• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    FOTO un galvenās atziņas no Investoru Festivāla 2023

    2. jūnijā tika aizvadīts otrais Investoru Kluba organizētais Investoru Festivāls, kas vienuviet pulcēja vairāk nekā 200 dalībniekus – investorus, investīciju jomas profesionāļus un investīciju entuziastus. Aizvadījām pilnas dienas programmu, kurā dzirdējām gan pieredzes stāstus, gan investīciju psiholoģijas pārdomas, gan makro ieskatus, gan diskusiju par Investoru Andri, uzņēmumu prezentācijas, padomus platformu izvēlē utt.

    IEDVESMA
    Pirmo festivāla daļu ar nosaukumu IEDVESMA sāka Andris Lāriņš no SEB bankas. Savā prezentācijā viņš iezīmēja galvenos faktorus un izjūtas, emocionāli pieņemot investīciju lēmumus. Turpinājumā prezentācijas sniedza divas dāmas – Investoru Kluba redaktore Sintija Lukša un #ceļāuzfinansiāloneatkarību autore un mentore Alina Zela.
    Viņu abu pieejas būtiski atšķiras. Sintija galvenokārt izvēlas ieguldīt atsevišķās akcijās un nebaidās spekulēt, savukārt Alina labāk izvēlas pasīvās investīcijas, jo dzīve ir piepildīta ar ļoti daudz ko citu.
    Neviens Investoru Kluba pasākums nevar iztikt bez atziņām un ieteikumiem no Investora Andra vecākā brāļa no Igaunijas – Investora Tomasa. Šoreiz par viņa pieeju vairāk pastāstīja Anu Lill, Investor žurnāla (Igaunija) galvenā redaktore, kura ir viena no Investora Tomasa rakstu autorēm. No Investora Tomasa var mācīties, kā nevajag pirms termiņa pārdot uzvarētājus jeb uzņēmumus ar labākajiem rezultātiem. No otras puses – ir jābūt gataviem “izslēgt” zaudētājus pēc iespējas ātrāk, negaidot, lai tie nokrītas līdz ļoti zemiem līmeņiem.
    Festivāla programmu turpināja Voldemārs Strupka no Signet bankas, plašāk iedziļinoties inflācijas tēmā. Ir vairāk nekā skaidrs, ka inflācija vēl nav prom. To redzam ikdienā, tas redzams arī globālajos tirgos. Faktori, kas veicina inflācijas augstākos līmeņus, joprojām ir spēkā pat tad, ja pašreizējie pieauguma tempi palēninās. Izskatās, ka tas tik ātri nebeigsies.
    Diskusijā par Investora Andra sasniegto un plānoto piedalījās trīs Investora Andra komitejas locekļi – Investoru Kluba izpilddirektors Kaspars Peisenieks, redaktors Jānis Šķupelis un Andrus Vahers, Investoru Kluba projekta vadītājs. Katram no šiem kungiem ir savs viedoklis, skatījums, taču, lai nonāktu pie lēmumiem, ir jānonāk pie kāda kompromisa. Kopumā viņi uzskata, ka nekādas lielas kļūdas nav pieļautas. Iespējams, ja darbība būtu uzsākta agrāk, kaut kas būtu darīts citādi, kādā brīdī lēmums tiktu pieņemts ātrāk, kādā – lēnāk, taču ir skaidrs, ka Andris ir ilgtermiņa investors, kurš nelēkā šurpu turpu.
    IESPĒJAS
    Festivāla otro daļu atklāja INDEXO valdes loceklis Valdis Siksnis, kurš vēlreiz pastāstīja, kā uzņēmumam šobrīd klājas. Redzams, ka rezultāti ir labi, tādējādi pamatojot, ka lēmums veidot savu banku ir loģisks. Galvenais secinājums: izveidojot banku, ietekme uz Latvijas kopējo finanšu sistēmu varētu būt nozīmīga, ņemot vērā uzņēmuma iepriekšējo lomu pensiju pārvaldīšanas jomas transformēšanā Latvijā.
    Vēl viena joma, uz kuru investori raugās ar cerībām, ir zaļā enerģija. Festivālā tā tika skatīta no Ignitis grupas perspektīvas. Skaidrs, ka zaļā enerģija nav vienīgais šī uzņēmuma darbības lauks, paralēli notiek arī, piemēram, elektroenerģijas pārdošana gala patērētājiem. Jonas Rimavičius, Ignitis Group finanšu direktors un valdes loceklis, prezentācijā plašāk iepazīstināja ar uzņēmuma plāniem un pašreizējo sniegumu. Pamata secinājums: uzņēmums piedāvā pievilcīgu dividenžu ienesīgumu un skaidru ceļu, kā tiek audzēta peļņa.
    Vēl divas prezentācijas otrajā daļā bija par konkrētām obligāciju iespējām. Māris Kreics, Eleving Group finanšu direktors, padalījās ar uzņēmuma izaugsmes stāstu un pašreizējo obligāciju piedāvājumu. Skatoties tikai uz trim obligācijām, ko uzņēmums piedāvā izvēlēties, tur ir pieejami dažādi riska līmeņi un termiņi. Savukārt otrs obligāciju stāsts šobrīd ir īpaši aktuāls – plašāk par to pastāstīja Baiba Onkele, Storent Holdings jeb tehnikas nomas uzņēmuma finanšu direktore.
    Ar savām TOP investīcijām Baltijā padalījās Kaspars Peisenieks, Investoru Kluba izpilddirektors. Savā prezentācijā viņš vairākkārt pieminēja, ka nāk ziema, ar to domājot gaidāmos iespējamos tirgus kritumus. Ņemot vērā visus apstākļus, Kaspars nosauca trīs, viņaprāt, samērā drošus ieguldījumus Baltijā – Virši, DelfinGroup un Ignitis.
    Par pašreizējām tendencēm Baltijas obligāciju tirgū vairāk izteicās Jānis Dubrovskis no Redgate Capital. Viņš norādīja uz globālām izmaiņām – pieaugošām procentu likmēm un procentu maksājumiem, uzņēmumu reakcijām uz to. Vieni izvēlas šajos laikos emitēt obligācijas mazākos apmēros, citi veic darbības, lai mazinātu kredītsaistības. Skaidrs, ka likmes ir augstākas, un tas dod lielākas iespējas investoriem nopelnīt.
    VARIANTI
    Festivāla trešajā daļā dzirdējām par dažādiem investīciju variantiem. Bija divas prezentācijas par ieguldījumu platformām. Juris Grišins no Capitalia pastāstīja, kādi ir divi galvenie platformu tipi, iezīmēja to plusus un mīnusus, salīdzināja ar vēsturiskajiem datiem. Viņš secināja, ka, kārtīgi izvērtējot un izvēloties sev atbilstošu platformu, var labi diversificēt ieguldījumu portfeli.
    Savukārt Henrijs Jansons no Debitum ieteica, kā izvēlēties piemērotāko P2P platformu, lai pēc tam neviltos savā izvēlē. Viņš īpaši rosina vērtēt vēsturisko sniegumu, reputāciju un darbiniekus.
    Interesanta un noderīga bija prezentācija, ko sniedza Ģirts Dubkēvičs, Latvijas Bankas Kapitāla tirgus uzraudzības pārvaldes vecākais uzraudzības eksperts. Viņš pastāstīja, ko nevajadzētu darīt investoriem, lai nenonāktu zem regulatora lupas. Galvenais secinājums ir, ka regulators visu informāciju redz un seko tai līdzi, sākotnēji brīdina, ja pamana kaut ko neatbilstošu. Nevajadzētu aizrauties ar manipulācijām – jā, vajag pelnīt, bet ne manipulēt.
    Par ieguldījumiem nekustamajā īpašumā vairāk pastāstīja Auseklis Sarkans, Starlex.Investments partneris. Ja raugāmies uz dzīvojamo fondu, Auseklis pauda prognozi, ka jaunbūvēm pārdošanas cenas tuvākajā laikā varētu pieaugt, arī ienesīgums, savukārt sērijveida dzīvokļu pārdošanas cenās, visticamāk, būs vērojams kritums. Īres cenas paliks aptuveni esošajā līmenī. Darījumu skaits kritīsies, pateicoties augstajām procentu likmēm.
    Festivālu noslēdza Ģirts Rūda no Eversheds Sutherland Bitāns. Viņš skaidroja, kāpēc ir svarīgi domāt un runāt par ESG, pastāstīja vairākus piemērus, kad neatbilstoša ESG prakse uzņēmumus ir novedusi pie lieliem naudas sodiem. Joprojām šajā jomā nav vienotas sistēmas, taču viss ir izstrādes procesā.
    Iespēja nākotnei!
    Pasākums kopumā tika aizvadīts ļoti pozitīvā noskaņā, investoriem apmainoties ar idejām, apspriežoties ar sev līdzīgajiem, aizvadot interesantas jautājumu un atbilžu sesijas. Ja tomēr nebiji šajā pasākumā, nekas nav zaudēts.
    Šī gada 4.novembrī rīkojam otro Investoru Kluba konferenci un šobrīd, vēl līdz 10. jūnijam, piedāvājam ekskluzīvu iespēju iegādāties biļeti uz šo pasākumu par neticami zemu cenu – 69 eiro. Biļetes nopērkamas ŠEIT.
    No sirds pateicamies Infestoru Festivāla atbalstītājiem: INDEXO, Ignitis Group, Redgate Capital, Lightyear, Eleving Group, Debitum.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība