• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Alina Zela: Pirms četriem gadiem zaudējām ienākumus, tāpēc bija jāmaina attieksme pret naudu

    Alina Zela, personīgo finanšu mentore, kustības un apmācību #ceļāuzfinansiāloneatkarību autore, investore, ikdienā veido saturu par finansēm Instagram un ir kustības un apmācību #ceļāuzfinansiāloneatkarību autore.. Viņas vārds ir zināms daudziem, kas interesējas par finansēm un investīcijām, taču ne visi zina, ka savus pirmos soļus investīciju pasaulē Alina spērusi pēc tam, kad bija zaudējusi ienākumus. Un tas notika vien pirms 4 gadiem. Par to, kas sasniegts šo 4 gadu laikā, par ieguldīšanas principiem un iemesliem lasīt Investoru Klubu, sarunājāmies ar pašu Alinu.

    Kad tu sāki investēt, kas bija pirmie impulsi to darīt?
    Impulss atnāca, zaudējot iespēju dzīvot un tērēt naudu kā agrāk.. Mans stāsts nav tipisks. Mūsu ģimene Covid-19 sākumā zaudēja 60% no regulārajiem ienākumiem, manam vīram paliekot bez darba. Tas notika vienas dienas laikā.
    Kad notiek kaut kas tāds, kas pamatīgi sašūpo ikdienu, sāc aizdomāties, kā līdz tam nonāci. Es vienmēr biju meklējusi, kā labi nopelnīt, arī vīram visu laiku bija labs darbs un atalgojums, taču mēs tērējām tikai tagadnei, uz tērēšanu raudzījāmies tikai no tagadnes prizmas. Līdz vienā dienā, zaudējot ienākumus, sapratām, ka vairs neko nevaram atļauties. Mūsu ienākumi bija finansiālās labklājības kāršu pils, kas pie nelielas vēja pūsmas sabrūk. Un bija skaidrs, ka ir jādomā, kā šo “pili” celt no ķieģeļiem un akmeņiem, lai nākotnē tā vairs nenotiktu.
    Kas notika tālāk? Pārmaiņas nenotiek vienā dienā.
    Meklēju informāciju par finanšu pārvaldīšanu, daudz mācījos, lasīju pētījumus, līdz secināju, ka par savu naudu ir jādomā ilgtermiņā. Meklējot risinājumus, kā to īstenot, sapratu, ka jāraugās finanšu tirgu virzienā. Uzzinātais pamazām mainīja manu attieksmi par līdzekļu pārvaldīšanu. Sāku domāt, kā mana tagadnes nauda var man palīdzēt nākotnē, lai vēlreiz nenonāktu tādā situācijā. Tā nonācu līdz pirmā ETF iegādei.
    Droši vien no daudz kā nācās atteikties.
    Jā, piecu mēnešu laikā mēs pilnībā pārskatījām budžetu, atteicāmies no daudzām lietām, kas ietekmēja mūsu ikdienu. Bērns pārtrauca iet privātajā bērnudārzā, jo mēs vairs nevarējām atļauties par to maksāt, atcēlām visu atpūtu, kam vajadzēja izmaksas, sākām gatavot ēdienu tikai mājās, kas man palīdzēja atklāt daudz jaunu recepšu. Mums bija pilnībā jāpārskata finanšu uzvedību. Pēc pieciem mēnešiem secinājām, ka nemaz tik daudz mums tagadnei nevajag. Kad vīrs pēc kāda laika atguva darbu, ienākumi palielinājās, bija skaidrs, ka mēs labi jūtamies arī tad, ja ikdienā tērējam mazāk. Tā naudu sākām izmantot, lai veidotu nākotnes kapitālu ieguldīt.
    Kādas tagad ir jūsu attiecības ar naudu?
    Tagad mēs esam miera ostā. Četru gadu laikā ir izveidojusies sapratne par ekonomikā notiekošo, ir iekrātas zināšanas par finanšu tirgu un investīcijām, tas viss dod iekšējo mieru, jo saprotam, kas apkārt notiek, pieņemam pārdomātus finanšu lēmumus.
    Cik saprotu, lēmumus pieņemat kopā ar vīru. Cik viegli vai grūti ir vienoties par tiem?
    Jebkuras emocijas finanšu tirgū tikai traucē. Tieši tāpēc mēs jau sākotnēji vienojāmies par stratēģiju un pamata principiem, kad pērkam un pārdodam. Veidojot stratēģiju, ņēmām vērā iespējas regulāri investēt, laika plānošanu, riska toleranci un citus faktorus. Sākumā domājām, ka pirksim tikai ETF, bet ar laiku riska apetīte palielinājās un sākām pirkt arī individuālās akcijas.
    Viens no punktiem, kas ir mūsu stratēģijā, - mēs pārdodam 50% no pozīcijas, ja ir 30% ienesīgums. Fiksējam peļņu. Jā, ir gadījies, ka pēc tam instruments turpina kāpt un ir 35-40-45% peļņa, tad var sakāpt emocijas, kas traucē pieņemt lēmumus nākotnē, bet tās ir lamatas, no kurām jāizvairās. Mēs fiksējam 30% peļņu, nedomājot par to, kas var notikt tālāk. Tas vienkārši atbilst mūsu stratēģijai.
    Vai jums ir kāds tabu, kāds instruments, kurā nekad neieguldītu?
    Nav. Kapitāls plūst, tas meklē izdevīgāko vietu, tāpēc katrā brīdī ir jāizvērtē, kur labāk ieguldīt. Esmu gana atvērta dažādām iespējām, neuzskatu, ka kaut kas ir labāks vai sliktāks, bet katrā brīdī ir jāskatās priekšrocības, ņemot vērā situāciju ekonomikā.
    Ja skatāmies pa sektoriem, es visdrīzāk peļņas gūšanas dēļ neizskatīšu sektorus, kas saistīti ar tabakas izstrādājumiem vai vides piesārņojumu. Tas nesaskan ar manām ģimenes vērtībām. Es ticu, ka peļņu var gūt, arī neatbalstot šādas jomas.
    Un par kuru instrumentu tu visvairāk fano?
    Es fanoju par ETF. Ar to es sāku, tas ir pamata virziens, kurā jūtos “kā zivs ūdenī” un no kā sastāv gan bērnu, gan mūsu vecumdienu portfeļu kodoli kodolu. Manuprāt, cilvēkiem, kuriem ir darbs, ģimene, hobiji, kuri nevēlas regulāri sekot līdzi biržā notiekošajam, bet vēlas būvēt savu kapitālu, tas ir risinājums, ko izvērtēt.
    Reizēm dzīvē rodas nepieciešamība “savilkt jostas”. Vai un kā var “savilkt jostas” portfelim?
    Šo jautājumu var interpretēt dažādi. Es teikšu, ka es jau nupat “savilku jostas” mūsu portfelim, jo sapratu, ka sektori, kuros mēs ieguldām, ir pārkarsuši. Pirms gadu mijas fiksējām peļņu un “aiztaisījām ciet” 70% portfeļa. Tas ir daudz. Šobrīd man ir ieguldīti tikai 30%. Tagad esmu atvērta jaunu sektoru meklēšanai, jauniem reģioniem un idejām. Es neesmu investore, kura 100% īsteno buy&hold (pirkt un turēt) stratēģiju. Es sekoju līdzi notikumiem un pieņemu lēmumus.
    No dažām sievietēm dzirdēts, ka viņas iegulda, vien balstoties uz intuīciju. Vai ar to ir pietiekami?
    Ir labi, ja kādam ir tāda intuīcija, lai uz to varētu paļauties. Bet es vairāk piekrītu kaut kur lasītam viedoklim, ka intuīcija nepastāv. Tas, ko mēs saucam par intuīciju, ir patiesībā pieredze, zināšanas un prasmes novērot un izvērtēt apkārt notiekošo. Citiem vārdiem -intuīcija ir mūsu prāta spriedumi, prasme ātri analizēt un saskatīt likumsakarības.
    Un kur iegūt zināšanas par investīcijām?
    Avotu ir daudz, viens no tiem ir Investoru Klubs. Tas ir portāls, kurā var atrast informāciju par investīcijām latviešu valodā. Šis ir pirmais avots, ar ko iesaku sākt, citādi informācijas gūzmā var apmaldīties.
    Mācoties kaut ko jaunu, labāk to mācīties dzimtajā valodā, lai terminu nezināšana svešvalodā nekļūtu par barjeru jaunām zināšanām. Mūsu prāts vienmēr meklē vienkāršākos veidus, kā kaut ko iemācīties. Investoru Klubā informācija ir strukturēta, katrs tur var atrast svarīgāko atbilstoši savam līmenim un interesēm. Ar meklētāja palīdzību var atrast skaidrojumus par dažādiem jautājumiem. Kad tas ir apgūts, var informācijas avotu klāstu paplašināt arī ar citiem. Man regulāri nāk jauns saturs no Investoru Kluba, kad tēma man ir saistoša, vienmēr izlasu.
    Vēlies saņemt citu noderīgu saturu par investīcijām? Reģistrējies gada abonementam un saņem 30% atlaidi ar kodu “ZELA”. Nenokavē! Piedāvājums spēkā tikai līdz 31.01.2024.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība