• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Kas notiek ar Šiauļiu bankas akcijām?

    Pirms dažām dienām Šiauļiu bankas ziņoja par pirmā pusgada rezultātiem. Šī akcija ir manā portfelī kopš pagājušā gada janvāra. Sniegums pagaidām nav ļoti iepriecinošs, tāpēc ir vērts ieskatīties pārskatos un izvērtēt, vai ir vērts turpināt turēt akcijas.

    Šiauļiu bankas vakar ziņoja savus jaunākos finanšu rezultātus un kopumā tie ir pārliecinoši un iepriecinoši. Salīdzinot ar pērnā gada pirmo pusgadu, šī gada pirmajā pusgadā:
    -Ir pieaugusi neauditētā peļņa no 29.5 milj. eiro pērn līdz 43.2 milj. šogad;
    -Procentu ienākumi ir gandrīz dubultojušies, pieaugot no 47 milj. eiro līdz 87 milj. eiro;
    -Peļņa uz vienu akciju ir pieaugusi no 0.05 eiro pērn līdz 0.07 eiro šogad.
    Ja runājam par izdevumu pusi, tad procentu izmaksas ir pieaugušas krietni straujākā tempā nekā procentu ienākumi. Procentu izmaksas ir pieaugušas no 5 milj. eiro pērnā gada pirmajā pusgadā līdz 21 milj. eiro šī gada pirmajā pusgadā.
    Gan procentu ienākumi, gan procentu izdevumi ir loģiski izskaidrojami ar pieaugošajām procentu likmēm.
    Uzņēmums min, ka augstāku procentu likmju ietekmē, ir būtiski pieaugusi interese par termiņdepozītiem, uzrādot 30% pieaugumu gada laikā.
    Vēl var pieminēt, ka atdeve uz kapitālu ir pieaugusi no 19.4% līdz 14.7%.
    Kopumā rezultātus tiešām var vērtēt kā labus un pat spēcīgus.
    Valuācija
    Kad pērnā gada sākumā iegādājos Šiauļiu bankas akcijas, tad P/E bija 9.79. Pērnā gada vidū tas bija 6.51.
    Pie pašreizējās cenas 0.67 eiro par vienu akciju un peļņu uz vienu akciju 0.11 eiro apmērā uz vienu akciju, pašreizējā P/E jeb cenas un peļņas attiecība sanāk 6.1.
    Var secināt, ka akcijas vēl joprojām ir novērtētas lēti jeb pievilcīgi.
    Ja ieskatāmies Enlight Research jaunākajā pētījumā par Šiauļiu bankas, kas tika publicēts šī gada 18.maijā, tad arī analītiķi vērtē akcijas kā pievilcīgas un ar izaugsmes potenciālu. Bāzes scenārija cenas mērķis ir 0.92 eiro par vienu akciju, saglabājot dividenžu ienesīgumu gandrīz 4% apmērā līdz 2025.gadam.
    Mana investīcija
    Savas Šiauļiu bankas akcijas iegādājos pērnā gada janvārī par cenu 0.77 eiro par vienu akciju. Kopš tā brīža akcijas cena ir nokritusies par 13%. Tomēr šajā laika periodā esmu saņēmis divas reizes dividendes – 0.034 eiro par vienu akciju pērn un 0.0265 eiro par vienu akciju šogad. Kopējais dividenžu apmērs ir 0.0605 eiro.
    Sasummējot cenas kritumu un saņemtās dividendes, kopējais ienesīgums ir aptuveni mīnus 5%.
    Ņemot vērā, ka mana ieguldīšanas laika periodā banka ir turpinājusi augt, bet akcijas cena krist, tad ieguldījums tās akcijās ir kļuvis relatīvi vēl pievilcīgāks.
    Tāpēc esmu guvis pārliecību, ka akcijas turpināšu turēt.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība