• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    ASV akcijas kritās, neskatoties uz lielajiem aviokompāniju kāpumiem

    Foto: TANNEN MAURY

    Amerikas Savienoto Valstu (ASV) fondu indeksi otrdien tirdzniecības dienas beigās kritās, investoriem turpinot bažīties par ekonomikas atdzišanu un procentu likmju kāpumu.

    Arī ASV akciju tirgus dienas sākumā bija pozitīvā pusē, taču dienas beigās S&P 500 indekss nokritās par 0.92%, Nasdaq noslīdēja par 0.95%, bet Dow Jones Industrial Average kritās par 0.62%.
    Dow Jones indeksam par labu nāca pozitīvie Boeing jauno lidmašīnu piegādes skaitļi, palielinot Boeing akcijas par 7.4% līdz 147.15 dolāriem. Jūnijā Boeing klientiem piegādāja 51 lidmašīnu, kas ir pirmais mēnesis kopš 2019. gada marta, pārsniedzot 50 lidmašīnu piegādes. 2022. gada pirmajos sešos mēnešos Boeing ir piegādājis 216 lidmašīnas, kas ir par 38% vairāk, salīdzinot ar to pašu periodu pērn. Tostarp jūnijā tika piegādātas 43 Boeing 737 MAX lidmašīnas, kas ir būtisks rādītājs pēc gandrīz divus gadus ilgušām drošības problēmām saistībā ar šo lidmašīnas modeli.
    Arī citu ASV aviokompāniju akcijas auga, atstājot labvēlīgu ietekmi uz S&P 500. American Airlines akcijas otrdien palielinājās par 10%, United Airlines - par 8.1%, bet Delta Air Lines - par 6.2%.
    Aviokompāniju akciju kāpumu otrdien veicināja straujš jēlnaftas cenu kritums, jo ASV WTI samazinājās par 8.2% līdz 95.50 dolāriem par barelu. Eiropas Brent jēlnaftas cena kritās par 6.9% līdz 99.04 dolāriem par barelu.
    Trešdien investori gaida patēriņa cenu indeksu jūnijam. Tāpat nedēļas otrajā pusē tiks paziņoti lielāko banku otrā ceturkšņa finanšu rezultāti.
    "Pašlaik akcijas gaida skaidrību par rezultātiem un arī recesiju," sacīja Pols Kims (Paul Kim), Simplify ETF izpilddirektors Ņujorkā.
    Lai gan patēriņa cenu indeksa ziņojumā būtu jārāda, ka jūnijā inflācija paātrinājās, tā sauktajai pamatinflācijai, t.i., patēriņa cenu indeksam, kas izslēdz svārstīgākas pārtikas un enerģijas cenas, pēc Reuters domām, vajadzētu liecināt par inflācijas maksimumu. Tam vajadzētu ļaut Federālajai rezervju sistēmai palēnināt procentu likmju paaugstināšanas tempu rudenī.
    Analītiķi sagaida, ka ASV jūnija gada inflācija būs 8.8% - augstāka par maija 8.6%. Paredzams, ka pamatinflācija būs 5.7%, kas ir zemāka par maija 6% un liecinātu par pamatinflācijas palēnināšanos jau trešo mēnesi pēc kārtas, ziņo aģentūras CNBC dati.
    Kopš jūlija sākuma ASV benzīna fjūčeru cenas ir samazinājušās par 7.6%. Saskaņā ar Amerikas Automobiļu asociācijas (AAA) datiem, vidējā benzīna cena ASV degvielas uzpildes stacijās 14. jūnijā sasniedza rekordaugstu līmeni - 5.016 dolārus par galonu un kopš tā laika ir nokritusies līdz 4.65 dolāriem.
    Akciju tirgus prognozē, ka ASV Federālā rezervju sistēma 27. jūlija sanāksmē paaugstinās galveno procentu likmi par 0.75 procentpunktiem, kas nozīmētu jau trešo procentu likmju pieaugumu pēc kārtas.
    Otrā ceturkšņa rezultātu sezona sākas nedēļas otrajā pusē, kad lielākās Amerikas bankas JP Morgan Chase & Co., Morgan Stanley, Citigroup un Wells Fargo & Co publicē savus jūnijā noslēgtā ceturkšņa ekonomiskos rādītājus.
    Pamatojoties uz Refinitiv apkopotajiem datiem, analītiķi sagaida, ka S&P 500 uzņēmumu otrā ceturkšņa peļņa salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu pieaugs par 5.7%, salīdzinot ar 6.8% pieauguma prognozi aprīļa sākumā.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība