• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Analītiķi spriež, vai tirgos valda buļļi, lāči vai abu krustojums

    Foto: Reuters/Scanpix

    Amerikas Savienoto Valstu (ASV) akciju tirgus atveseļošanās pēdējo nedēļu laikā ir likusi analītiķiem un investoriem jautāt, vai 2022. gada dziļais kritums ir beidzies? Analītiķi nav vienisprātis par to, kā pamanīt un pasludināt lāču tirgus norietu vai jaunu buļļu tirgu.

    Pēdējā laikā uzņēmumi uzrāda visai spēcīgus rezultātus, kas liek cerēt, ka sliktākais pieaugošās inflācijas periods varētu būt garām. Nasdaq Composite ceturtdien kritās par aptuveni 0.6%, bet tehnoloģiju indekss ir palielinājies par 20% no 16. jūnija zemākā līmeņa, savukārt S&P 500 pēdējo nedēļu laikā arī ir kāpis - par 15% virs jūnija zemākā līmeņa.
    Vairāki finanšu nozares influenceri ir norādījuši, ka akciju tirgus kritumu drīzumā varētu aizstāt kāpums.
    ASV S&P 500 indeksa vidējais lāču tirgus pēdējo 100 gadu laikā ir 289 dienas. Īsākais lāču tirgus bija 2020. gadā ar kopējo ilgumu tikai 33 dienas, bet garākais bija 1973.–1974. gadā, kad lāču tirgus ilga 21 mēnesi jeb gandrīz divus gadus. Tādējādi vidējais lāču tirgus ilgums ir 9.5 mēneši.
    Analītiķi nav vienisprātis par lāču tirgus beigām
    Pēc nesenā pieauguma Bespoke Investment Group analītiķi ceturtdienas rītā norādīja, ka Nasdaq ir izlauzies no sava nesenā lāču tirgus, lai gan indekss joprojām ir samazinājies par aptuveni 21% un tirgus vērtība joprojām ir par triljoniem dolāru zem rekordaugstā līmeņa pagājušā gada novembrī.
    Volstrītā terminus buļļu tirgus un lāču tirgus bieži lieto, lai aprakstītu plašas aktīvu cenu augšupejošas vai lejupejošas tendences, taču ne visi analītiķi buļļu vai lāču tirgu definē vienādi, un daudzi investori lieto šos terminus savā veidā.
    Bespoke apgalvoja, ka jauns buļļu tirgus sākās 16. jūnijā. Merriam-Webster vārdnīcā buļļu tirgus vienkārši ir definēts kā tirgus, kurā vērtspapīru vai preču vērtība turpina pieaugt.
    Daži investori lāču tirgu definē precīzāk kā akciju vai indeksu, kas nokrītas vismaz par 20% no iepriekšējā maksimuma, un maksimums iezīmē lāču tirgus sākumu, kas ir pamanāms tikai retrospektīvi pēc krituma par vismaz 20%.
    Tāpat daži buļļu tirgu definē kā 20% kāpumu no iepriekšējā zemākā līmeņa, un saskaņā ar šo Bespoke izmantoto mēru šobrīd Nasdaq notiekošo var uzskatīt par jauna buļļu tirgus sākumu.
    Vērtspapīru un biržu komisija savā tīmekļa vietnē norāda, ka buļļu tirgus parasti rodas, ja plašs tirgus indekss divu mēnešu laikā palielinās par vismaz 20% vai vairāk.
    S&P Dow Jones Indices ir definējis buļļu tirgu vēl niansētāk: ja indekss nokrītas par 20% vai vairāk no augstākā līmeņa, kam seko 20% kāpums no šī zemākā līmeņa, indekss joprojām ir zemāks par savu iepriekšējo augstāko līmeni. S&P Dow Jones Indices vecākais indeksu analītiķis Hovards Silverblats (Howard Silverblatt) to raksturo kā buļļu ralliju lāču tirgū.
    Analītiķi brīdina, ka nevajadzētu pārāk paļauties uz retrospektīvām tirgus ciklu definīcijām, kas nav īpaši labas, lai fiksētu pašreizējo noskaņojumu vai prognozētu, kurp nākotnē virzīsies akcijas.
    Tādi faktori kā tirgus kāpuma vai krituma ātrums un tas, cik lielā mērā ir mainījusies vidējā akcijas cena, ietekmē to, vai investori lielu kustību uzskata par pagrieziena punktu noskaņojumā vai īstermiņa pārtraukumu esošajā buļļu vai lāču tirgū.
    Saskaņā ar S&P Dow Jones Indices datiem, investori var būt pārliecināti, ka viņi atrodas jaunā buļļu tirgū tikai līdz tiek sasniegts jauns rekordaugsts līmenis, kurā iepriekšējais minimums nozīmētu lāču tirgus beigas un jauna buļļu tirgus sākumu.
    Piemēram, 2008. gada finanšu krīzes izraisītā lāču tirgus laikā S&P 500 pakāpās par vairāk nekā 20% no 2008. gada novembra zemākā līmeņa, taču 2009. gada martā S&P 500 nokritās vēl par 28%, un lejupslīde turpinājās.
    Tikai tad, kad 2013. gada martā tika sasniegts visu laiku augstākais līmenis, investori varēja droši apgalvot, ka ir jauns buļļu tirgus.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība