• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Daudziem ir grūti tam noticēt! Zviedru investora, kura portfelis katru gadu pieaug par 38%, pieredze

    Foto: Andras Kralla

    Daudzi neveiksmju pilni gadi akciju tirgū un radikāla domāšanas maiņa bija pamati, balstoties uz kuriem vienam no zviedru pazīstamākajiem investoriem Arne Talvingam izdevās izveidot stratēģiju, kas viņa portfeli no 2009. līdz 2021. gadam ļāva palielināt daudzas reizes.

    Portfelis audzis par 38% gadā, kas nozīmē, ka dubultojies vidēji ik pēc 2.5 gadiem. Stāsts publicēts igauņu medijā Aripaev, ieskatāmies būtiskākajās atziņās!
    “Daudziem ir grūti tam noticēt, ka tik augsta stabila atdeve, salīdzinot ar vidējo rādītāju, patiešām var būt reāla,” saka pats Talvings, kurš nenoliedz, ka vairākkārt dzirdējis apgalvojumu, ka ir krāpnieks, jo šāda atdeve neesot iespējama.
    "Noteikti ir iespējams palielināt portfeli par vairāk nekā 30% gadā," saka Talvings. "Viss ir atkarīgs no stratēģijas, un vēl svarīgāks faktors ir šīs stratēģijas īstenošanas konsekvence."
    Pēc viņa teiktā, daudziem investoriem ir ļoti laba stratēģija, taču viņiem trūkst disciplīnas, lai to konsekventi ievērotu. Tā nekas netiek sasniegts. Investora datorā ir virkne analīzes failu, kuros redzama viņa pieeja.
    Talvings sāka ieguldīt 1993. gadā un ilgus gadus bija neveiksminieks akciju tirgū. Viņš sapratis, ka kaut ko dara nepareizi, ka kaut ko ir jāmaina, ja ir vēlme patiešām nopelnīt. Investors sāka ļoti rūpīgi lasīt publikācijas medijos, analizēt uzņēmumu datus, lai saprastu, ko viņam vajadzētu darīt citādi. 4 gadus viņš veltīja tieši analīzēm un pētījumiem, šajā periodā būtiski samazinādams investīciju apjomus. Viņš pašizglītošanos uztvēra ļoti nopietni. Tika drukāti faili, veidotas tabulas, pamazām veidojās pašam sava stratēģija.
    “Es analizēju tirgus tendences. Es pētīju, kā tās izmantot stratēģijā un sapratu, ka kopējās tirgus tendences kopā ar uzņēmumu pamatrādītājiem var garantēt panākumus tirgos. Līdz 2009. gadam es biju izstrādājis savu stratēģiju un sāku rīkoties. Man par prieku portfelis sāka augt ļoti ātri,” stāsta zviedru investors.
    Interesanti, ka šobrīd, kad viņš jau teju 15 gadus iegulda saskaņā ar paša izstrādāto stratēģiju, viņš no dividendēm nopelna vairāk nekā no akciju tirdzniecības, lai gan ieguldījuma brīdī dividenžu tēmai vispār nepievērš uzmanību. Tas esot kā labs papildu ieguvums.
    Talvings saka, ka viņš ir kā stingrs futbola komandas vadītājs, kurš savā “komandā” ņemt tikai vislabākos un met ārā visus vājos “spēlētājus”. Viņš strikti turas pie paša izstrādātajiem principiem.
    "Es sev uzrakstīju noteikumu grāmatu, kas man jādara un ko nedrīkst darīt. Pirmais noteikums ir, ka es pērku tikai Zviedrijas akcijas. Lai gan man jāatzīst, ka citās biržās ir ļoti labas akcijas, piemēram, Apple vai Nvidia ASV, Novo Nordisk Dānijā. Bet es nevaru pārkāpt savus noteikumus."
    10 svarīgākie Talvingo noteikumi
    1.Pirkt un pārdot tikai Zviedrijas biržas akcijas
    2.Akcijām jāuzrāda pozitīvas tendences ilgtermiņā
    3.Neieguldīt nekur citur, tikai akcijās
    4.Paļauties uz savām zināšanām, neklausīties citos
    5.Viena uzņēmuma akcijās ieguldīt ne vairāk kā 6% no kapitāla
    6.Buļļu tirgū palielināt ieguldījumus akcijās
    7.Neiziet no tirgus lāču tirgus laikā
    8.Nekad nepirkt akcijas, kurām ir lejupslīdes tendences
    9.Nekad nespekulēt ar lētām akcijām, tās vienkārši jāpārdod
    10.Svarīgākais rādītājs, kam jāpievērš uzmanība pirms lēmuma pieņemšanas: 200 dienu mainīgais vidējais rādītājs
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība