• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Auga Group cieš karstās vasaras ietekmē

    Kęstutis Juščius, Auga Group ģenerāldirektors.Foto: Verslo Zinios

    AB Auga Group un tās meitas uzņēmumu pārdošanas ieņēmumi šā gada 9 mēnešos sastādīja 54,90 miljonus eiro un bija par 12% mazāki, salīdzinot ar to pašu periodu pērn (62,38 milj. eiro).

    Pēc koncerna datiem, bruto peļņa 2021. gada pirmajos trīs ceturkšņos veidoja 1,70 milj. eiro. Bruto peļņa tajā pašā periodā pērn bija 11,88 miljoni eiro. 9 mēnešu periodā koncerna neto zaudējumi sastādīja 10,43 miljonus eiro.
    Grupas EBITDA 2021. gada pirmajos 9 mēnešos sastādīja 5,45 milj. eiro un bija par 66% mazāka, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, kad EBITDA veidoja 15,94 miljonus eiro.
    "Šo 9 mēnešu rezultātu ietekmēja izaicinājumi labības segmentā. Jūnijā un jūlijā, kad vasarāju augšana ir visintensīvākā, Lietuvā fiksēts ekstrēms karstums. Bioloģiskā lauksaimniecība ir īpaši ietekmēta, tāpēc mūsu galvenā darbības segmenta rezultāti ir bijuši slikti,” komentē Auga Group izpilddirektors Kęstutis Juščius.
    Pēc viņa teiktā, “mēs jau sākam izjust klimata pārmaiņu negatīvās sekas, padarot mūsu inovāciju programmas paātrināšanu vēl svarīgāku. Šodien Auga Group diversificē savus ieņēmumus, palielinot galapatēriņa produktu pārdošanas apjomu un pārejot uz AgTech segmentu, tāpēc mainīgajiem lauksaimniecības rezultātiem būs mazāka nozīme ilgtermiņa mērķu sasniegšanā.
    Augkopība
    Saskaņā ar grupas ziņojumu vasarā reģistrētais ekstrēmais karstums devis salīdzinoši zemu ražu, un karstums visvairāk ietekmējis pākšaugus.
    «Lai pārvaldītu risku, Koncerns gada sākumā slēdz līgumus par daļas nākotnes ražas pārdošanu. Tā kā dažu kultūru raža samazinājās par aptuveni 60%, grupa gandrīz visu ražu iztērēja iepriekšējiem līgumiem. Rezultātā daļu no prognozētās ražas koncerns nevarēja realizēt pašreizējās tirgus cenās, kas būtiski pieauga. Taču pašreizējās tirgus cenas ļauj nākotnē cerēt uz labākiem rezultātiem labības segmentā,” teikts Auga Group paziņojumā.
    Iepriekš minētie iemesli izraisīja negatīvu rentabilitāti. 2021. gadā kopējie augkopības segmenta zaudējumi sastādīja 0,50 milj. Eiro. Tajā pašā laikā 2020. periodā fiksēti 10,13 milj. Bruto peļņa.
    Piena lopkopība
    Pārdošana piena segmentā 2021. gadā 9 mēnešu periodā sastādīja 10,16 milj. Eiro. Tas, pēc Auga Group datiem, kopumā atbilst pārdošanas apjomiem tajā pašā periodā pērn, kas bija 9,87 milj. Eiro.
    Bruto peļņa pieauga līdz 0,17 milj. eiro, salīdzinot ar 0,08 milj. eiro bruto peļņa par šo pašu periodu pērn.
    Sēņu audzēšana
    Pārdošana sēņu segmentā 2021. gada pirmajos trīs ceturkšņos samazinājusies par 6%, salīdzinot ar pārdošanas apjomu tajā pašā periodā pērn. 2021. gada pārdošanas ieņēmumi šajā periodā bija 21,46 milj. eiro, salīdzinot ar 22,94 miljoniem eiro pērn.
    Ražošanas izaicinājumu un Covid-19 pandēmijas dēļ ražošanas apjomi trešajā ceturksnī, salīdzinot ar otro ceturksni, samazinājās par 18%. Tas samazināja kopējo rezultātu visā periodā šajā segmentā, liecina Auga Group ziņojums.
    Tirdzniecības sesijas vidū akcijas cena ir nokritusies par 7.6%
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība