• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Latvijā darbu sāk starptautiska kolektīvās finansēšanas platforma CrowdedHero

    CrowdedHero dibinātaji- Jānis Blaževičs un Sandris Rūgums

    20. jūlijā darbu sācis jauns finanšu tehnoloģiju uzņēmums CrowdedHero – pirmā kolektīvās jeb pūļa finansēšanas (crowdfunding) platforma Latvijā, kas specializējas uz investīcijām uzņēmumu kapitālā un ļauj privātiem un korporatīvajiem investoriem pelnīt no dividenžu izmaksas un uzņēmumu akcijas cenas pieauguma.

    Atšķirībā no vairuma citu kolektīvās finansēšanas platformu, CrowdedHero piemēro ļoti demokrātisku investīciju slieksni – 100 eiro – un piedāvā investēt uzņēmumos, kuri jau sāk iegūt panākumus tirgū.
    “Lielākā daļa pūļa finansēšanas platformu Eiropā piedāvā augsta riska investīcijas agrīnas stadijas uzņēmumos, kas nozīmē ļoti augstu riska līmeni, ļoti zemas iespējas nopelnīt no dividenžu izmaksām, kā arī ārkārtīgi mazas izredzes sagaidīt “lielo dienu”, kad uzņēmums pārdod savas daļas stratēģiskajam vai finanšu investoram un pūļa investori saņem peļņu no kapitāla pieguma. Strādājot ar spēlētājiem, kuri jau ir pierādījuši sevi tirgū, CrowdedHero sniedz investoriem reālu iespēju pelnīt no uzņēmumu kapitāla pieauguma, neuzņemoties augstākā līmeņa riskus.
    Arī uzņēmumi iegūst no investīciju piesaistes, izmantojot pūļa kapitālu, – visaptveroša mārketinga kampaņa dod lielisku iespēju stiprināt zīmola atpazīstamību, bet CrowdedHero ekspertu konsultācijas korporatīvo finanšu, mārketinga un tiesību jomā ļauj uzņēmumiem pieņemt izsvērtākus un efektīvākus lēmumus turpmākai izaugsmei un nākamajiem investīciju piesaistes posmiem,” skaidro CrowdedHero Latvia valdes priekšsēdētājs Jānis Blaževičs.
    Pirmā kampaņa: investīcijas uzņēmumā GeBerry
    Šobrīd platformā ir publicēta pirmā investīciju iespēja – ikviens, kas ir gatavs ieguldīt vismaz 100 eiro, var kļūt par uzņēmuma GeBerry investoru. GeBerry ir pirmais autiņbiksīšu abonēšanas uzņēmums Ziemeļeiropā, kas piedāvā iespēju pasūtīt autiņbiksītes internetā un saņemt tās ar regulāru piegādi mājās. Uzņēmums ienāca tirgū pirms diviem gadiem un 2021. gadā piedzīvoja 520% pārdošanas apjoma pieaugumu. Pūļa finansēšanas kampaņas ietvaros uzņēmums plāno piesaistīt 200 tūkst. eiro naudas plūsmas stiprināšanai, produktu portfeļa paplašināšanai un mārketinga aktivitātītēm, ieejot Skandināvijas un Vācijas tirgos.
    Pēc kampaņas veiksmīgas noslēgšanās ikviens investors tiks reģistrēts akcionāru reģistrā. CrowdedHero platformā uzņēmums regulāri informēs investoru kopienu par uzņēmuma attīstības gaitu un publicēs finanšu datus un atskaites.
    Ar fokusu uz investoru un uzņēmumu kopīgiem mērķiem
    CrowdedHero darbojas kā starpnieks starp uzņēmumiem, kuri biznesa attīstībai vēlas piesaistīt investīcijas, un investoriem, kuri iegulda brīvos līdzekļus šo uzņēmumu kapitālā. Investors, kas var būt gan juridiska, gan privātpersona, platformā reģistrē investora kontu, aizpildot anketu un zināšanu testu, kā arī personīgo finanšu rādītāju simulāciju par spēju ciest zaudējumus.
    Tā ir jaunās Eiropas Savienības kolektīvās finansēšanas regulas prasība, kas galvenokārt aizsargā nepieredzējušus investorus no nepārdomātām investīcijām. Pēc konta verifikācijas investors var iepazīties ar investīciju projektiem un pieņemt lēmumu par investēšanu, platformā iegādājoties uzņēmumu akcijas. Līdzekļus iespējams pārskaitīt gan no investora bankas konta, gan izmantojot maksājumu karti.
    Investoru kopienas intereses uzņēmumā pārstāv īpaši šim nolūkam dibināta kompānija (SPV), kas akumulē pūļa investorus un kā viens korporatīvais investors kļūst par dalībnieku konkrētajā uzņēmumā. Netiešais investīciju modelis, izmantojot SPV, ir īpaši piemērots uzņēmumiem, kuri plāno savu daļu pārdošanu nākotnē, jo potenciālajam pircējam darījuma juridiskā un finansiālā puse būs jāsasakņo tikai ar vienu akcionāru (SPV), nevis ar katru pūļa investoru atsevišķi.
    Latvijas komerclikuma kontekstā netiešais investīciju modelis, izmantojot SPV, ir vienīgā iespēja attālināti, bez notāra apmeklējuma lielam skaitam ārvalstu investoru kļūt par netiešu dalībnieku Latvijas sabiedrībās ar ierobežotu atbildību.
    Investoru tiesības un intereses SPV padomē pārstāvēs CrowdedHero iecelts dalībnieks.
    Platformas izveidē ieguldīti 300 tūkst. eiro
    CrowdedHero ir Latvijā dibināta un reģistrēta investīciju platforma, kas darbojas saskaņā ar Eiropas Savienības Kolektīvās finansēšanas regulu, Kolektīvās finansēšanas pakalpojumu likumu un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) prasībām. Tuvākajā laikā uzņēmums saņems Kolektīvās finansēšanas platformas licenci.
    CrowdedHero platformas izstrāde ilga divus gadus, un tajā līdz šim investēti 300 tūkst. eiro. Gādājot par investoru līdzekļu drošību, finanšu plūsma tiek nodrošināta caur Francijā licencētu elektroniskās maksājumu iestādes Lemonway pakalpojumu, kas ir pilnība integrēts CrowdedHero platformā.
    Platformu ir dibinājuši biznesa partneri Jānis Blaževičs un Sandris Rūgums. Blaževičs ir strādājis banku nozarē, bet Rūgums vada konsultāciju uzņēmumu grupu Eventus Group, kas nodarbojas ar uzņēmumu apvienošanu un pirkšanas un pārdošanas darījumu vadību, ka arī konsultē klientus riska kapitāla pārvaldības un korporatīvo finanšu jautājumos.
    Misija: demokratizēt investīciju vidi Latvijā un Eiropā
    CrowdedHero radīta ar nolūku demokratizēt investīcijas uzņēmumu kapitālā. Ja iepriekš investoriem bija jārēķinās ar augstu investīciju slieksni un augstiem riskiem, investējot galvenokārt jaunuzņēmumos, tagad ikvienam pietiek ar 100 eiro, lai investētu un pelnītu no perspektīvu uzņēmumu izaugsmes. Rezultātā vinnē gan investori, gan uzņēmumi, kuri vēlas piesaistīt kapitālu, kā arī uzlabojas kopējais uzņēmējdarbības un investīciju klimats.
    Komentējot tuvākās nākotnes plānus, Jānis Blaževičs atzīst, ka CrowdedHero komandai ir ambiciozi mērķi. “Vēlamies kļūt par lielāko pūļa finansēšanas platformu Latvijā un Lietuvā un veiksmīgi konkurēt ar Ziemeļeiropas platformām, kuras specializējas uz investīcijām uzņēmumu pamatkapitālā. Tuvākajā laikā plānojam radīt iespēju investēt aizdevumos mazo un vidējo uzņēmumu segmentā, kas platformas investoriem dos pieeju īstermiņa investīcijām ar fiksētu peļņu.”
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība