• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Ieguldījumi Capitalia aizdevumu platformā - ar 11% atdevi

    Aizdodot maziem un vidējiem uzņēmumiem Baltijas valstīs var pelnīt 11% gadā. Pēdējo gadu laikā uzņēmumi arvien aktīvāk ir sākuši izmantot alternatīvā finansējuma iespējas, tajā skaitā izdot obligācijas un piesaistīt aizdevumus no pūļa finansējuma platformām.

    Augošs uzņēmumu pieprasījumus dod iespēju investoriem gan nopelnīt, gan ar savu kapitālu palīdzēt šo uzņēmumu izaugsmei. Ieguldījumi obligācijās investoriem ir bijuši pieejami jau labu laiku, savukārt aizdevumu platformas ir salīdzinoši jaunāks ieguldījumu veids. Līdzīgi kā citi finanšu ieguldījumi, arī platformu darbība tagad ir rūpīgi pārraudzīta no valsts regulatoru puses. Pirmā aizdevumu platforma, kas saņēmusi Latvijas Bankas kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniedzēja darbības atļauju, ir Capitalia aizdevuma platforma, un tas ļauj platformai piesaistīt investorus visā Eiropā.
    Līdz šim platformā finansēti jau vairāk nekā 5 000 uzņēmumi
    Capitalia pārvalda aizdevumu platformu ar vislielāko darbības vēsturi Baltijas valstīs. Tās fokuss ir finansēt mazos un vidējos uzņēmumus Baltijas valstīs dažādās tautsaimniecības nozarēs, piedāvājot aizdevumus gan ar, gan bez nodrošinājuma. Capitalia līdz šim finansējusi vairāk nekā 5 000 uzņēmumus, tajā skaitā, piemēram, Aerodium, Aerones, Pure Chocolate un Stenders un citi. Kopumā ar Capitalia platformas starpniecību līdz šim ir finansēti aizdevumi vairāk nekā 100 miljonu eiro apmērā.
    Vidējā atdeve aizdevumiem Capitalia platfomā - 11%
    Capitalia aizdevumu platformā investoriem ir iespēja finansēt Baltijas uzņēmumus ar dažādiem riska parametriem un nodrošinājumu, kas nosaka piedāvātās procentu likmes. Tās svārstās no 7% līdz 18% ar vidējo svērto likmi nedaudz virs 12% gadā. Uzņēmumi kredītus ņem uz termiņiem no diviem mēnešiem līdz trīs gadiem, savukārt vidējais aizdevuma ilgums ir 11 mēneši. Jāuzver, ka katrā projektā Capitalia iegulda arī savus līdzekļus. Tas nodrošina, ka Capitalia kā platformas turētājam un investoriem ir vienotas intereses par katra aizdevuma sekmīgu atmaksu.
    Capitalia platformas aizdevumi ieguldītājiem pēdējo gadu laikā ir nodrošinājusi vidējo gada atdevi 10,8% apmērā, aprēķinā ņemot vērā arī zaudējumus no sliktajiem un šaubīgiem kredītiem. Šāda atdeve pārsniedz vidējo ienesīgumu ieguldījumiem akcijās (pasaules attīstīto valstu indeksu fondā), kā arī jebkurā citā populārā ieguldījumu kategorijā (izņemot kriptovalūtas). Turklāt, neskatoties uz pandēmijas un kara sākuma izraisītajām ekonomiskajām sekām, atdeve Capitalia platformā ir svārstījusies salīdzinoši maz. Sekojošais grafiks norāda, kā vērtībā pieaugtu 1 000 eiro lies ieguldījums dažādās ieguldījumu klasēs.
    Avots: Capitalia platformas neto atdeve, iShares Core MSCI World UCITS ETF, iShares Global High Yield Corp Bond, iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF, iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond ETF, JPM Eur Money Market VNAD D Eur
    Pirkt obligācijas vai ieguldīt Capitalia platformā?
    Strauju populariāti kā uzņēmumu, tā investoru vidū pēdējā laikā pieredz obligācijas. Tas ir veids, kā investori var ieguldī salīdzinoši lielākos uzņēmumos. Turklāt vidējā gada atdeve Baltijas valstu obligāciju portfeļa ieguldījumiem ir apmēram 2% zemāka par to, kas sasniedzama Capitalia aizdevumu platformā. Tāpat ar obligāciju ieguldījumiem ir salīdzinoši grūti izveidot labi diversificētu portfeli ar vismaz 10 dažādu nozaru uzņēmumiem. Tāpēc ieguldījumi šādos vērtspapīros ir labāk piemērotāki institucionāliem investoriem (piemēram, pensiju fondu pārvaldniekiem) un turīgiem ieguldītājiem, kas var atvēlēt šādai investīciju kategorijai vairāk nekā vienu miljonu eiro. Vienkāršāka alternatīva privātpersonām ir ieguldīt specializētos obligāciju fondos, kādu pārvalda arī, piemēram, Capitalia. Šādos fondos minimālais ieguldījumu apmērs ir no 20 000 eiro.
    Tāpēc, salīdzinot ar obligācijām, aizdevumi uzņēmumiem caur platformām ir pieejamāki un piemērotāki daudz plašākam investoru lokam. Piemēram, Capitalia platformā katrā aizdevumā var investēt no 200 eiro, un labu diversifikāciju ar 25 projektiem dažādās nozarēs var nodrošināt jau ar 5 000 eiro ieguldījumu. Investīciju konta atvēršana platformā aizņem vien pāris minūtes, un jaunas aizdevuma iespējas tiek publicētas vidēji katru darba dienu. Capitalia platformas investoriem ir iespēja gan pašiem izvēlēties uzņēmumus, kuriem aizdot, gan veidot automātisku portfeli vai izmantot individualizētu portfeļa veidošanas pakalpojumu. Papildus aizdevumiem, Capitalia investori regulāri saņem apskatus gan par aktuālajiem obligāciju laidieniem, gan alternatīvām ieguldījumu iespējām Baltijas valstu uzņēmumos.
    Vairāk par uzņēmumu finansēšanas iespējām Capitalia platformā un aizdevumu iespējām invesotoriem lasi capitalia.com
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība