• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Sintijas ceļojums investīciju pasaulē: #15 – Virši zied

    Foto: Privātais arhīvs

    Esmu kliedējusi savu apjukumu, veikusi padziļinātu analīzi, aprunājusies pati ar sevi un nonākusi pie secinājuma, ka sniegšu artavu Latvijas uzņēmējdarbības attīstībā. Iegādāšos degvielas uzpildes staciju tīkla Virši-A akcijas.

    Jāsāk ar to, ka šobrīd uzņēmuma akcijas, manuprāt, tirgojas zem savas patiesās vērtības, jo Virši, acīmredzami, uzrāda spēcīgu izaugsmi. Sākot ar 2017. gadu, uzņēmuma rentabilitāte ir būtiski augusi, 2021. gadā pārsitot vairākus rekordus.
    Pērn uzņēmums ievērojami kāpināja peļņu un apgrozījumu. Uzņēmuma konsolidētā peļņa 2021. gadā pārsniedza iepriekš sagaidītās prognozes un sasniedza 6.6 milj. eiro, kas bija 58% pieaugums salīdzinājumā ar 2020. gadu. Savukārt apgrozījums 2021. gadā bija 221 milj. eiro, uzrādot 29% pieaugumu, salīdzinot ar 2020. gadu. EBITDA rādītājs uzrādīja būtisku kāpumu, sasniedzot 9.7 milj. eiro, pieaugot par 58% salīdzinājumā ar 2020. gadu. Arī šī gada pirmā ceturkšņa rezultāti bija spoži. Trīs mēnešos Virši apgrozīja 65.6 milj. eiro, kas ir par 51.8% vairāk nekā pērn šajā periodā.
    2021. gadā uzņēmums atvēra piecas jaunas stacijas. Un, kas ir visai būtisks faktors, pamatā Virši būvē paši savas stacijas, izvēloties sev vēlamu lokāciju un atbilstoši saviem kritērijiem. Domājot par izmaksu ietaupījumu nākotnē, uzņēmums investējis aptuveni 1 milj. eiro, lai iegādātos elektrību vairākiem gadiem uz priekšu, ņemot vērā elektrības cenu nemitīgo sadārdzinājumu.
    Maijā Virši parakstīja līgumu ar Skulte LNG Terminal par 20% akciju iegādi, kā arī paziņoja par plāniem kopīgi attīstīt sašķidrinātās dabasgāzes termināli pie Skultes ostas. Tas liek domāt, ka uzņēmums palielinās enerģētisko neatkarību Baltijas reģionā. Šajā kontekstā jāuzteic arī operatīvā sadarbības pārtraukšana ar Krieviju un Baltkrieviju, meklējot jaunas iespējas degvielas iegūšanai.
    Investoru interesi par Viršiem spilgti parādīja aizvadītā gada novembrī notikušais IPO, kura ietvaros uzņēmums piesaistīja 7.8 milj. eiro. Kopumā 9 979 investori pieteicās 1 735 489 jaunām Viršu akcijām. Latvijā līdz šim nevienam citam uzņēmumam tik lielu investoru skaitu nebija izdevies piesaistīt. Ņemot vērā šo pastiprināto interesi būt daļai no uzņēmuma, Virši izveidoja Lojalitātes programmu. Lai pievienotos programmai, investoram jāiegādājas 100 Viršu akcijas. Kāds ir ieguvums? 7 centu atlaide degvielai jebkurā brīdī un jebkuram daudzumam, 30% atlaide ēdieniem, kafijai un citām precēm, kā arī iespēja pirmajam uzzināt aktualitātes un izmēģināt jaunumus.
    Un, protams, man, kā Latvijas patriotei, ir lepnums, ka būšu daļa no ilgtspējīga Latvijas uzņēmuma, kura stāsts aizsācies jau 1995. gadā. Gribētos cerēt, ka ikvienam no mums, latviešiem, piemīt uzņēmumam līdzīgas vērtības – patriotisms, izaugsme, pārliecība.
    Kā redziet, ir ļoti daudz faktori, kas man nostrādāja par labu Viršiem. Šorīt nopirku 20 Viršu akcijas. Vienas akcijas cena bija 4.415 eiro, kopš gada sākuma tā nokritusies par 6.86%. Sākotnēji vēlējos iegādāties 100 akcijas, lai varētu izmantot Lojalitātes programmas priekšrocības, bet saprotu, ka jāinvestē nauda, kas ir, tā teikt, lieka. Man šobrīd 450 eiro tomēr nedaudz “iesitīs” pa kabatu, tāpēc sākšu ar mazāku akciju skaitu un pēc brīža iegādāšos vēl klāt.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība