• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Gatavs! Vācija nacionalizē enerģētikas gigantu Uniper

    Vācijas valdība ceturtdien paziņoja, ka ir pabeigusi enerģētikas giganta Uniper nacionalizāciju pēc tam, kad Eiropas Komisija (EK) pagājušajā piektdienā deva apstiprinājumu šādam solim. Uzņēmuma akcionāri to apstiprināja šīs nedēļas sākumā.

    Uniper smagi skāris Krievijas pārtraukums dabasgāzes piegādēs, Maskavai atriebjoties Eiropai par atbalstu Ukrainai, kas vēršas pret Krievijas militāro agresiju.
    Vācijas valdība septembrī paziņoja par plānu nacionalizēt Uniper, tādējādi paplašinot valsts iejaukšanos enerģētikas nozarē. Plāna pamatā ir sākotnējā glābšanas pakete, par kuru tika panākta vienošanās jūlijā un saskaņā ar kuru valsts palielināja Uniper bāzes kapitālu par 8 mljrd. ASV dolāru.
    Pēc akciju atpirkšanas no galvenā akcionāra – Somijas Fortum – tā palielināja savu līdzdalību kapitālā līdz 99%.
    Uniper lēš, ka līdz 2024. gada beigām tā finansiālās vajadzības pārsniegs 30 mljrd. ASV dolāru. Vien nupat enerģētikas gigants saņēma jaunu 5.5 mljrd. dolāru ieguldījumu. Tā rezultātā valsts finansiālais atbalsts, par kuru tika panākta vienošanās ar EK, šogad vien sasniedza 13.5 miljardus eiro.
    "Vienkārši sakot, tie ir zaudējumi, kas Uniper un Vācijai radušies Krievijas kara pret Ukrainu un Krievijas gāzes piegāžu pārtraukšanas rezultātā," sacīja uzņēmuma vadītājs Klauss-Dīters Maubaha.
    Pirms kara Ukrainā Uniper apmēram pusi gāzes iepirka no Krievijas, kas jūnijā sāka samazināt piegādes Vācijai, un augusta beigās tās pilnībā pārtrauca. Tā rezultātā Uniper radās milzīgas izmaksas, jo uzņēmums bija spiests pirkt gāzi par daudz augstāku cenu, lai izpildītu piegādes līgumos noteiktās saistības.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība