• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Nvidia tagad pērk pat skeptiķi

    Nvidia dominanci šonedēļ kā uz paplātes izcēla tas, ka šī uzņēmuma kapitalizācija būtībā teleportējās virs trīs triljonu ASV dolāru atzīmes.Foto: Ann Wang, Scanpix

    Kādēļ vispār Nvidia vietā turēt kādas citas akcijas; var vien minēt, kur atdursies uzņēmuma kapitalizācija

    Jau kādu laiku var teikt, ka ASV un, šķiet, vispasaules akciju tirgus pārliecinoši spilgtākais līderis ir Nvidia. Jeb – kur virzās šī čipu pārdevēja akcijas cena, uz to pusi virzās arī visa pārējā akciju parāde.
    Nvidia akcijas cena izšķirīgi virzījusies augstāk, kas tad daļēji noteikti ir noteicis to, ka augstāk ceļo arī kopējais tirgus. Jeb –, Nvidia akcijas cenai sasniedzot jaunas virsotnes, jauni vēsturiskie maksimumi tiek fiksēti arī lielajiem ASV akciju tirgus kopējiem cenu indeksiem.
    Mēneša laikā vien Nvidia akcijas cena līdz šai ceturtdienai bija pieaugusi gandrīz par 40%, kopš gada sākuma – par 148% un 12 mēnešos – par teju 220%. Trīs gados Nvidia akcijas vērtība palēkusies par 600%, bet kopš 2020. gada sākuma tie ir aptuveni 2000%.
    Investori vienā mierā var sākt uzdot jautājumu, vai tiem Nvidia vietā vispār ir jēga turēt citas akcijas.
    Teleportācija virs trīs triljoniem
    Nvidia dominanci šonedēļ kā uz paplātes izcēla tas, ka šī uzņēmuma kapitalizācija būtībā teleportējās virs trīs triljonu ASV dolāru atzīmes. Vēl nesen šī uzņēmuma vērtība atradās zem divu triljonu ASV dolāru līmeņa. Kopš gada sākuma Nvidia kapitalizācijas ziņā sev spējusi pieplusot 1.8 triljonus ASV dolārus. Jā, domājams, mūsdienu pasaulē faktiski ierindas prātam netverams triljons (drīzāk teju divi triljoni ASV dolāri) vairs nav nekas daudz un ir vien nieka nepilna pusgada jautājums.
    Līdz ar šo Nvidia vērtība arī aizsteidzās priekšā Apple kapitalizācijai. Šādos tempos var lēst, ka jau pavisam drīz Nvidia, apsteidzot Microsoft, kļūs par pasaulē pašu vērtīgāko publiski kotēto uzņēmumu.
    Arvien ir aktuāli spriedumi par to brīdi, kad Nvidia akciju izaugsme iebuksēs. Uzņēmumam kļūstot tik gigantiskam, kāda brīdī augt tādos pašos tempos tam var būt grūtāk – Nvidia var atdurties pati pret savu panākumu sienu. Tomēr vismaz pašlaik neizskatās, ka uzņēmuma akciju pircēji sevi nodarbinātu ar kādām šādam domām.
    Nvidia akcija šķietami nav lēta, un tās sagaidāmo 12 mēnešu peļņas P/E rādītājs ir pietuvojies 50 (iepriekšējo 12 mēnešu peļņai šis rādītājs atrodas pie 72). Līdz šim jau ir ierasts tas, ka Nvidia spēj attaisnot un pat krietni pārspēt tirgus dalībnieku gaidas. Piemēram, maijā Nvidia ziņoja, ka tās iepriekšējā ceturkšņa ieņēmumi gada skatījumā palielinājušies par 262%. Pie šādas izaugsmes, šķiet, nevar pārliecinoši teikt, ka pat ļoti augsti Nvidia novērtējumi liecinātu, ka šī akcija ir dārga. Piemēram, aptuveni pirms gada (2023. gada maijā) Nvidia sagaidāmās 12 mēnešu peļņas P/E rādītājs bija pat augstāks – pie 60. Tas nozīmē, ka Nvidia peļņa ir augusi pat straujāk nekā tās gaidas un akcijas cena.
    Piemēram, šo pirmdien Bank of America Nvidia akcijas mērķa cenu paaugstināja līdz 1500 ASV dolāriem. Bankas analītiķi norādīja, ka Nvidia akcijas cenas “prēmija” esot attaisnojama ar ļoti spēcīgu sagaidāmo izaugsmi.
    Salīdzinājumam - kopējā S&P 500 P/E rādītājs (sagaidāmās 12 mēnešu peļņas) atrodas pie 22. Tas arī nav maz. Uzmetot aci pārējām divām trīs triljonu kompānijām, redzams, ka Apple šis rādītājs atrodas pie 27 un Microsoft – pie 31.7.
    Nvidia var uzskatīt par simbolu mākslīgā intelekta tehnoloģiju potenciāla gaidām. Tiek cerēts (un maksāts par to tagad), ka tas, šāda intelekta risinājumus galu galā izmantojot teju visiem un visur, būs pielīdzināms jaunai industriālajai revolūcijai, kas uzlabošot produktivitāti. Attiecīgi tam milzīgā apmērā ir nepieciešami jaudīgi pusvadītāji, ko piedāvā Nvidia.
    Šodien būs Nvidia akcijas splits
    Šāds Nvidia akcijas vērtības kāpums noticis tieši pirms “10 pret 1” šīs akcijas tā saucamā splita (tas paredzēts šodien). Proti, ja kompānijas vienas akcijas cena nomināli ir ļoti augsta, tad uzņēmumu vadība dažkārt mēdz izlemt par tā saucamo akciju splitu. Sākotnēji šāds process varētu šķist mulsinošs, lai gan parasti pēc šāda akciju splita vērtspapīru cena kļūst psiholoģiski daudz pieņemamāka sevišķi mazajiem ieguldītājiem, un vēsturiski akciju cenām pēc šāda notikuma ir tendence pieaugt pat vēl straujāk.
    Šāda akciju sadalīšana palīdz piesaistīt tos investorus, kurus sākusi atbaidīt nomināli augstā akciju cena. Tādējādi pieņēmums ir, ka tas tiek darīts, lai atvieglotu tirdzniecību ar konkrēta uzņēmuma akcijām. Būtībā mats – viena agrākā Nvidia akcija – šajā gadījumā tie saskaldīts vēl 10 sīkākās daļās (un ar 10 tiks sadalīta arī akcijas cena), kam pēc būtības neko nevajadzētu mainīt ne uzņēmumam, ne investoram. Tas nozīmē, ka šajā konkrētajā gadījumā kompānijas akcionārs agrākās vienas šīs kompānijas akcijas vietā automātiski saņems 10 šādus vērtspapīrus.
    Tomēr te vēlreiz var piebilst, ka parasti šāda veida spliti attiecībā ļoti populārām akcijām par tām rada visai ievērojamu papildu interesi. Jau ziņots, ka akciju splits bieži tiek izreklamēts kā visai laba zīme, jo tas it kā esot pierādījums, ka kompānija atrodas uz izaugsmes ceļa un tam visam rezultāts ir tāds, ka akcijas vērtība palielinājusies jau līdz tādiem līmeņiem, ka to atkal pievilcīgāku jāmēģina padarīt lielākai investoru bāzei – tiem pašiem mazajiem investoriem.
    Kopš sava sākotnējā publiskā akciju piedāvājuma 1999. gadā Nvidia ir veikusi piecus citus akciju splitus.
    Apple un Nvidia kaut ko atgādina
    Tas, ka Nvidia vērtības ziņā tagad aiziet garām Apple, ir visai zīmīgi. Tiek uzskatīts, ka Apple mākslīgā intelekta ballītē ir atpalicējs. Tāpat uzņēmumam vairs kā pa sviestu nesokas ar savu iPhone pārdošanu. Protams, tik milzīgajam un ļoti pelnošajam Apple pareģot kādu Nokia likteni, kas nokavēja viedtālruņu tendenci, droši vien būtu pāragri.
    Tiek gan norādīts, ka Apple jau gadiem bija aizrāvies spēlēt, iespējams, pārāk drošu spēli, kas pēc definīcijas ļoti mainīgajā tehnoloģiju pasaulē var būt ļoti riskanti. Savukārt tagad Apple nākas sevi nolikt sev neierastā pozīcijā, kas paredz riskēšanu ar savu skatījumu, kā masās palaist mākslīgā intelekta risinājumus (vai arī - šajā ziņā atdot iniciatīvu citiem).
    Apple akcija šogad pieaugusi vien par 1.7%. Trīs mēnešos gan tā ir palēkusies par 16%.
    Var piebilst vēl to, ka minētie trīs uzņēmumi - Microsoft, Apple un Nvidia – veido jau 20% no kopējās ASV Standard & Poor's 500 indeksa vērtības. T ir izteikta akciju vērtības kopējā “svara” koncentrēšanās vien pamatā viena sektora dažos uzņēmumos.
    Skeptiķus neviens neņem vērā; Un galu galā - Nvidia akcijas tagad pērk pat tie
    Nvidia skeptiķi pagaidām arvien bezcerīgi atstāti putekļos. Tiek norādīts, ka tirgus dalībnieki varētu būt aizsteigušies pa priekšu laikam ar mākslīgā intelekta iespēju ekstrapolēšanu. Piemēram, fantastiski, protams, esot tas, ka Nvidia savus ienākumus izdodas vismaz dubultot. Tomēr jautājums esot par to, cik arvien vēl tas šai kompānijai izdosies.
    Viens risks ir, ka pieprasījums pēc mākslīgā intelekta (un tā varēšana) galu galā nav tik liels, kā visi tagad ir sacerējušies. Nav arī gluži arī tā, ka Nvidia būtu vienīgais spēlētājs šajā čipu tirgū. Asāka konkurence var likt šādiem uzņēmumiem pakarot par cenu, kas mazinātu Nvidia peļņu.
    The Wall Street Journal komentētājs Džeimss Makintošs arī norāda, ka patiesībā Nvidia čipus pamatā fiziski ražo Taiwan Semiconductor Manufacturing, kas sev par šo darbu var vēlēties pieprasīt lielāku peļņas daļu. Tas varētu nozīmēt Nvidia peļņas maržu kritumu. Taivāna turklāt var kļūt par nākamo ģeopolitisko karsto punktu, un citur ražot čipus nepieciešamajā apmērā īsti neesot iespējams.
    Kādā brīdī mākslīgā intelekta piedāvājuma ziņā droši vien izkristalizēsies uzvarētāji. Tas savukārt var nozīmēt, ka visi pa galvu un pa kaklu vairs nemetas attīstīt savu šādu risinājumu. Arī tas var stabilizēt pieprasījumu pēc mākslīga intelekta čipiem.
    “ Superātra lielo valodu modeļu komercializācija ir kļuvusi par bāzes secenāriju investoriem, kuri ir palielinājuši arī citu akciju, kurām vajadzētu gūt labumu, piemēram, elektroenerģijas, kabeļu un datu centru piegādātāju, vērtību. Tas, ka viņi ir gatavi likt likmes uz tik tāliem potenciālajiem mākslīgā intelekta uzplaukuma ieguvējiem, ir vēl viena pazīme, cik ļoti investori ir aprijuši šo ažiotāžu. Es baidos, ka tirgus pārāk maz ņem vērā riskus. Sintētiskais intelekts var būt liela lieta. Tomēr ir maz ticams, ka šis viss ritēs tieši tā, kā cilvēki domā šobrīd,” spriež Dž. Makintošs
    “Šis [Nvidia] ir brīnišķīgs uzņēmums ar fenomenāliem produktiem. Tomēr nevaru nejusties tā, it kā jau nebūtu redzējis šo filmu. Burbuļi turpinās, līdz tie vairs neturpinās. Labākais, ko darīt burbulī, ir ievērot kursu un braukt kopā ar ganāmpulku, ja vien zināt, kad bullis dos signālu. Šeit ir izaicinājums: ir gandrīz neiespējami zināt, kad burbulis būs noskrējis savu gaitu,” saka, piemēram, viens Nvidia lācis - Research Affiliates dibinātājs Robs Ārnots.
    Bloomberg šajā pašā laikā izceļ vairākus investorus-skeptiķus, kas pat, esot nervozi, tāpat turpina pirkt Nvidia akcijas. Tas ir kaut kas no sērijas - aizvērt acis un spiest “pirkt” pogu, jo pie dominējošas alkatības bailes palaist garām tālākus guvumus acīmredzot ir vēl lielākas.
    Bloomberg piebilst, ka no 72 analītiķiem, kas aplūko Nvidia akciju, 65 tai ir noteikuši “Pirkt” reitingu un neviens nav noteicis “Pārdot” reitingu.
    Nvidia akcijai tagad jau tiek piedēvētas, šķiet, visas funkcijas. Piemēram, Bloomberg investoru aptaujas rezultāti liecinājuši, ka Nvidia akcijai un ASV tehnoloģiju uzņēmumu akcijām kā tādām tie piedēvē gandrīz tikpat labu spēju aizsargāt pret inflāciju kā zeltam.
    Savukārt, piemēram, The Wall Street Journal raksta, ka populāra investoru izvēle nu ir uz vienas pašas Nvidia akcijas bāzēti ETF ar reizinātāju. Piemēram, T-Rex 2X Long Nvidia Daily Target ETF mērķē investoriem sagādāt divreiz spilgtākas emocijas nekā ir plika Nvidia akcijas cenas izmaiņa.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība