• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Tallinas biržā gaidāms enerģētikas koncerna IPO

    Hans Pajoma (pa labi), Alexela vadītājsFoto: Liis Treimann

    Enerģētikas koncerns Alexela Varahalduse šobrīd strādā pie uzņēmuma struktūras sakārtošanas un darbības jomas diferencēšanas, lai jau 2024. gadā nonāktu biržā.

    Kā stāsta Alexela vadītājs Hans Pajoma, jau šogad bijušas domas par Alexela enerģētikas biznesa virzīšanu biržā, taču steigas nebija un mērķis bija šogad "sakārtot māju", lai nebūtu nekādu pārpratumu par to, kas ir Alexela.
    "Ja runājam par to, kad sāksies reālais parakstīšanās periods un oficiālais biržas process, tad ne ātrāk par 2024. gadu. Viss sagatavošanās process notiks šogad, bet pati debija biržā nākamgad," skaidro Pajoma.
    Pārstrukturēšanas mērķis ir vienkāršot un skaidrāk nošķirt dažādu jomu darbības vienu no otras.
    Grupas mātes uzņēmums Alexela Varahalduse tiks pārdēvēts par AVH Grupp un arī turpmāk būs visas grupas mātes uzņēmums. Alexela koncentrējas uz enerģētikas biznesa attīstību, Bestnet uz metāla rūpniecību un B2G Grupp (iepriekš Alexela Group) uz ķīmisko rūpniecību.
    Ieiet vēja biznesā
    Pagaidām ir pāragri spriest par to, cik daudz naudas Alexela vēlēsies piesaistīt sākotnējā publiskā piedāvājuma ceļā, taču, pēc Alexela vadītāja teiktā, kapitāls tiks palielināts, lai neatpaliktu no tirgus. "Viss klasiskais degvielas uzpildes staciju bizness ir bijis Alexela mugurkauls, laika gaitā ir pievienota elektroenerģijas tirdzniecība, arī gāzes realizācija ir ievērojami augusi. Kapitālu piesaistīsim jaunu biznesu paplašināšanai," viņš atzina.
    Preses paziņojumā ir arī mājieni par vēja enerģiju, kuru Alexela pagaidām neattīsta. "Nevar izslēgt, jā. Mēs vēlētos nodrošināt elektroenerģijas portfeli, ko pārdot ievērojamam skaitam mazumtirdzniecības klientu. Mēs jau attīstām saules enerģijas parkus, kopumā neizslēdzam vēja parku izveidi vai sadarbību ar dažiem attīstītājiem."
    Pēc Hansa Pajomas teiktā, grupa ir koncentrējusies uz atjaunojamās enerģijas attīstību un nepārtrauktu biometāna, kā arī saules un vēja enerģijas ražošanas vienību izveidi. Nosaukuma un struktūras izmaiņas ir viens solis no daudzām turpmākajām aktivitātēm, kuru tālākais mērķis ir Alexela akciju kotēšana Tallinas biržā.
    Jāpiebilst, ka Alexela pieder degvielas uzpildes staciju ķēde, un uzņēmums pats ražo degvielu. Turklāt uzņēmums kopā ar partneriem pārvalda LNG termināli Haminā, Somijā, un attīsta atjaunojamās enerģijas ūdens krātuvi Paldiskos.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība