• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Finanšu tirgi 25.02.2022. – jaunās sankcijas gāž rubli, bet globālos akciju tirgus tikai mazliet satricina

    Foto: Andras Kralla

    Notikumu attīstība pēdējās nedēļas laikā ir strauja. Šodiena solās būt interesanta diena, ņemot vērā daudz stingrākās sankcijas, kas tika pieņemtas nedēļas nogalē. Savukārt iepriekšējo nedēļu, neskatoties uz kara sākšanos Ukrainā, akciju tirgi noslēdza ar nelieliem kritumiem vai pat kāpumiem.

    Runājot par akciju tirgu sniegumu pagājušajā nedēļā, ir dzirdēts, ka to raksturo kā cinisku. Ir sācies karš, taču akciju tirgos tas nav pat īsti pamanāms. Jā, bija svārstības ceturtdien, taču citādāk gandrīz nekādas ietekmes.
    Piektdienas tirdzniecības sesiju uz tehnoloģijām orientētais NASDAQ Composite noslēdza ar 1.64% kāpumu, nedēļu kopumā noslēdzot ar 1.08% kāpumu. S&P 500 piektdien pakāpās pat par 2.24% un arī nedēļu noslēdza plusos, pieaugot par 0.82%. Lai arī visstraujāk piektdien kāpa Dow Jons Industrials indekss par 2.51%, tomēr tas bija vienīgais, kurš nosēdās par 0.06% nedēļas ietvaros.
    Pagājušajā nedēļā sākās karš Eiropā un lielākie ASV akciju indeksi nedēļu noslēdza ar pieaugumiem vai nenozīmīgu kritumu. Ciniski vai ne ciniski, taču šādi investoru kopums vērtē Ukrainas kara ietekmi uz ASV akciju indeksiem.
    Pirmajā brīdī liekas, ka Eiropā jau nu gan vajadzētu būt citādāk, karš tomēr ir kaimiņos. Agresīvā Krievija ir tepat vien blakus. Tomēr Vācijas DAX pagājušajā nedēļā nokritās par 1.11%. Jā, tieši tā. Karš kaimiņos noveda pie vērtības krituma 1% apmērā.
    Lielbritānijas FTSE 100 indekss pieauga par 0.07% nedēļas ietvaros un Šveices SMI indekss pakāpās par 0.8%.
    Tādas, lūk, reakcijas finanšu tirgos.
    Situācija šodien
    Šorīt situācija ir mazliet citādāka. Ir pieņemtas jaunas un spēcīgākas sankcijas. To ietekmē šorīt Eiropas akciju indeksu fjūčeri krītas. Tomēr kritumu apmēri nepārsniedz tos, kurus ieraudzījām pagājušajā ceturtdienā.
    Vācijas DAX uz šo brīdi (08:45) ir -3.8%, Lielbritānijas FTSE 100 ir -2.38% un Eiropu aptverošais Euro Stoxx 50 fjūčeri ir nokritušies par 3.9%.
    Tikmēr ASV akciju indeksos ir kritumi, taču tie nav pārāk lieli. Dow Jones Industrials fjūčeru vērtība ir nokritusies par 1.47%, S&P 500 par 2.03% un NASDAQ par 2.13%. Pagājušajā ceturtdienā šie paši akciju indeksi dienas laikā atguvās no vēl lielākiem mīnusiem un dienu noslēdza pat ar pamatīgiem kāpumiem.
    Zelta cena šorīt atkal ir pārrāpusies pāri $1 900 atzīmei un naftas cena atkal kāpj par vairākiem procentiem un tuvojas 100 dolāru līmenim.
    Šis rīts būs dramatisks Krievijas finanšu tirgos. Šajā brīdī USD/RUB kurss ir pieaudzis par 26% un sasniedz 105. Īstā tirdzniecība sāksies pavisam drīz un tad jau ieraudzīsim pirmās reakcijas.
    Krievijas akciju tirgos arī nebūs viegli. Tomēr nekādu citādāku reakciju tur gaidīt nemaz nevar.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība