• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Finanšu tirgi 20.12.2021.

    Foto: Reuters/Scanpix

    Pieaugot ieviestajiem ierobežojumiem omikrona izplatības ietekmē, finanšu tirgi šo nedēļu iesāka ar turpmāku kritumu.

    NASDAQ Composite indeksa vērtība vakar nokritās par 1.24%, Dow Jones Industrials par 1.23% un S&P 500 indekss zaudēja 1.14%.
    Tā kā ierobežojumi saistās ar dažādu pakalpojumu sniegšanas ierobežošanu, strādāšanu no mājām un pārvietošanās ierobežošanu, tad loģiskas ir tirgu bažas par naftas produktu patēriņa krišanos. Tā rezultātā starp ASV sektoriem lielāko kritumu vakar sasniedza enerģijas sektors, zaudējot 2.5% no savas vērtības.
    Tam sekoja finanšu sektors ar 2.41% kritumu. Finanšu sektors, visticamāk, krītas, jo pie ilgstošām un dziļām korekcijām centrālās bankas slēdz iekšā stimulēšanas pasākumus un nevar būt ne runas par likmju paaugstināšanu, taču tieši augstākas likmes bankām ļauj pelnīt vairāk. Attiecīgi arī finanšu sektors pie lielākām vai mazākām negatīvām svārstībām tirgos šādi reaģē.
    Tikmēr mazākos kritumus uzrādīja 2 sektori, pēc kuru produktiem un pakalpojumiem pieprasījums būtiski nemazinās arī ierobežojumu laikā. Tie ir pirmās nepieciešamības preču un sabiedrisko pakalpojumu sektori, kuru vērtības vakar nokritās par attiecīgi 0.65% un 0.69%.
    Arī Eiropā lielākajos indeksos valdīja negatīvs noskaņojums un tirdzniecības sesija tika noslēgtiem ar vērā ņemamiem mīnusiem – Vācijas DAX nokritās par 1.88%, Itālijas FTSE MIB par 1.63% un Amsterdamas biržas indekss par 1.12%.
    Lieliskie Nike rezultāti
    Neskatoties uz pandēmijas raisītajiem izaicinājumiem Ķīnā un Āzijas reģionā, Nike sasniedza labus pārdošanas rezultātus ASV un Eiropā, ziņo Financial Times.
    Uzņēmuma vadītājs Džons Donahjū teica, ka kopumā kompānija ir daudz spēcīgākā konkurences pozīcijā šodien nekā tā bija pirms 18 mēnešiem. Kompānijai ir izdevies sapratīgi vadīt piegāžu ķēžu radītās problēmas.
    Nike ieņēmumi 3 mēnešos, kuri noslēdzās 30.novembrī, sasniedza $11.36 miljardus, kas ir 1% pieaugums salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. Šāds rezultāts pārsniedza analītiķu prognozēto apgrozījumu par $100 miljoniem.
    Neto peļņa šajā periodā bija $1.34 miljardi jeb 7% pieaugums salīdzinājuma ar attiecīgo periodu pērn un būtiski pārsniedza analītiķu prognozēto peļņas apmēru $1.01 miljarda apmērā.
    Nike akcijas tirgojās par 4.8% augstāk jau pēc tirgus aizvēršanās.
    Izejvielu tirgus
    Kā jau minēts iepriekš, tad omikrona izplešanās rada bažas par potenciālu naftas produktu patēriņa kritumu. Tā rezultātā WTI markas jēlnaftas cena vakar samazinājās par 3.52%. Jāatzīmē, ka šīs markas jēlnaftas cena mēneša laikā ir kritusies jau par 10.15%. Tikmēr ogļu cena iepriekšējā mēneša laikā pat ir pieaugusi par 10.26%, kas, visticamāk, ir skaidrojams ar augstāku pieprasījumu kopējo enerģijas sektora tendenču ietekmē.
    Dārgmetāli šajā periodā, kad ir runa gan par augstu inflāciju, gan par tirgus dalībnieku bažām, nav bijis glābiņš. Mēneša laikā sudraba cena ir nokritusies par 9.01% un zelta cena ir nokritusies par 2.91%
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība