• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Pasaules ekonomika nākamgad pārsniegs 100 triljonus ASV dolāru

    Nākamo desmit gadu laikā vairāku valstu pozīcijas pasaules ekonomikā var mainītiesFoto: Reuters/Scanpix

    Pasaules ekonomika nākamgad pirmo reizi pārsniegs 100 triljonu USD robežu, taču augstās inflācijas saglabāšanās drīzumā var atkal novest ekonomiku recesijā.

    Pasaules ekonomikas izaugsmi joprojām bremzē atlabšana no pandēmijas, teikts Lielbritānijas konsultāciju firmas CEBR ziņojumā, par kuru ziņo Bloomberg. Tomēr 100 triljonu USD robeža tiks pārsniegta divus gadus agrāk, nekā prognozēts iepriekš.
    Vienlaikus CEBR brīdina: ja inflācija saglabāsies augsta, valstīm būs grūti izvairīties no jaunas recesijas. Uzņēmua viceprezidents Duglass Makviljamss cer, ka salīdzinoši mierīgais regulējums palīdzēs kontrolēt inflāciju. "Ja tas nedarbosies, pasaulei ir jāsagatavojas recesijai, kas pienāks 2023. vai 2024. gadā," sacīja Makviljamss.
    Turklāt CEBR paredz, ka Ķīnas ekonomika apsteigs ASV 2030. gadā, divus gadus pēc iepriekšējās prognozes. Tiek prognozēts, ka Indijas ekonomika nākamgad apsteigs Franciju, kas šobrīd ieņem sesto vietu. Saskaņā ar CEBR prognozēm, līdz 2031.gadam Indijas ekonomika kļūs par trešo lielāko pasaulē.
    Saskaņā ar Londonā bāzētas konsultāciju firmas datiem, Lielbritānijas ekonomika 2036. gadā būs par 16% lielāka nekā Francijas ekonomika, neskatoties uz Brexit. Pagājušajā gadā Lielbritānijas iekšzemes kopprodukts bija par 4% lielāks nekā Francijas. Tiek prognozēts, ka Vācijas ekonomika 2033. gadā apsteigs Japānu.
    CEBR arī prognozē, ka klimata pārmaiņas līdz 2036. gadam samazinās patērētāju izdevumus vidēji par 2 triljoniem USD gadā. Tas ir tāpēc, ka uzņēmumiem ir jāveic lieli ieguldījumi, lai panāktu klimata neitralitāti, un izmaksas tiks pārnestas uz patērētājiem, pieaugot cenām.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība