• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Investoram Tomasam un Investoram Lukasam 2023. gads bijis ar labiem peļņas rādītājiem

    Kā jau zināms, latviešu Investoram Andrim – Investoru Kluba komandas radītam tēlam, kurš iegulda īstu naudu finanšu tirgos, - ir divi “brāļi” – Igaunijas Investors Tomass un Lietuvas Investors Lukass. Reizēm ir interesanti ielūkoties arī viņu portfeļos. Kā Tomasam un Lukasam veicies pagājušajā gadā?

    Tomasa portfelī 17.1% ienesīgums
    Igaunijas Investors Tomass lepojas, ka pērn viņa portfeļa vērtība pieaugusi par gandrīz 80 000 eiro, kas ir līdzīgs rezultāts, kāds bija gadu iepriekš. 2023. gada beigās Tomasa portfeļa vērtība pieauga līdz 550 038 eiro, kas nozīmēja 17.1% ienesīgumu. Tādējādi ir pārsniegts cerētais 12% mērķis, taču rezultāts atpaliek no ASV indeksiem, ar kuriem Tomasam labpatīk savu sniegumu salīdzināt.
    S&P 500, ieskaitot dividendes, kopš gada sākuma pieaudzis par 22.2%, bet Nasdaq Composite – pat par 40.1%. Tiesa, Tomasam izdevies pārspēt Eiropas STOXX Europe 600, kam bijis 11.7% pieaugums, un Tallinas biržas indeksu, kas pieaudzis vien par 0.1%.
    Lai pārspētu ASV tirgus, būtu nepieciešams, lai LHV akcijas būtiski pieaug, jo šī pozīcija Tomasa portfelī ir pietiekami liela.
    2023. gads bijis ienesīgs arī dividenžu un procentu ziņā – kopā konts papildinājies par 11 tūkst. eiro.
    Darījumu ziņā aizvadītais gads Tomasam bijis samērā aktīvs – vairākas reizes nācies atbrīvot naudu, lai veiktu jaunus ieguldījumus, jo naudas pēdējos gados kontā ir ļoti maz vai pat nemaz. Lai gan pērn būtiski audzis ASV akciju tirgus, vairāk darījumu Tomass veicis Baltijas un Somijas biržās.
    Galvenie darījumi 2023. gadā bija banku akciju iegāde un obligāciju pārdošana. Pagājušajā gadā banku sektors darbojās labi, bet akciju cenas saglabājās diezgan stabilā diapazonā, bez skaidras tendences. Savu pirmo darījumu banku sektorā Tomass veica martā, kad ASV sabruka Silīcija ielejas banka, un tika apsvērts, vai ekonomika drīz saskarsies ar jaunu finanšu krīzi. Tas nenotika, un Tomass jau pirmajā dienā pēc ziņām par ASV bankas sabrukumu nopirku LHV un Coop Bank akcijas par 1 000 eiro.
    Nākamo LHV akciju daļu viņš iegādājās jau jūnijā, jo bankas rezultāti turpināja strauji augt, finanšu plāns tika ievērojami pārsniegts, un Tomass nolēma iegādāties 1050 akcijas par gandrīz 4 tūkst. eiro. LHV pozīcija pieauga līdz 14.1% , kļūstot par otru lielāko portfelī.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība