• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Jāņu laika aktualitātes un tendences biržās

    Foto: Ieva Leiniša/LETA

    Pat akciju tirgiem reizēm ir nepieciešama “atpūta” – Latvijas vērtspapīru tirgū 23. un 24. jūnijs ir brīvdienas. Aktivitāte svētku laikā biržās allaž samazinās, tas ir tikai likumsakarīgi. Sadarbībā ar Nasdaq esam apkopojuši būtiskus un vienkārši interesantus faktus par svētku laika aktualitātēm nozarē.

    Brīvdienu ietekme uz aktivitātēm biržā
    Interesanti, vai svētkos biržas ir slēgtas visās Baltijas valstīs? Rīgas un Tallinas tirgū Jāņiem ir atvēlētas divas tirdzniecības brīvdienas, taču Viļņā ir tikai viena - 24. jūnijs.
    Vaicājām arī Nasdaq ekspertiem, kā kopumā mainās aktivitāte siltajā vasaras laikā, vai investori vairāk bauda vasaru un mazāk enerģijas atvēl ieguldījumiem?
    “Baltijas indeksam, kas atspoguļo kopējo Baltijas akciju tirgus dinamiku, vasaras periodā ir mazākas īstermiņa svārstības, un tas ir salīdzinoši stabils. Pēdējās četrās no piecām vasarām Baltijas tirgus akciju indekss ir rādījis pozitīvus rezultātus. (Indeksa izmaiņa no 1. jūnija līdz 31. augustam ir bijusi pozitīva.) Pagājušā gada vasarā novērots indeksa pieaugums par 20%. Jāuzsver gan, ka 2021. gads bija krasi ietekmēts pandēmijas dēļ, un vēsturiskie rezultāti negarantē turpmāko sniegumu.”
    Zināms, ka ikvieni svētki un arī atvaļinājumu laiks nozīmē papildu tēriņus, ko potenciāli varētu iegūt, pārdodot akcijas. Vai Latvijā ir vērojama šāda tendence?
    “Par spīti tam, ka atvaļinājumu laikā cilvēkiem bieži vien nepieciešami papildus līdzekļi, indeksa stabilitāte norāda, ka investori nepārdod akcijas, lai finansētu savus vasaras izdevumus. Šis noteikti ir pozitīvs rādītājs, kas liecina par to, ka investori Baltijas tirgū ir izvelējušies sekot ilgtermiņa stratēģijām.”
    Pētot kopējo tirgus apgrozījumu dažādos gada mēnešos, tirgus aktivitāte uz vasaras laiku nedaudz samazinās. Tomēr šī atšķirība ir salīdzinoši neliela, un kopējie tirgus apgrozījuma skaitļi liecina, ka investori arī vasaras mēnešos par kapitāla tirgu neaizmirst.
    Tikmēr pasaulē viss notiek
    Investoru kluba izpilddirektors Kaspars Peisenieks arī piekrīt, ka ap Līgo brīvdienām aktivitāte samazinās, taču atgādina, ka tā tas nenotiek globālajos tirgos: “Ja nodarbojamies ar aktīvu tirdzniecību finanšu tirgos, tad Jāņus var arī nesanākt pilnvērtīgi nosvinēt, jo citur pasaulē finanšu tirgi šajā laikā neatpūšas.”
    Ilgtermiņa investoram būtībā neko nemaina divas dienas prom no datora, jo cenu svārstības īstermiņā maz ietekmē ilgtermiņa rezultātu. Savukārt īstermiņa treideriem situācija ir pavisam citādāka.
    Peisenieks arī dalās ar kādu īpaši spilgti prātā iespiedušos gadījumu, kas piedzīvots tieši Jāņu dienā: “Spilgti atmiņā ir iespiedies Brexit, par kura rezultātiem uzzinājām 24. jūnijā. Toreiz, kad vēl strādāju BluOr bankā par portfeļu pārvaldnieku, tieši tajā dienā manos pienākumos ietilpa būt darbā.”
    “Jāsaka, ka jau naktī, ieraugot balsojuma rezultātus, svārstības bija jau sākušās un par miegu vairs nevarēja būt ne runa. 24. jūnija ļoti agrā rītā biju jau darbā pie Bloomberg termināļa, lai vairāk un tuvāk izprastu notikušo un domātu par nākotnes scenārijiem.”
    Protams, ne katros Jāņos ir Brexit balsojums, taču, ja mums ir atvērtas nopietnas pozīcijas globālajos finanšu tirgos, tad par ļoti pamatīgu līgošanu būtu jāaizmirst.
    Sveiciens svētkos!
    Investoru kluba komanda novēl jums priecīgus Līgo svētkus un finansiāli auglīgu vasaras otro pusi!
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība