• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Investors Andris: 2023.gadu noslēdzu ar mīnusiem, priecīgs par to neesmu

    2023.gadu noslēdzu ar mīnusiem, priecīgs par to neesmu. Mēģināšu izdarīt un aprakstīt īsus secinājumus par to, kāpēc man ir šāds rezultāts. Daudz plašāku ieskatu savos rezultātos sniegšu vebinārā, kas notiks 6.februārī. Vairāk informācijas meklē sadaļā pasākumi.

    Mans portfelis 2023.gadu noslēdza ar 5.18% vērtības kritumu. Tas ir īpaši slikts rezultāts uz globālo akciju indeksu sniegumu pērnajā gadā. S&P 500 kopējais ienesīgums bija 22.2%, savukārt Eiropas akcijas pieauga par 11.7%.
    Arī, ja salīdzina ar Baltijas biržu galveno indeksu OMX Baltic Benchmark ienesīgumu 4.19% apmērā, tad mana portfeļa sniegums ir krietni sliktāks.
    Kādi bija galvenie iemesli tam, ka mans portfelis uzrādīja šādu rezultātu? Protams, vairākām pozīcijām ir kritusies cena un tā rezultātā ir kritusies arī kopējā portfeļa vērtība.
    Ja ieskatos savā portfeļa pozīciju uzskaitījumā (attēlā zemāk), tad visās vērtspapīru pozīcijās, kas ir redzami mīnusi.
    Izņēmums ir ieguldījums Estateguru pūļa finansējuma platformā, kura uzrāda 10.24% peļņu, tomēr ar šo uzrādīto peļņas apmēru es esmu diezgan piesardzīgs, jo daļa no šī portfeļa ieguldījumiem ir aizdevumos, kuriem ir problēmas ar atmaksu. Kamēr tie pilnībā nav atrisinājušies, tikmēr ar šādu rezultātu rēķināties tomēr nevaru. Taču, kamēr līdzekļus nekustinu, tikmēr tie izskatās šādi.
    SAF Tehnika
    Viena no lielākajām vilšanās epizodēm 2023.gadā bija SAF Tehnikas būtiska finanšu rezultātu pasliktināšanās, kas lika akcijas cenai ļoti pamatīgi kristies. 2023.gadā SAF Tehnikas akcijas cena samazinājās par 44.88%. Kopējais mans pozīcijas mīnuss ir 1 164 eiro, neņemot vērā dividendes.
    Šeit galvenais secinājums ir tāds, ka man vajadzēja būt izlēmīgākam un reaģēt ātrāk uz nepārliecinošajiem rezultātiem, kuri “nenokrita no gaisa” pēkšņi, bet gan jau ilgākā laika periodā bija tendence sniegt aizvien jaunas bažas.
    Šī man ir rūgta mācība. Ja pie pirmajiem signāliem es pozīciju būtu likvidējis, tad mana portfeļa rezultāts būtu gandrīz pa nullēm. Tieši tik svarīgs ir viens būtisks, bet nepieņemts lēmums.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība