• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    AirBaltic: IPO varētu notikt ne ātrāk kā 2024. gadā; piesaistīs IPO konsultantu

    Foto: Zane Bitere, LETA

    Lidsabiedrība airBaltic par akciju kotēšanu biržā runā jau kādu laiku. Iepriekš bija izskanējusi informācija, ka tas varētu notikt jau 2022. gadā, taču situācija pasaulē ir būtiski mainījusies, līdz ar to arī termiņi šobrīd ir nedaudz citi. Plašāk par to, kad mēs varētu dzirdēt par airBaltic IPO un citiem jaunumiem šajā sakarā, vaicājām uzņēmuma vecākajai viceprezidentei korportatīvās komunikācijas jautājumos Alisei Betherei.

    Kad varētu tikt sākta airBaltic akciju kotēšana biržā?
    Pašlaik paredzam, ka uzņēmuma sākotnējais akciju piedāvājums (IPO) varētu sekot agrākais 2024. gadā. Protams, tas ir arī atkarīgs no izstrādātā biznesa plāna attīstības un globālās situācijas.
    Sākotnēji bija prognozes, ka tas varētu notikt jau 2022. gadā, kāpēc tomēr ir aizkavēšanās?
    Aviācijas nozari būtiski ietekmēja Covid-19 pandēmija, un pašlaik nozares atlabšanu paildzinājusi arī ģeopolitiskā situācija reģionā. AirBaltic cer ievērojami uzlabot tā finansiālo situāciju, lai varētu veikt IPO.
    Vai un kā šobrīd jau notiek gatavošanās tam?
    2019. gadā airBaltic veica lielāko korporatīvo obligāciju emisiju Baltijas valstu vēsture. Līdz ar emisiju uzņēmums pielāgojās biržas prasībām, būtiski uzlabojot tās korporatīvo pārvaldību un finanšu pārskatu pieejamību. Tuvākajā nākotnē airBaltic plāno piesaistīt IPO konsultantu uzņēmumu.
    Kā šobrīd klājas uzņēmumam, vai pamazām atgūstaties no grūtībām? Kādi finanšu lēmumi šobrīd tiek pieņemti, lai uzņēmums nostātos uz kājām?
    AirBaltic akcionāri nupat kā palielinājuši uzņēmuma pamatkapitālu, kas ļaus lidsabiedrībai turpināt tās atgūšanos no lielākās krīzes aviācijas vēsturē. Pašlaik pārvadāto pasažieru apjomi būtiski kāpj, un tuvākie vasaras mēneši uzņēmumam būs pelnoši.
    Kāpēc kopumā nolemts startēt biržā?
    AirBaltic ir ambiciozs uzņēmums, kas vēlas pēc iespējas ātrāk atgriezties pie izaugsmes un nostiprināt savas pozīcijas Baltijas un Eiropas tirgū. Uzņēmums ir pasūtījis 50 Airbus A220-300 lidmašīnas, ar tiesībām pasūtīt vēl 30 šī paša tipa lidmašīnas. Jau 2026. gadā airBaltic plāno apkalpot 10 milj. pasažieru, taču, lai to sasniegtu, uzņēmumam nepieciešams piesaistīt papildu investīcijas.
    Cik grūti vai viegli tas ir - gatavoties startam biržā?
    Gatavošanās tam, lai uzsāktu airBaltic izmēra uzņēmuma kotāciju divās biržās, nenoliedzami būs laikietilpīga un nesīs arī dažādus izaicinājumus. Ne velti uzņēmums piesaistīs konsultantus, kas tostarp ir ar plašu starptautisko pieredzi.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība