• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Tallinas ostas rezultāti vājāki nekā pērn

    Tallinas ostas rezultātus neuzlaboja arī daži kruīza kuģi, kas šogad apmeklēja atjaunoto kruīzu termināli. Foto: Liis TreimannFoto: Liis Treimann

    Tallinas osta (Tallinna Sadam) kopš gada sākuma ir zaudējusi pārdošanas ieņēmumus, EBITDA un peļņu, liecina uzņēmuma 9 mēnešu rezultāti.

    Tallinas ostas grupas, kas nupat publicēja savus finanšu rezultātus, pārdošanas ieņēmumi trešajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, pieauga, lai gan kompānijas koriģētā EBITDA un peļņa samazinājās. Uzņēmuma apgrozījums minētajā periodā palielinājās par 1,6%, salīdzinot ar to pašu periodu 2020. gadā, sasniedzot 32,2 miljonus eiro. Tomēr ar to trešā ceturkšņa labās ziņas Tallinas ostai arī bija beigušās. Grupas koriģētā EBITDA trešajā ceturksnī bija 17 miljoni eiro, kas izrādījās par 14% mazāk nekā pagājušajā gadā. Šajā laikā gūta 10,6 miljonu eiro liela peļņa, kas bija par 22,5% mazāk nekā pērn.
    Tallinas ostas pārdošanas ieņēmumi šogad 9 mēnešos kopā bija 81,5 miljoni eiro, kas nozīmē samazinājumu par 0,7%. Koriģētā EBITDA šajā periodā bija 41 miljonu eiro apmērā jeb par 11% mazāka, bet peļņa – 19,1 miljons eiro, kas izrādījās par 16,3% mazāk nekā gadu iepriekš.
    Tallinas osta savā paziņojumā skaidroja, ka tās finanšu rezultātus visvairāk ietekmējuši valstu noteiktie ierobežojumi cilvēku pārrobežu kustībai saistībā ar COVID-19 pandēmiju. Tas atstājis savu nospiedumu uz pasažieru ostu rezultātiem. Ierobežojumu rezultātā pasažieru skaits sarucis galvenokārt pirmajā ceturksnī, lai gan kritums bija vērojams arī trešajā ceturksnī. Salīdzinot ar 9 mēnešiem pērn, audzis kruīza kuģu apmeklējumu skaits. Šogad šajā periodā ostu apmeklējuši 39 kruīza kuģi, kur pērn neesot bijis neviens šāds apmeklējums. Savukārt kravu apjoms gan 3. ceturksnī, gan pirmajos deviņos mēnešos kopā turpinājis augt. Par to atbildīgas galvenokārt bijušas lejamkravas, ro-ro kravas un beramkravas.
    Ieņēmumi no pasažieriem samazinājās par 39%, bet ieņēmumi no kuģu nodevām - par 1%. Savukārt citās ieņēmumu kategorijās bija vērojama izaugsme, kur lielāka daļa ieņēmumu tika gūta no elektroenerģijas pārdošanas, pārvadāšanas pakalpojumiem un maksas kravām. Ieņēmumi šajās kategorijās pieauga attiecīgi par 35%, 2% un 6%.
    Tallinas ostas valdes priekšsēdētājs Valdo Kalme norāda, ka papildus pandēmijas izraisītajam pasažieru skaita samazinājumam spēcīgu ietekmi atstājis lielāks spiediens uz izmaksu bāzi. Tas tādēļ, ka pieaugusi gan pakalpojumu, gan enerģijas cena, kas tiešā veidā ietekmē visu transporta nozari.
    Izdevumu pieaugumu ietekmēja arī taupības pasākumu īstenošana 2020. gadā, kas attiecīgi radījis zemāku, nekā ierasts, bāzi (izmaksu). Tāpat pagājušogad izaugsme esot bijusi vērojama uz vienreizēju aktīvu, galvenokārt Paljasāres ostas, pārdošanas fona. Kalme piebilda, ka uzņēmums peļņa joprojām ir spēcīga, kas ļauj Tallinas ostai ievērot līdz šim solīto dividenžu politiku.

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība