• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Eiropas Savienība plāno iejaukties, lai pazeminātu elektroenerģijas cenas

    Foto: EPA/Scanpix

    Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen) pirmdien paziņoja, ka Brisele strādā pie ārkārtas intervences un enerģijas tirgus reformas, lai pazeminātu elektroenerģijas cenas.

    Urzula fon der Leiena sacīja, ka augstās gāzes cenas pašlaik būtiski ietekmē arī elektroenerģijas cenu, vēsta Financial Times. "Mums ir jānorobežojas no šīm pārmērīgajām cenām," sacīja fon der Leiena. "Ir jānodrošina, ka atjaunojamā enerģija tiek ražota par zemākām izmaksām, ka vairāk tiek aizsargāti patērētāji.”
    Viņš piebildusi, ka ir nepieciešams ārkārtas instruments, kas sāks darboties ļoti ātri, iespējams, pat dažu nedēļu laikā.
    Shell izpilddirektors Bens van Beurdens (Ben van Beurden) brīdinājis, ka Eiropai priekšā vairākas ziemas, kad būs jātaupa enerģija, jāierobežo patēriņš. Viņš uzskata, ka steidzami ir jānāk klajā ar alternatīviem risinājumiem. Saskaņā ar Beurdena teikto, krīze ir solidaritātes pārbaudījums starp Eiropas Savienības valstīm, jo valstīm ir kopīgi jāizlemj, kā tiek turpināta lielo rūpniecības nozaru darbība.
    Krievijas iebrukums Ukrainā ir paaugstinājis elektroenerģijas cenu Eiropā desmit reizes virs ilgtermiņa vidējā līmeņa, gāzes cena ir pieaugusi 14 reizes, un pieaug bažas, ka aukstai ziemai nepietiks gāzes.
    Vācija, Čehija un Spānija ir starp reformu atbalstītājām, raksta Financial Times. Čehijas rūpniecības ministrs Jozefs Sikela (Jozef Sikela) sacījis, ka nākamnedēļ Eiropas Savienības enerģētikas komitejas ārkārtas sanāksmē projekts jau varētu būt izstrādāts. "Mums ir jānodala elektroenerģijas cena no gāzes cenas," viņš sacīja, norādot, ka Eiropas Savienība varētu noteikt cenu griestus elektroenerģijas ražošanā izmantotajai gāzei.
    Arī Vācijas ekonomikas ministrs Roberts Habeks (Robert Habeck) beidzamajās dienās ir runājis par fundamentālas reformas nepieciešamību, par to ir runājuši arī Itālijas un Spānijas vadītāji.
    Pat Austrija, kas tradicionāli ir konservatīva, šoreiz atbalsta ārkārtas iejaukšanos.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība