• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Pirmā Igaunijas banka, kas piedāvā kriptovalūtu tirdzniecību

    No nākamās nedēļas sākuma kripto aktīvus var tirgot arī tieši caur LHV bankuFoto: Andras Kralla

    LHV ir attīstījis iespēju tirgoties ar kripto aktīviem un sniedz ikvienam interesentam iespēju pirkt, pārdot un uzglabāt kripto aktīvus, izmantojot savu mobilo aplikāciju.

    Sākot ar nākamo nedēļu, LHV mobilajā aplikācijā līdzīgi kā vērtspapīriem būs iespējams iegādāties populārākos kripto aktīvus.
    Sākotnēji ar LHV bankas starpniecību var tirgot trīs kriptovalūtas Bitcoin, Ethereum un Litecoin, kā arī piecus decentralizētos finanšu instrumentus Uniswap, Polygon, Chainlink, Aave un Stellar Lumens.
    Atšķirībā no akciju tirgiem LHV ir solījis nodrošināt kriptovalūtu tirdzniecību 24/7. Kā norāda LHV, kripto aktīvus pērkot vai pārdodot nepastāv norēķinu cikls, kas nozīmē, ka darījumi faktiski tiek atspoguļoti uzreiz, nevis ar dažu dienu nokavēšanos, kā tas ir biržas sarakstā iekļauto akciju gadījumā. Visa informācija par cenām ir pieejama arī reāllaikā.
    Gan pirkšanas, gan pārdošanas darījumiem tiek piemērota darījuma maksa 0,5 procentu apmērā, un minimālā pirkuma darījuma summa ir 20 eiro. Banka negrasās iekasēt maksu par aktīvu glabāšanu.
    Neatrisina visas parasta investora bažas
    Viena no galvenajām bažām, kas rodas vidējam privātajam investoram, kas tirgojas ar kripto aktīviem, ir peļņas aplikšana ar nodokļiem. Pērkot akcijas un fondus ar Igaunijas banku starpniecību, Igaunijas rezidentiem ir iespēja atlikt savu ienākuma nodokļa saistības ar ieguldījumu kontu sistēmas starpniecību līdz brīdim, kad investors no konta izņem vairāk naudas, nekā tajā ir ielicis.
    Lai gan LHV ar savas platformas starpniecību piedāvā tirdzniecību ar kripto aktīviem, šāda tirdzniecība nav savienojama ar investīciju kontu sistēmu, kas nozīmē, ka privātajam investoram par visiem darījumiem ar peļņu joprojām būs jāmaksā ienākuma nodoklis. Taču, ieguldot uzņēmuma ietvaros, joprojām ir iespēja atlikt nodokļu nomaksu par gūtajiem ienākumiem līdz peļņas izmaksāšanai.
    Cilvēki, kuri vēlas tirgoties ar kriptovalūtu investīciju kontu sistēmā, tiek aicināti izmantot instrumentus, kas to atļauj, piemēram, fondus, kas seko Bitcoin un Ethereum. Kā jaunā risinājuma priekšrocību LHV pārstāvji norāda iespēju ātrāk darboties tirgū un saglabāt zemākas izmaksas, jo par jauno pakalpojumu netiek iekasēta pārvaldīšanas maksa.
    Pēc LHV pārstāvju domām, investīciju kontu sistēmā varētu tikt pieņemti arī kriptogrāfiskie aktīvi, jo tas ir tāds pats ieguldījumu instruments kā vērtspapīri, taču tas šobrīd ir aiz likumdošanas. Iespējamās izmaiņas šobrīd tiek apspriestas Igaunijas Finanšu ministrijā.
    LHV gan norāda, ka nodokļu lietās ir vismaz viena priekšrocība - nodokļu atskaites ir ērtāk iesniegt Nodokļu un muitas pārvaldē. Ja šobrīd klientam atsevišķi jādeklarē visi ienesīgie pārdošanas darījumi, tad LHV sola visu izdarīt klienta vietā un iesniegt Nodokļu un muitas pārvaldei katra tirgotā instrumenta summāro rezultātu, proti, visus ienesīgos darījumus ar konkrēto instrumentu.
    Jūs varat tirgoties ar populārākajiem aktīviem
    LHV izmanto partneru kriptovalūtu biržu Bitstamp kripto aktīvu tirdzniecībai. Sākotnēji LHV Bankas kripto aktīvu klāstā ir iekļautas trīs kriptovalūtas, proti, Bitcoin, Ethereum un Litecoin, un pieci decentralizēti finanšu instrumenti, proti, Uniswap, Polygon, Chainlink, Aave un Stellar Lumens. Kā norāda LHV, izvēle izdarīta, pamatojoties uz to, ko piedāvā viņu partneru birža Bitstamp un kuri ir investoru iecienītākie aktīvi.
    Nākotnē LHV plāno paplašināt instrumentu klāstu. Kā iespējamos papildinājumus Banka minējusi Cardano, Solana un Polkadot. Tāpat internetbankā plānots nodrošināt iespēju veikt darījumus ar kripto aktīviem. Plānots pievienot limita cenu orderus un nodrošināt iespēju sagatavot nodokļu deklarācijas ienākuma nodokļa deklarāciju iesniegšanai.
    Jauna investīciju iespēja pašā sākumstadijā
    Lai gan LHV ar jauno pakalpojumu ir nodarbojusies jau kādu laiku, iespējas sākotnēji ir ierobežotas. Tādējādi kripto aktīvus var tirgot tikai caur LHV mobilo aplikāciju. Ar internetbankas risinājumu LHV solījis nākt klajā dažu mēnešu laikā.
    Nākamajos mēnešos ir gaidāmi arī citi atjauninājumi. Līdztekus jauniem instrumentiem un darījumu veikšanai internetbankā LHV vēlas piedāvāt iespēju noteikt limita cenas orderiem. Sākotnēji kriptogrāfiskos aktīvus var pirkt un pārdot tikai par tirgus cenām.
    Tāpat plānots pabeigt nodokļu deklarāciju risinājumu līdz nākamā gada ienākumu deklarāciju iesniegšanas sezonai.
    LHV izvirzījis mērķi dažu gadu laikā iegūt ceturto daļu Igaunijas kriptovalūtu tirgus. Skaitliski tas viņiem nozīmē aptuveni 10 000 klientu.
    Pēc bankas pārstāvju domām, ar jauno pakalpojumu svarīgākais ir nevis gūtā peļņa, bet gan iespēja tuvāk iepazīties ar kripto pasaules regulējumu un iespējām un radīt bāzi, uz kuras ir iespējams veidot lielāku biznesu
    Tā kā kripto aktīvi ir sarežģītāks finanšu instruments, LHV solījis nodrošināt interesentiem apmācības. LHV pirmo apmācību prezentēs jau piektdien, kad vebinārā par investīcijām kriptogrāfijas aktīvos stāstīs investors Mārtens Kress, blokķēdes līderi Stens Tamkivi un Edgars Aronovs un Eesti Pank Monetārās politikas un ārējo ekonomisko lietu departamenta vadītājs Pēters Luikmels.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība