• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Investors Nordecon rezultātos atrod vairākas bīstamas pazīmes

    Attēla vidū investors Elmo Somelars (Elmo Somelar) Foto: Andras Kralla

    Investors Nordecon rezultātos identificēja vairākas problēmas, taču atzina, ka joprojām ir optimistisks par nākotni, tomēr uzņēmumam ir jāveic lielas izmaiņas, lai uzlabotu rezultātus.

    Nordecon vakar paziņoja par tīrajiem zaudējumiem ceturtajā ceturksnī 5.1 milj. eiro apmērā, salīdzinot ar 1.1 milj. eiro pērn.
    Visa gada zaudējumi veidoja 5.5 milj. eiro, 2020. gadā tika gūta 4.1 milj. eiro peļņa. Nordecon pārdošanas ieņēmumi pērn, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, samazinājušies par 2.6%, līdz 288.5 milj. eiro.
    Kā norāda Enlight Research dibinātājs Matiass Valanders (Mattias Wallander), Nordecon apgrozījuma rādītāji pārsniedza analītiķu cerības, taču peļņa bija krietni zem gaidītā. Iepriekšējā ceturksnī analītiķi prognozēja tīros zaudējumus 0.1 milj. eiro apmērā, bet reāli bija 5 milj. eiro. Savukārt apgrozījuma ziņā Nordecon par 6 milj. eiro pārsniedza analītiķu cerības.
    "Tas uzreiz liek aizdomāties, kā Merko un Nordecon pārskati ir tik atšķirīgi," sacīja Valanders.
    Nordecon problēmas pieaug
    Nordecon investors Elmo Somelars (Elmo Somelar) sacīja, ka Nordecon pagājušajā gadā bija ārkārtas situācija salīdzinājumā ar Merko. "Iespējams, procesi netiek vadīti tik efektīvi un ir nepilnības izmaksu vadībā," sacīja investors. Viņš uzskata, ka problēma slēpjas pamatdarbības zaudējumos no valūtas kursa svārstībām, kā arī pamatdarbības ārvalstu tirgos, un, diemžēl, līdz šim nav gūta mācība.
    Pēc Somelara teiktā, bruto peļņa ir samazinājusies gan ēku, gan objektu segmentā, un tā ir ļoti zema, attiecīgi 2% un 1%, kas nozīmē gandarījumu par darbu, bet ne peļņu - atsevišķi objekti, iespējams, realizēti ar zaudējumiem. Viņš piebilda, ka vājā rezultāta faktori neatšķiras no Merko darbību ietekmējošiem faktoriem, kas nozīmē, ka risinājumi jāmeklē uzņēmuma iekšienē un zūd arguments par ārējām ietekmēm.
    Vienlaikus kā izņēmumu var norādīt zemo asfaltbetona darbu īpatsvaru un ar šīm darbībām saistītās augstās fiksētās izmaksas, norādīja investors. Šajā kontekstā fokuss uz uzņēmumu ir mainījies, ir nepieciešamas straujas pārmaiņas.
    Nordecon rentabilitāti galvenokārt ietekmēja izejvielu cenu kāpums un materiālu piegādes problēmas (milj. eiro)
    Zaļā līkne - apgrozījums, brūnā līkne - tīrā peļņaFoto: Nordecon/Äripäev
    Pārskatā Somelars atzīmē arī būtisku naudas un tās ekvivalentu apjoma samazinājumu gada griezumā un negatīvu (-16.8%) pašu kapitāla atdevi, kas liecina par jaunu problēmu pieaugumu. Ja pozitīvā tirgus situācija mainīsies, viņaprāt, uzņēmuma rādītāji būs labi. "Uzticība starp apakšuzņēmējiem un galveno uzņēmēju noteikti samazinās, kas izraisa neuzticības ciklu," viņš sacīja.
    No pārdošanas ieņēmumu viedokļa Somelars norādīja, ka diversifikācijas stratēģija starp dažādām ģeogrāfiskajām vietām nav attaisnojusies. "Uzkrītoša ir vienāda pārdošanas ieņēmumu daļa starp komerciālajām, sabiedriskajām ēkām un daudzdzīvokļu ēkām, lai gan rentabilitāte slēpjas daudzdzīvokļu māju attīstībā, kuras impulss nav realizēts," atzina investors.
    Vinš piebilda, ka optimisms par nākotni tomēr saglabājas, lai gan uzņēmumam būs jāveic spēcīgas un sāpīgas izmaiņas, bez kurām uzņēmums turpinās lejupslīdi.
    Zaudējumi no Zviedrijas bija vienreizēji
    Nordecon pārdošanas ieņēmumi Igaunijā pieauga par 13%, kopējo pārdošanas ieņēmumu samazinājuma cēlonis bija pārdošanas apjomu samazināšanās ārvalstu tirgos, precīzāk, Zviedrijā.
    Ar daudzdzīvokļu māju un vēja parka būvdarbu pabeigšanu saistītie izdevumi veidoja 3.35 milj. eiro, kam pievienoti 2.14 milj. eiro kredītzaudējumi. Nordecon vadītājs stāstīja, ka zaudējumi no Zviedrijas bija vienreizēji, jo tika investēts konkrētos projektos.
    Pērn noslēgti jauni līgumi kopumā 314.8 milj. eiro vērtībā. Nepabeigto darbu apjoms salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieauga par 24%, līdz 266.9 milj. eiro. Būvfirmas bruto peļņa sarukusi līdz 1.4%, 2020. gadā tā bija 3.7%. Pēc uzņēmuma domām, rentabilitāti ietekmēja izejvielu cenu kāpums un piegādes problēmas.
    “Neapšaubāmi, 2021. gads Nordecon bija izaicinājumu gads. Mums kā lielākajam tirgus dalībniekam ir nācies uzņemties arī lielu tirgus risku daļu. Tas ir piespiedis mūs pielikt papildu pūles, lai izstrādātu un ieviestu digitālos risinājumus, “ sacīja Nordecon valdes priekšsēdētājs Gerds Millers (Gerd Müller).
    Nordecon akcijas gada laikā pieaugušas par 2.6%
    Foto: Reuters/Äripäev
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība