• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Volstrīta runā: Šis ir visbīstamākais periods pēdējās desmitgadēs

    Foto: Reuters/Scanpix

    Pasaules uzmanība šonedēļ ir pilnībā vērsta uz Tuvajiem Austrumiem, kur Hamas teroristu uzbrukums Izraēlai ir saņēmis militāru atbildi. Lielākās ASV bankas vadītājs to sauc par visbīstamāko brīdi pasaulei pēdējo desmitgažu laikā, bet citi saglabā optimistiskāku skatījumu – kara ietekme uz ekonomiku būs ierobežota, ja konflikts neizplatīsies.

    Arī iepriekš saasinātās tēmas nekur nav pazudušas. Joprojām ir dzirdamas bažas gan par obligāciju peļņas likmēm, gan par tautsaimniecības perspektīvām.
    Sākas S&P 500 indeksu veidojošo uzņēmumu rezultātu paziņošana, arī par šo tēmu sāk izteikties dažādi analītiķi.
    Maikls Hārnets (Michael Harnett)
    Maikls Hārnets, Bank of America investīciju stratēģis un viena no Volstrītas ievērojamākajām finanšu nozares personībām, šonedēļ bankas klientiem publiskotajā pārskatā apliecināja, ka akciju tirgus var izvairīties no lejupslīdes, ja obligāciju ienesīgums saglabāsies zem 5% atzīmes.
    Vēl pagājušajā nedēļā, pirms sākās konflikts Tuvajos Austrumos, ASV Valsts kases obligāciju ienesīgums bija investoru uzmanības centrā. 10 gadu obligācijas tuvojās 5% atzīmei un kādu laiku saglabājās 16 gadu augstākajā līmenī. Tiesa, pēc tam tās atkal nedaudz “atvilkās”.
    Ja 5% slieksnis netiks sasniegts, Hārnets ir pārliecināts, ka S&P 500 tuvākajā nākotnē saglabāsies virs 4.200 punktu atzīmes.
    2024. gadā, pēc Hārneta domām, visbriesmīgākā trajektorija būtu šāda: recesija un procentu likmju samazināšana, kas varētu izraisīt obligāciju un zelta cenu pieaugumu, kā arī izraisīt plašāku akciju tirgus ralliju.
    Recesija un procentu likmju samazināšana ir nepieciešama, lai pārliecinātu investorus "pārdot skaidru naudu" un "iedvesmot jaunus buļļus".
    Džeimijs Dimons (Jamie Dimon)
    Šīs nedēļas beigās sākās biržā kotēto banku rezultātu paziņošana. Džeimijs Dimons, JPMorgan Chase izpilddirektors, kā parasti, bija viens no pirmajiem, kas ieguva iespēju ne tikai iepazīstināt ar savas bankas rezultātiem, bet arī komentēt aktualitātes investoru priekšā. ASV lielākās bankas vadītāja tonis nebija iepriecinošs.
    "Karam Ukrainā, kam pievienojās pagājušās nedēļas uzbrukumi Izraēlai, varētu būt būtiska ietekme uz enerģijas un pārtikas tirgiem, globālo tirdzniecību un ģeopolitiskajām attiecībām," sacīja Dimons. “Šis var būt bīstamākais periods pasaulē pēdējās desmitgadēs. Cerot uz labāko, mēs gatavojam uzņēmumus dažādiem scenārijiem."
    Viņš arī brīdināja - ja patērētājiem un uzņēmumiem ASV ir laba finansiālā veselība, mājsaimniecības tērē krājumus. Tikmēr spēcīgs darba tirgus un ārkārtīgi augsts valdības parāda līmenis nozīmē, ka bāzes likmes joprojām varētu pieaugt.
    Leons Kūpermans (Leon Cooperman)
    Riska ieguldījumu fonda un konsultāciju uzņēmuma Omega Advisors vadītājs Leons Kūpermans saka, ka turpina palikt lāču nometnē un nepievērš uzmanību plašākam akciju tirgum.
    "Es uzskatu, ka mēs aizņemamies no nākotnes. Mums būs finanšu krīze valsts sektorā, un tirgū nav krīzes koncesijas. Kopumā no tirgus gaidu ļoti maz,” viņš teica.
    Pēc viņa teiktā, bezprecedenta veicinoša politika mākslīgi palielināja pieprasījumu, un tajā laikā ASV parāds sasniedza rekordlielus apmērus - 33 trilj. ASV dolāru. Ilgtermiņa pesimisma pilnais investors šobrīd nepērk akciju tirgus indeksus un meklē konkrētas nepietiekami novērtētas akcijas.
    "Tirgus, kā jūs zināt, ir bijis ārkārtīgi sadrumstalots. Ja jūs noņemat "lielo septiņnieku", kopējais tirgus nekur nav pārvietojies, varbūt tas ir nedaudz samazinājies vai palicis tajā pašā līmenī. Mani neinteresē S&P indekss. Mani interesē individuālas akcijas,” saka investors.
    Kristiāns Šveings (Christian Sweing)
    Kristiāns Šveings, Deutsche Bank izpilddirektors, norāda uz komerciālā nekustamā īpašuma segmentu kā potenciāli problemātisku ekonomikas daļu. Bankas pašu aktīvu apjoms, kas saistīts ar šo ekonomikas segmentu, ir labi kontrolēts, bet augstākas procentu likmes un biežāks darbs no mājām negatīvi ietekmēs šo aktīvu klasi.
    "Šī ir aktīvu klase, kuru ir vērts rūpīgi vērot," viņš saka. Komerciālais nekustamais īpašums, iespējams, izdzīvšot grūtāku periodu nākamajos pāris gados.
    Centrālās bankas, visticamāk, vēl kādu laiku saglabās augstākas procentu likmes, cīnoties ar spītīgi augstu inflāciju. "Procentu likmes, ko mēs redzam tagad, būs tādas ilgāk," saka bankas vadītājs. "Mūsu klientiem tam ir jāgatavojas. Tas ietekmēs arī ekonomikas izaugsmi turpmākajos gados un 2025. gadā."
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība