• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Eirozonā inflācija sasniedz 5%

    Eirozonas inflācija sasniegusi jaunu rekordu.Foto: Scanpix

    Patēriņa cenu pieaugums eirozonā turpina vērsties plašumā, kur decembrī gada inflācija reģionā palielinājusies līdz 5%, kas ir jauns rekords.

    Pirms tam vidēji tirgus dalībnieki gaidīja, ka gada inflācija eirozonā decembrī no novembra 4,9% būs sarukusi līdz 4,8%. Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, inflācija eirozonā pieaugusi par 0,4%.
    Šāda augsta inflācija arvien testē eirozonas cenu stabilitātes sargu vēstījumu par tās pārejamību.
    Tāpat tas var nozīmēt, ka augs spiediens uz Eiropas Centrālo banku (ECB) ātrāk izbeigt savus ekonomikas stimulēšanas pasākumus un domāt pat par tādu sen aizmirstu lietu kā eiro likmju palielināšanu. Piemēram, no ASV Federālo rezervju sistēmas nupat jau sagaidīti visai spēcīgi signāli, ka šī iestāde par dolāru likmju palielināšanu var izšķirties agrāk – jau šā gada martā.
    Cerības gan ir, ka pasaulē šogad enerģijas cenas stabilizēsies un risināsies arī pandēmijā aktuālie piegāžu sastrēgumi un problēmas (tam it kā, ja tas vispār notiek, vajadzētu inflāciju “nomierināt”).
    Pieejamie Eurostat dati liecina, ka visaugstākā inflācija eirozonā decembrī bijusi Igaunijā. Mūsu Ziemeļu kaimiņiem patēriņa cenas gada laikā pieaugušas par vareniem 12%. Savukārt Lietuvā inflācija sasniegusi jau 10,7%.
    Latvijas gada inflācija decembrī pieaugusi līdz 7,7%, kur pirms mēneša tie bija 7,4%. Ceturtā augstākā inflācija eirozonā ir Spānija – 6,7%. Pēc Spānijas savukārt nāk Nīderlande ar 6,4% gada inflāciju.
    Mazāka inflācija ir, piemēram, Francijā, kur tā atradusies pie 3,4% atzīmes. Savukārt Vācijā tā decembrī atradās pie 5,7%, liecina Eurostat provizoriskie mērījumi.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība