• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    DelfinGroup: Vai dividenžu izmaksas biežums tiks saglabāts arī potenciāli grūtākos laikos?

    No kreisās: DelfinGroup finanšu direktors Aldis Umblejs, valdes priekšsēdētājs Didzis Ādmīdiņš un Investoru Kluba izpilddirektors Kaspars PeisenieksFoto: www.captureandmove.com

    Latvijas uzņēmuma DelfinGrup pārstāvji viesojās aizvadītajā nedēļas nogalē Igaunijā notikušajā Investoru festivālā, kur viņus iztaujāja Investoru Kluba izpilddirektors Kaspars Peisenieks. DelfinGroup pārstāvji atzina, ka ir apmierināti ar dividenžu un izaugsmes uzņēmuma lomu. Un, pat neskatoties uz finansēšanas izmaksu pieaugumu, viņi nemainīs savu pieeju un koncepciju.

    Pirmkārt, DelfinGroup, jau sākotnēji publiskojot informāciju, investoriem solīja, ka izmaksās dividendes vismaz četras reizes gadā. Šāds darbības un dividenžu izmaksas modelis ir īpaši izplatīts ASV. “Tas nāk par labu arī mums. Ja mēs maksātu dividendes reizi gadā, būtu nepieciešams uzkrāt lielu likviditātes apjomu. Tā mēs varam vienmērīgi sadalīt summu visa gada garumā,” skaidroja DelfinGroup finanšu direktors Aldis Umblejs.
    Papildus ceturkšņa dividendēm, kas veido vismaz 50% no peļņas, DelfinGroup neizslēdz papildu peļņas sadali atkarībā no finanšu rezultātiem. Tas izskaidro, kāpēc pērn dividenžu maksājumi tika veikti sešas reizes.
    "Mēs gan varam tikai izteikt priekšlikumu par dividenžu sadali, galīgais lēmums joprojām ir akcionāru rokās," piebilda DelfinGroup izpilddirektors Didzis Ādmīdiņš. Faktiski tas nozīmē, ka lēmumu pieņem divi lielākie akcionāri - L24 Finance un EC Finance, kuriem pirmajā ceturksnī piederēja attiecīgi 55.54% un 18.28% uzņēmuma. Jāatgādina, ka šī gada šie akcionāri Baltijas investoriem pārdeva 4.66 milj. savu akciju jeb 10.3% DelfinGroup akciju par cenu 1.35 eiro par akciju.
    DelfinGroup vadītājs festivālā sacīja, ka nav informēts par vairākuma akcionāru tālākajiem plāniem, taču neizslēdza, ka nākotnē viņi vēl varētu pārdot akcijas.
    Neskatoties uz dāsnajiem dividenžu maksājumiem, DelfinGroup plāno palielināt savu tirgus daļu. Pēc Umbleja teiktā, viņi redz sevi kaut kur starp dividenžu kompāniju un izaugsmes uzņēmumu.
    Pēc Ādmīdiņa teiktā, uzņēmumam pieder 15% no Latvijas patēriņa kredītu tirgus, taču šajā jomā viņi saskata izaugsmes potenciālu. "Ar tehnoloģijām un jauna kapitāla piesaistīšanu mēs plānojam palielināt šo daļu - tas ir mūsu mērķis," viņš teica.
    Runājot par makroekonomisko situāciju, Ādmīdiņš atzina, ka sagaida finansējuma izmaksu pieaugumu. "Bet mēs arī redzam jaunas iespējas recesijā, it īpaši, ja runa ir par mūsu kreditēšanas darbībām," viņš teica.
    Taču paaugstināts risks un parāda kapitāla izmaksas neapdraud dividendes, norāda DelfinGroup vadītāji. "Kā jau teicu, dividendes ir solījums, kas mums ir jāpilda. Otrkārt, daļa no mūsu peļņas tiek novirzīta attīstībai un izaugsmei. Tomēr, neskatoties uz procentu likmju pieaugumu un augstākām finansēšanas izmaksām, mēs redzam, ka šī kapitāla sadalījuma daļa ļauj mums sasniegt savus mērķus," sacīja uzņēmuma finanšu direktors.
    "Es domāju, ka mūsu akcionāri novērtē šo pieeju, tāpēc viņi pērk mūsu akcijas," rezumēja Ādmīdiņš.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība