• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Kaspars Peisenieks: Nepieejamie igauņu IPO

    Kaspars Peisenieks, Investoru Kluba izpilddirektorsFoto: Andras Kralla

    IPO jeb sākotnējo publisko piedāvājumu plūsma turpinās, taču mums Latvijā tie nav pieejami.

    Arī šobrīd noris pieteikšanās 2 uzņēmumu IPO – Hagen Bikes un TextMagic. Taču pat, ja es vēlētos parakstīties uz to akcijām, man tas ir liegts.
    Biržas paziņojumos varam lasīt, ka parakstīties var tikai investori no Igaunijas. Kāpēc tā?
    Pieņēmumi
    Lieki netērēšu savu laiku pētot attiecīgos likumus, bet kopumā Igaunijā pastāv mehānisms, ka gadījumā, ja piesaistāmais kapitāla apmērs ir neliels, tad biržā startējošajam uzņēmumam nav jāsagatavo prospekts.
    Šis varētu būt viens no iemesliem, kāpēc investoriem no citām valstīm tiek liegta dalība – informācijas trūkums saprotamā valodā.
    Iespējams, es kļūdos savos pieņēmumos, tomēr gala rezultāts ir viens un tas pats – šiem mazajiem IPO es klāt netieku.
    Maigi sakot, es neesmu apmierināts ar šādu situāciju. Arī Investoru Kluba lasītāji regulāri jautā, vai tiešām tajos nevar piedalīties un vai tiešām tikai igauņi var?
    Informācijas pieejamība
    Manuprāt, kritiku neiztur tas, ka potenciālajiem investoriem nebūtu pieejama vajadzīgā informācija.
    Parasti šie uzņēmumi publicē ziņojumus un/vai prezentācijas, kuros apraksta sevi, sniedz ieskatu finanšu datos, kā arī norāda finansējuma izlietojuma mērķi un nākotnes prognozes.
    Ar šādu informācijas apjomu būtu jābūt pietiekami, lai spētu kaut virspusēji izvērtēt, vai IPO piedāvājums šķiet pievilcīgs.
    Šeit varētu teikt, ka informācija parasti ir publicēta igauniski, tāpēc tā ir nesaprotama citu valstu investoriem. Tomēr tā nebūt nav!
    Šodien jebkurš var ļoti ātri pārtulkot jebkuru tekstu, dokumentu, materiālu ar interneta tulkotāju palīdzību, piemēram Google translate.
    Šajā vietā es nonāku pie secinājuma, ka būtībā gan investoram no Igaunijas, gan investoram no Latvijas ir pieejams vienāds informācijas apjoms.
    Tātad, traucē tikai formāli iemesli. Protams, tas nemaina to, ka es IPO tāpat netieku klāt.
    Apiešanas mēģinājums
    Es, protams, nepadodos pie pirmajiem šķēršļiem. Biržu paziņojumos tiek teikts, ka IPO ir pieejami investoriem no Igaunijas.
    Kāds ir risinājums? Jākļūst par Igaunijas investoru jeb jāatver vērtspapīru konts kādā bankā Igaunijā un problēma būs atrisināta.
    Es zinu, ka vieni no labākajiem nosacījumiem akciju tirdzniecībai Igaunijā ir tieši LHV bankai. Dodos uz viņu mājaslapu un aizpildu pieteikumu atvērt kontu. Kaut kas nenostrādā, tāpēc sūtu ziņojumu uz norādīto e-pastu.
    Saņēmu šādu apbēdinošu atbildes ziņu:
    E-pasta ekrānšāviņš. Personīgais arhīvs.
    Īsumā paskaidrošu, kas tur ir rakstīts.
    Pirmkārt, es viņiem esmu nerezidents. Ja man nav darba attiecību vai citas līdzīgas saistības ar Igauniju, tad kontu atvērt nemaz nevar.
    Ja ir šāda saistība, tad konta atvēršanas izskatīšana aizņems 1-3 nedēļas.
    Ja mani apstiprinās kā “derīgu”, tad būs jādodas uz klātienes vizīti Tartu vai Tallinas birojos.
    Tam visam papildus nāk 100 eiro konta atvēršanas komisija un 10 eiro ikmēneša maksa.
    Nē, paldies! Šāds piedāvājums man neder!
    First North saraksta mazie IPO apmēri
    Kāds varētu teikt, ka iepriekš minētās komisijas ir adekvātas, ja ir plāns operēt ar lielām summām. Jā, teorētiski tā ir, taču vēlos parādīt vienu piemēru.
    Bercman Technologies IPO. Pieteikumi uz to vairāk nekā 14 reizes pārsniedza piedāvājumu, saskaņā ar Aripaev ziņoto. Tā rezultātā vidējais saņemtais akciju skaits uz vienu investoru bija 58 akcijas. IPO akcijas cena bija 3.4 eiro. Attiecīgi vidējā summa, par kādu tika iegādātas akcijas bija 197.2 eiro.
    Pat ar cenas dubultošanos un ātru peļņas fiksēšanu, konta atvēršanas komisijas apēstu pusi manas peļņas. Vēl jau jāskaita klāt regulārās komisijas.
    Vēlreiz secinu, ka konts kādā no igauņu bankām pie šādiem nosacījumiem nav risinājums.
    Secinājums
    Gala rezultātā mēs Latvijā paliekam “griboši”. Piedalīties IPO gribam, nauda ir, bet nevaram…
    Es ļoti ceru, ka tas mainīsies.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība