• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Lindas jautājums: Cik daudz viena uzņēmuma akciju pirkt?

    Foto: Ieva Lūka/LETA

    Esmu gatava ķeties pie akciju iegādes. Bet ko un cik pirkt? Cik daudz viena uzņēmuma akciju iegādāties? Varbūt labāk tomēr uzreiz diversificēt portfeli un iegādāties nelielu skaitu dažādu uzņēmumu akciju? Tāds ir mans nākamais jautājums.

    Pēc kādiem kritērijiem investoram vajadzētu pieņemt lēmumu par iegādājamo akciju skaitu, jautāju Anželikai Dobrovoļskai – Luminor ieguldījumu un pensiju produktu vadītājai.
    Lūk, viņas atbilde!
    Nav vienas universālās atbildes uz jautājumu, cik daudz akciju iegādāties, vēl jo vairāk, ja runājam par viena uzņēmuma akcijām. Pirms akciju iegādes, ieteicams ņemt vērā savu kopējo ieguldījumu portfeli un sākt ar savas situācijas izvērtēšanu, ņemot vērā trīs būtiskus faktorus: ieguldījuma summu, diversifikāciju, kā arī brokera komisijas.
    Ieguldījuma summa
    Katra uzņēmuma akciju cena ir ļoti dažāda, un tā atspoguļo uzņēmuma vērtību. Jāņem vērā, ka publisko kompāniju akciju cenas bieži svārstās, jo īstermiņā to lielā mērā ietekmē investoru pieprasījums un piedāvājums.
    Piemēram, uzņēmuma Netflix akciju vērtība strauji pieauga pandēmijas laikā, kad investori pozitīvi raudzījās uz izklaides veidiem, kurus iespējams baudīt neizejot mājās. 2021. gada oktobrī Netflix akcijas cena sasniedza 690 dolāru, tomēr līdz ar pandēmijas ierobežojumu atcelšanu, beidzās arī Netflix popularitāte investoru vidū un jau 2022. gada pavasarī uzņēmuma akcijas cena nokritās zem 200 dolāriem.
    Tajā pašā laikā ilgtermiņā akciju cenu visvairāk nosaka uzņēmuma rezultāti nevis investoru noskaņojums – piemēram, uzņēmuma LHV Group akcijas cena pie emisijas 2016. gadā nesasniedza pat 1 eiro, kamēr šobrīd, neraugoties uz “vētru” finanšu tirgos, tā pārsniedz 3 eiro.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība