• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Tagad LHV var tirgot kripto

    Rains Lõhmuss, LHV padomes priekšsēdētājs un lielākais īpašnieks, nepiedāvā tirgoties ar kripto aktīviem, bet piedāvā iespēju iegādāties kripto tieši ar bankas starpniecībuFoto: Andras Kralla

    Tagad LHV bankas mobilajā aplikācijā ir iespējams iegādāties, pārdot un uzglabāt kripto aktīvus. Pagaidām kripto aktīvus var tirgot Android ierīcēs, Apple lietotājiem joprojām gaidot, kad App Store apstiprinās LHV lietotnes atjauninājumu, norāda bankas pārstāvis.

    Kā norāda LHV Investīciju pakalpojumu vadītājs Martins Metsa, LHV lietojumprogramma ir jāatjaunina, lai veiktu tirdzniecību ar kripto aktīviem. Ja aplikācija nav atjaunināta automātiski, jādodas uz Google Play veikalu un pašam jāatjaunina lietotne, kā iesaka Metsa.
    Ja atjauninājums netiek piedāvāts automātiski, jums jāatver savs profils Google Play veikalā, jāizvēlas "Pārvaldīt lietotnes un ierīces", pēc tam "Pārvaldīt" un visbeidzot "Pieejami atjauninājumi". Kad LHV aplikācija ir atjaunināta, aplikācijā jāizvēlas "Investēšana" un augšējā labajā stūrī jānoklikšķina uz ikonas "+", pēc kuras būs iespējams veikt darījumus vai nu ar akcijām, vai kripto aktīviem.
    Sākotnēji ar LHV Bankas starpniecību iespējams tirgoties ar trim kriptovalūtām un pieciem decentralizētiem finanšu instrumentiem. Tie ir Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Uniswap, Polygon, Chainlink, Aave un Stellar Lumens.
    Gan pirkšanas, gan pārdošanas darījumiem tiek piemērota darījuma maksa 0,5 procentu apmērā, un minimālā pirkuma darījuma summa ir 20 eiro. Banka negrasās iekasēt maksu par aktīvu glabāšanu.
    Nav savietojams ar ieguldījumu kontu sistēmu
    Lai gan LHV caur savu platformu piedāvā tirdzniecību ar kripto aktīviem, šāda tirdzniecība nav savienojama ar investīciju kontu sistēmu, kas nozīmē, ka no privātā investora gūtās peļņas joprojām ir jāmaksā ienākuma nodoklis. Taču, veicot ieguldījumus uzņēmuma ietvaros, joprojām ir iespēja atlikt nodokļu nomaksu par gūtajiem ienākumiem līdz peļņas izmaksai, kas padara izdevīgāk kripto aktīvu tirdzniecību ar uzņēmuma starpniecību.
    Tomēr, pēc LHV domām, privātajiem investoriem ir arī viena nodokļu priekšrocība salīdzinājumā ar citām kripto tirdzniecības platformām - ar viņu aplikācijas starpniecību var iesniegt nodokļu pārskatus Nodokļu un muitas pārvaldē. Ja šobrīd klientam atsevišķi jādeklarē visi ienesīgie pārdošanas darījumi, tad LHV ļauj klienta vārdā konsolidēt visus ienesīgos darījumus un tādējādi vienkāršot ienākumu deklarēšanu Nodokļu un muitas pārvaldei.

    Kas jāpatur prātā, tirgojot kripto aktīvus caur LHV aplikāciju?

    - Kripto aktīvi ir nepastāvīgāki nekā akcijas, kas nozīmē, ka kripto aktīvu vērtība var svārstīties biežāk un lielākā mērā nekā akcijas.

    - Kripto aktīvu tirdzniecība nav savienojama ar ieguldījumu kontu sistēmu, kas nozīmē, ka visi ienesīgie darījumi tiek aplikti ar ienākuma nodokli, veicot ieguldījumus kā privātpersonai. Darījumi jāatspoguļo peļņas vai zaudējumu aprēķinā. Uzņēmumi var atlikt nodokļu saistības līdz peļņas izmaksāšanai.

    - Par visiem darījumiem tiek piemērota maksa 0,5 procentu apmērā un minimālā pirkuma summa ir 20 eiro. Banka neiekasē maksu par aktīvu glabāšanu.

    - LHV aplikācijā kriptogrāfiskos aktīvus var tirgot 24 stundas diennaktī. Darījumi tiek atspoguļoti nekavējoties un visa informācija par cenām ir reāllaikā.

    - Ieguldot caur banku, LHV apkopo visus ienesīgos darījumus, lai būtu ērtāk iesniegt nodokļu deklarāciju.

    Cilvēki, kuri vēlas tirgoties ar kriptovalūtu investīciju kontu sistēmā, tiek aicināti izmantot instrumentus, kas to atļauj, piemēram, fondus, kas seko Bitcoin un Ethereum. Kā jaunā risinājuma priekšrocību LHV pārstāvji norāda iespēju ātrāk darboties tirgū un turēt aktīvus lētākus, jo par jauno pakalpojumu netiek iekasēta pārvaldīšanas maksa.
    Atšķirībā no biržas LHV ir solījis nodrošināt kriptovalūtu tirdzniecību 24/7. Kā norāda LHV, kripto aktīvus pērkot vai pārdodot nepastāv norēķinu cikls, kas nozīmē, ka darījumi faktiski tiek atspoguļoti uzreiz, nevis ar dažu dienu nokavēšanos, kā tas ir biržas akciju gadījumā. Visa informācija par cenām ir pieejama arī reāllaikā.
    Priekšā daudz atjauninājumu
    Lai gan LHV ar jauno pakalpojumu ir nodarbojies jau kādu laiku, iespējas sākotnēji ir ierobežotas. Tādējādi kripto aktīvus var tirgot tikai caur LHV mobilo aplikāciju. Ar internetbankas risinājumu LHV solījis nākt klajā dažu mēnešu laikā.
    Nākotnē LHV plāno paplašināt instrumentu klāstu. Kā iespējamos papildinājumus Banka minējusi Cardano, Solana un Polkadoti. Tāpat internetbankā plānots nodrošināt iespēju veikt darījumus ar kripto aktīviem. Plānots pievienot limita cenu pasūtījumus un nodrošināt iespēju sagatavot nodokļu deklarācijas ienākuma nodokļa deklarāciju iesniegšanai.
    Kripto tirgotāji apstiprina
    Kriptogrāfijas tirgotājam Parol Jalakas, pērkot kripto aktīvus, izmantojot LHV, ir trīs galvenās priekšrocības. "Pirmkārt, darījumu komisijas maksas ir 0,5 procenti, kas, manuprāt, mudina cilvēkus investēt nelielās summās. Otra priekšrocība ir nodokļu atgriešanas atbalsts, kas ir viena no lielākajām lietām. Trešā priekšrocība ir uzticēšanās. Jums vairs nav jāatver kontu jebkur trešajā valstī. Pārskaiti naudu tur, bet tagad vari kripto pirkt caur pašmāju banku," uz priekšrocībām investējot caur banku norādīja Jalaka.
    Investori ir sajūsmā par LHV jauno pakalpojumu, taču brīdina par kripto negatīvajām pusēm
    Kā norāda Asse Sauga, Kriptogrāfijas savienības līdzdibinātājs un Change Invest uzraudzības padomes loceklis, ir apsveicami, ka LHV Pank savā mobilajā aplikācijā atklās kriptovalūtu tirdzniecības funkciju. "Tieši bankas, kuras šodien ir draudzīgākas un sadarbīgākas pret kriptogrāfijas aktīviem un tehnoloģijām, vēlāk būs ieguvējas. Tirgus un lietotāji diktēs pieprasījumu, un ir saprātīgi un lietderīgi uz to reaģēt savlaicīgi," sacīja Sauga. .
    Arī šīs ir gaidāmas un pozitīvas ziņas, uzskata kripto investors Viljars Kāhars, kā arī viņš ir pārliecināts, ka LHV piedāvātā pakalpojuma galvenās priekšrocības ir uzticēšanās un drošība. «Tirgū ir ļoti daudz pakalpojumu sniedzēju, un tie, kas vairāk nodarbojas ar tirdzniecību, noteikti ir izdarījuši mājasdarbu un zina, kuri uzņēmumi ir droši un kur, piemēram, viņu maciņus sedz apdrošināšana vai kuri ir iesaistīti kādā veidā par krāpšanu."
    Viljars Kähari norāda, ka viena no iespējamām bažām ir tāda, ka kriptogrāfiskajiem aktīviem ir daudz lielāka nepastāvība. «Bitcoin, iespējams, ir visievērojamākais, tas ir bijis 20 000–30 000 eiro, šodien vairāk nekā 50 000–60 000 eiro. «Šie lēcieni ir bijuši ļoti lieli, un tie, kuri spekulatīvos nolūkos iegulda vairāk naudas cerībā, ka tirgus celsies, bet tuvākā mēneša laikā reāli kritīsies par 20-30 procentiem un vajadzēs fiksēt zaudējumus, var ciest."
    Kähari atgādina investoriem, ka kripto aktīvi ir ieguldījums tāpat kā jebkurš cits, proti, pastāv riski. Ņemot vērā vērtspapīru lielāku nepastāvību, risks ir vēl lielāks. Asse Sauga arī uzsvēra, ka, tāpat kā jebkuru ieguldījumu, pirms tirdzniecības ar kripto aktīviem ir vērts noskaidrot, kad un kādu kripto aktīvu iegādāties.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība