• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Silīcija ielejas investoru izdzīvošanas ieteikumi jaunuzņēmumu lejupslīdes gadījumā

    Foto: Mario Aurich/Scanpix

    Pēc gadiem ilgas naudas resursu novirzīšanas jaunuzņēmumu ambīciju piepildīšanai, šobrīd Silīcija ielejas investori sākuši paši iesaistīties procesos, sniedzot savu portfeļu uzņēmumiem izdzīvošanas padomus, informē The Wall Street Journal.

    Riska kapitāla investori, tostarp Lightspeed Venture Partners, Craft Ventures, Sequoia Capital un Y Combinator dibinātāji, uzskata, ka šobrīd ir jāveic ārkārtas pasākumi, lai panāktu kādus pozitīvus pavērsienus. Līdz ar to viņi iesaka jaunuzņēmumiem samazināt izmaksas, saglabāt skaidras naudas darījumus, kā arī atteikties no cerībām, ka riska ieguldījumu fondi vai citi investori iesaistīsies, veicot pamatīgas pārbaudes.
    “Pēdējās desmitgades uzplaukuma laiks viennozīmīgi ir beidzies,” norāda uzņēmums Lightspeed Venture Partners, kas regulāri investē jaunuzņēmumos, tostarp ieguldījis sociālajā tīklā Snap Inc un kriptovalūtu apmaiņas biržā FTX.
    Saskaņā CB Insights analītiķu izplatītajiem datiem, finansējums globāliem jaunizveidotajiem uzņēmumiem šī gada otrā ceturkšņa vidū, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, samazinājies par aptuveni piektdaļu. Nasdaq Composite indekss ir samazinājies par aptuveni 25% no tā visu laiku augstākā līmeņa novembrī.
    Startup investori jau iepriekš finanšu un ekonomikas satricinājuma brīžos, tostarp Covid-19 pandēmijas sākumā, ir ieskandinājuši trauksmes zvanus, taču viņi apgalvo, ka šobrīd situācija ir atšķirīga. Iepriekšējās lejupslīdes laikā Federālā rezervju sistēma (FRS) samazināja likmes un “iepumpēja” naudu tirgos, lai atbalstītu ekonomiku, nodrošinot likviditāti un lētu kapitālu. Šoreiz centrālā banka ir paaugstinājusi likmes un izņēmusi naudu no sistēmas, cenšoties savaldīt inflāciju.
    Šīs FRS darbības sadārdzina kapitālu un palielina spiedienu uz uzņēmumiem saglabāt savu naudu. Šodienas situācija ir vairāk līdzīga 2008. gada finanšu krīzei vai .com tirgus sabrukumam 2000. gadā, norādīts uzņēmuma Sequoia Capital prezentācijā. "Mēs neticam, ka šoreiz notiks strauja atveseļošanās, kādu pieredzējām pēc pandēmijas sākuma,” tur norādīts.
    Bils Gērlijs (Bill Gurley), Benchmark Capital partneris, kas plašāk pazīstams gan ar saviem veiksmīgajiem ieguldījumiem, beidzamo nedēļu laikā veicis vairākus ierakstus Twitter, tostarp sniedzot padomu: “Kapitāla izmaksas ir būtiski mainījušās, un, ja jūs domājat, ka viss ir tā, kā tas bija iepriekš, tad jūs esat sācis nobraucienu no tādas klints, kā to veica Telma un Luīze.”
    “Pirms atsākt zelt, vispirms jums ir jāizdzīvo," šomēnes YouTube publicētā videoklipā jaunizveidotiem uzņēmumiem sacījis Maikls Seibels (Michael Seibel), Y Combinator izpilddirektors. Viņš ir Silīcija ielejas pārstāvis, kura mērķis ir palīdzēt jaunizveidotiem uzņēmumiem attīstīties, līdz šim ir ieguldījis vairāk nekā 3000 uzņēmumu, tostarp Airbnb. Viņš mudina uzņēmumus samazināt darbinieku skaitu, samazināt reklāmas izdevumus un paaugstināt cenas.
    Vienlaikus riska investori arī cenšas iedrošināt uzņēmējus, kurus viņi ir atbalstījuši.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība