• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Kāpēc ELMO plāno emitēt akcijas virs to tirgus cenas?

    ELMO Rent dibinātājs un padomes priekšsēdētājs Ens Lanso. Andras Kralla Foto: Andras Kralla

    ELMO Rent plāno piedāvāt investoriem jaunas akcijas virs to tirgus cenas. Kāpēc? Uzņēmuma dibinātājs uzskata, ka šīs akcijas patiesībā ir vairāk vērtas. Arī investors Ivars Magi (Ivar Mägi) uzskata, ka šāds solis ir pamatots un ļaus investoriem, kuri tic uzņēmumam, dot viņiem papildu naudu izaugsmei.

    “Biržas cena īsti neparāda uzņēmuma vērtību. Uzņēmuma vērtība veidojas, piepildot dažādus finanšu rādītājus, mērķus un prognozes. Akcijām, ņemot vērā tirgus stāvokli, pamatlīdzekļus un to, cik tālu esam ar tehnoloģiju attīstību, ir potenciāls,” sacījis ELMO Rent dibinātājs un padomes priekšsēdētājs Ens Lanso (Enn Laansoo).
    Lanso vēl teic, ka viņi tirgū ienākuši pie akcijas cenas, kas atradās pie 5 eiro atzīmes. To pavadījuši konkrēti solījumi. “Daudzi solījumi ir izpildīti - daļēji ātrāk nekā plānots. Šis rādītājs vien varētu liecināt, ka esam vērtīgāki nekā pirms vasaras IPO,” teic uzņēmuma dibinātājs.
    Lanso iepriekš Igaunijas laikrakstam Aripaev arī norādījis, ka ELMO Rent akcijai vajadzētu maksāt 7 eiro vai vairāk. Pēc viņa teiktā, akcija nav pieaugusi, jo neesot pietiekami daudz to pārdošanas piedāvājumi.
    Lektors un investors Pavo Sīmans savukārt teicis, ka nav analizējis ELMO Rent akciju un nezina, vai tā ir pārvērtēta vai tomēr nenovērtēta. Viņaprāt gan akciju emisijai virs tirgus cenas ir jābūt labi pamatotai. “Šķiet, ka īpašnieki šim uzņēmumam tic vairāk nekā tirgus. Tad rodas jautājums, kāpēc tirgus cena ir zemāka,” sacījis P. Sīmans. Viņš piebilsts, ka “klasiķi saka, ka tirgum vienmēr ir taisnība”. Tas gan nenozīmējot, ka uzņēmums nevar mēģināt pārdot jaunas akcijas par augstāku cenu. Proti, kamēr akcijas tirgū tiek tirgotas lētāk, tās tur kāds par šādu cenu var arī iegādāties.
    Šodien arī ELMO Rent ziņoja par savu novembra apgrozījumu, kas atpalika no prognozēm. Tomēr, neskatoties uz to, uzņēmuma šī kalendārā gada apgrozījuma prognoze tāpat jau ir pārsniegta.
    Investors: ELMO nav pietiekami novērtēts
    Investors Ivars Magi gan paudis uzskatu, ka jaunu akciju emisija pie cenas, kas ir augstāka par tirgus cenu, ir pamatota. Viņaprāt, ELMO Rent akcija varētu maksāt 2-3 reizes vairāk. Viņš arī atklāj, ka viņam pieder 1000 līdz 1500 šīs kompānijas akcijas, un viņš plāno piedalīties arī jauno akciju emisijā.
    “Pirmkārt, investors, kas parakstīsies uz šīm akcijām, dos uzņēmumam naudu izaugsmei. Investors to nedara, ja pērk akcijas otrreizējā tirgū. Otrkārt, tas ir notikums, kura rezultātā ir vieglāk iegūt akcijas, ja salīdzina ar tirgu, kur likviditāte ir zema,” skaidroja Magi. Viņš arī pauž pārliecību, ka ELMO Rent akcijas cena līdz parakstīšanās perioda beigām būs pieaugusi virs 5,5 eiro atzīmes.
    Magi neseno uzņēmuma akciju kritumu skaidro ar to, ka liels to īpašnieks ir pārdevis būtisku daļu no akcijām. Proti, novembrī jau minētais E. Lanso pārdeva gandrīz 246 000 akcijas, kas ir aptuveni 2,4 procenti no uzņēmuma tirgus vērtības.
    “Ja īpašnieks nebūtu šādā veidā pārdevis akcijas, to cena nebūtu kritusies,” pārliecināts ir Magi. “Es domāju, ka akcijas cena pirms emisijas augs.” Viņaprāt, gan tik liela pārdošanas spiediena izdarīšana uz akcijas cenu tieši pirms šādas emisijas nav bijusi laba doma. Turklāt, pēc Magi domām, arī šādai akciju emitēšanai izvēlētais laiks ir slikts, jo tas sakrīt ar brīvdienām.
    Vēl Magi saka, ka ELMO Rent tiek novērtēts tik zemu, jo uzņēmuma reputācija investoru vidū šobrīd nav īsti laba. Šajā pašā laikā laikā ir krietni audzis uzņēmuma apgrozījums. “Šā gada akcijas cenas attiecība pret pārdošanas ieņēmumiem (P/S) būs 10. Risks pirms IPO bija izteikti lielāks, kur cena 20 reizes pārsniedza apgrozījumu.” Viņš vēl piebilda, ka, raugoties uz nākamā gada apgrozījuma prognozēm, prognozējamais apgrozījuma koeficents esot vairākas reizes mazāks.
    Cena strauji aug
    Gaidāmās papildu akciju emisijas rezultātā ELMO Rent no investoriem plāno piesaistīt līdz 4 miljoniem eiro. Tas ir četras reizes mazāk nekā vasaras IPO laikā.
    Uzņēmums ziņojis, ka tam ir tiesības emitēt līdz 727 270 jaunām akcijām - katru ar nominālvērtību 0,10 eiro un uzcenojumu 5,4 eiro. Tas nozīmē, ka jaunās akcijas plānots pārdot par 5,5 eiro, kas ir par 10,4% augstāka cena nekā tā bija šīs otrdienas vakarpusē.
    Savukārt šīs pirmdienas tirdzniecības sesiju ELMO Rent akcijas cena noslēdza vien pie 4,45 eiro atzīmes. Šo otrdien tā ir sadārdzinājusies gandrīz par 12%.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība