, ka lāču tirgus vēl nav beidzies, mēs saņēmām spēcīgu signālu, kas izraisīja maija ralliju. Kerijs Lovvorns (Kerry Lovvorn), Eldera partneris vietnē SpikeTrade.com, maijā par to vairākas reizes rakstīja. Augstāk redzamajā tabulā ir redzami svārstību signāli, kas iezīmēti ar dzeltenām joslām 2008. gada nežēlīgajā lāču tirgū. Pat šajā vidē katru "rāvienu" parasti pavadīja rallijs, kas ilga nedēļām, ja ne mēnešiem. Tas liek man noteikt šī rallija neaizsargāto mērķi S&P nedēļas grafika vērtību zonā.
    Rezumējot: lāču tirgū, kas ir ārkārtīgi sarežģīta vide, mēs atrodamies antitrendu mītiņa dziļā fāzē.
    Šis nav īstais laiks, lai tēlotu varoni. Esiet ārkārtīgi uzmanīgs un izmantojiet mītiņus, lai atbrīvotos no garajām pozīcijām. Šī lāču tirgus beigās mēs redzēsim lieliskas iepirkšanās iespējas.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība